Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstování vějířovky-máte zkušenosti?

Od: maky® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, známá si vychválila vějířovku, kupuje ji na okna místo převislých muškátů. Dnes jsem přinesla dvě sazeničky z trhu a protože mi prodávající žádnou pořádnou radu neuměla dát, tak se chci zeptat, jestli někdo máte s vějířovkou zkušenost, jestli spíše pod střechu, nebo klidně i na dešti? Jak zalévat, jako muškát nebo stále ve vlhku? Děkuji za rady. :)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Scaevolu pěstujeme již léta v samozavlazovacich truhlíkách v mixu s muškaty,vitálkami, lobelkami,bacopami atp. Některé jsou na oknech a jiné na přímém dešti. Neřešíme nijak zvlášť a daří se jim krásně.
hodnocení

Tak díky, to se těším. Jen je nebudu dávat do jednoho truhlíku s muškátama, protože muškáty nechtějí být stále ve vlhku. *tanec*

liska5

Klidně je dejte s muškáty. S těmi stojatými zonálkami. K těm se moc hodí.

Ano ano,k zonale. S previslymi je dohromady nemáme. Previsle mame v patrech na balkoně samostatné.

liska5
hodnocení

1x

Po čtyři roky po sobě pěstuji vějířovky na slunné nekryté / vítr, déšť/ terase. 12 truhlíků. Snesou víc, jak muškáty. Krásně se k nim hodí, neboť jsou povislé a zalévají a hnojí se stejně. Sesazuji muškát zonále lososový, modrofialovou + bílou vějířovku v těch "posazovacích" truhlících /antracit/ na zábradlí. Asi nejvíc by vadilo přemokření. Ty nohy truhlíku plním keramzitem. Když leje proteče to. Slunce mají celý den. Hnojím tak, že jednou týdně vmíchám do povrchu půdy hrstičku granulovaných hoštických slepičinců, protože je to v místech, kde víc prší. Jeden rok Kristalon na květ. Obojí jim vyhovovalo.

hodnocení

Hmm, tak děkuji, také to tak udělám. *tanec*

liska5

Jednu přebytečnou bílou vějířovku jsem šoupla do velkého květináče k vínovému janovci. Ten o zálivku moc nestojí. Zůstala tedy na západním slunci napospas živlům zcela bez péče a kvetla pořád bohatě.

hodnocení

Takže je to takový nezmar, ta vějířovka, mám dvě fialové, tak ještě nějaké přikoupím. Sousedka je moc chválila, ale je ted někde na chalupě, tak ji nevidím.

liska5

No, úplný nezmar ne, ale z těch balkonovek patří určitě k těm odolnějším. Tady asi pomohlo, že květináč s janovcem byl velký a v té hloubce nějaká ta vláha jí stačila. Navíc v tom místě měla slunce jen půl dne. Co je důležité, že jsem za ty roky neměla na vějířovce škůdce ani chorobu.

petr2000*
hodnocení

0x

Zemina musí být stále mírně vlhká, ale ne přemokřená. Hnojit, tak jako ostatní balkonovky. Zalévat poměrně často měkkou vodou. Vyhovuje jí přímé slunce. Petr

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]