Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ve skleníku mám rajčata, okurky papriky. Vše je OK až na některá rajčata, která mají zkroucené listy nyní se jim na nich udělaly nějaké bílé povlaky (pupence) viz foto. Nevíte, čím to může být? Respektive co to je?
Musím pochválit tu fotku. Krásný detail.
Jak to vypadá z vrchní strany listu?
Nejspíš jde o skvrnistost rajčat. Pokud není napadení masivní, tak bych listy napadené chorobou otrchala a do popelnice. Pak můžete ošetřit výluhem z přesličky (jestli někde na trháte) formou postřiku nebo i výluhem z kopřivy. Přeslička obsahuje v pletivech hodně křemíku, ten posiluje rostlinná pletiva a choroba tak do listu nedostane. Taky pozor na vlhkost vzdušnou a zálivku na list. Hodně větrat jestli je máte ve skleníku. Raději v tomto deštivém počasí ve skleníku udržovat větráním teploty níž.
To svinování listů je jiný problém, většinou nevyrovnaná zálivka - sucho a pak přemokření, nebo nedostatek některých živin. Nebo třeba velký rozdíl mezi deními a nočními teplotami.
No, že by to byl škůdce se mi moc nezdá, koukal jsem podrobně a nikde jsem žádného živočicha nenašel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.