Dobrý den, chystáme se sázet trávník a slyšel jsem o výsadbě do písku, ale nevím do jakého? Typ písku? Někde na netu psali do křemičitého, ale nestačil by obyčejný? Křemičitý je ten nejdražší. (Starání se o trávník a hnojení mám načtené, dotaz je směřován pouze na typ písku z Vašich dobrých zkušeností). Děkuji za rady.. doplněno 29.06.20 11:48: Děkuji za upozornění. Samozřejmě trávník budu sít, ne sázet... doplněno 29.06.20 11:52: Použiji tedy křemičitý písek. Dotaz bych chtěl doplnit ještě o jednu otázku, měl bych možnost promíchat písek 50 na 50 s původní zeminou. Tím bych ji odlehčil a současně mohl zajistit i živiny pro vysetý trávník. Je to dobrý nápad, nebo nesmysl? Děkuji
Písek bych volila podle půdy, kterou tam mám. Jestli stavební hlušinu nebo apriori písčitou zem, tak písek ne. Do takové chudé půdy bych spíš vpravila kompost. Pokud je to těžká zem, tak kompost s pískem. Pískem voda proteče, kompostovka udrží vláhu a trávník vyživí.
Zem odlahcite pieskom z najblizsich stavebnin alebo z betonarky. Za par korun Vam privezu Aviu. Volte piesok 0-4. Bud tzv. kopany alebo moze byt aj premyvany (zbaveny ilovitej zlozky pouzivany do betonu). Pre travnik je to jedno. Volte najblizsie stavebniny alebo betonarku, inak preplatite prepravu. Zaklad je ale humozna ornica. Pridajte aj kompost, ak mate. Pieskom len nadlpsite tazku podu. Piesok so zemou premiesajte, na samotnom piesku by to sice tiez po pridami zivin rastlo, ale rychlo by vysychal. Ak to chcete vysievat teraz, tak po dazdoch sa pripravte na to, ze niekolkokrat do dna bude potrebne kliciacu travu zavlazit. Vyhodne je pouzit casovac a zahradne postrekovace, inak mate full-time job polievaxa na par tyzdnov.
Nikdy jsem neslyšela o "sázení" trávníku. Vždy jen "výsev" tj. vysejeme semínka. Sazenice pro sázení trávníku jsem nikdy neviděla a pochybuji, že by to bylo možné. Ještě je jedna možnost a to je "pokládka trávníku", to znamená položení travního koberce, který se zakoupí ve srolovaném stavu, právě je také nutný propustný podklad, nejlépe zeminu promíchat s pískem a pak po položení se neustále musí kropit, dokud se nechatí a nezačne růst.
A po přečtení doplnění otázky, kde tazatel píše o své chybě, by nebylo nutné rozepisovat několik úplně zbytečných a s dotazem nesouvisejících řádků textu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.