Nejste přihlášen/a.
Jestli je sousedův kompostér alespoň 50 metrů vzdálený od vašeho domu, tak s tím neuděláte nic. Já mám taky kompostér na zahradě a dávám do něho posekanou trávu a že bych tím nějak obtěžoval souseda si nemyslím. Když tráva tleje, tak pár dní zapáchá. Ale 5 metrů od kompostéru už není nic cítit. Myslím si, že z toho děláte zbytečnou kovbojku.
@pckop - Samozřejmě
NOZ § 1013
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
Ale taky bych nejdřív zkusila za sousedem zajít.
No já nevím. Taky dělám kompost jenom z čerstvě posečené trávy. Hlíny přidávám minimum. Kolikrát se z něj kouří jak je horký. Nikdy jsem si nevšiml, že by smrděl.
My dáváme do kompostu vše, co se tam dávat smí a rovněž nesmrdí a to ani když stojím nad otevřeným kompostérem. Ono koukat přes plot na sousedův kompost jistě taky není žádný estetický zážitek, ale podle mě je to řešitelné připevněním rákosové rohože a pod. na plot. Pokud mu kompost skutečně smrdí, je to chyba (stát se to může).
Kompost mám založený již několik desetiletí, dávám do něj trávu listí i bio odpad z kuchyně, nic nesmrdí ! Sousedy mám za plotem. Zárověň máme všichni v našem městě na svém pozemku bio popelnice, které se za 14 dní odváží. Žádný zápach z nich necítím. Ledaže by tam tazatelův soused dával mrtvoly, o čemž pochybuji. Spíše někdo hledá problém tam kde není.
To snad je magor kdo dává velkou vrstvu trávy. Tráva se pokládá hlínou, aby byl kompost. Siláž je úplně něčí jiného.
Sousedi mají kompostér nalepený na náš plot zahrádky a smrdí. Jediný stín, kde jsme sedávali a grilovali.
Keře zasazené hned u plotu, větve zasahují k nám. Uvažuji o zeleném stínění plotu, jenže to by muselo být natáhnuté z jejich strany.
Větve můžete ostříhat, nikdo vám v tom nemůže bránit. Divím se, že ten váš soused je v klidu kvůli vašemu grilování.
Jistěže je stříhám, ale
1. Je to otrava, stříhám několikrát ročně
2. Pořád mám bioodpad, vozím do Ekodvora
Zdá se, že grilujete ve stínu sousedovic keřů, ale větve co lezou k vám, vám vadí. A co má říkat soused? Osobně jsem
se nesetkala se smrdícím kompostem, za to vím co smradu nadělá grilování a jestli se přitom ještě nahlas bavíte?
Nechtěla bych Vás mít za plotem.
Stín je od stromů a hluční vůbec nejsme. Grilování voní na rozdíl od rozkládající se trávy.
Jste vedle jak ta jedle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.