Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to může být za nemoc?

Od: samurraj® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

ve skleníku mám rajčata, okurky papriky. Vše je OK až na některá rajčata, která mají zkroucené listy nyní se jim na nich udělaly nějaké bílé povlaky (pupence) viz foto. Nevíte, čím to může být? Respektive co to je?

Co to může být za nemoc?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

5x

Musím pochválit tu fotku. Krásný detail.

Jak to vypadá z vrchní strany listu?

Nejspíš jde o skvrnistost rajčat. Pokud není napadení masivní, tak bych listy napadené chorobou otrchala a do popelnice. Pak můžete ošetřit výluhem z přesličky (jestli někde na trháte) formou postřiku nebo i výluhem z kopřivy. Přeslička obsahuje v pletivech hodně křemíku, ten posiluje rostlinná pletiva a choroba tak do listu nedostane. Taky pozor na vlhkost vzdušnou a zálivku na list. Hodně větrat jestli je máte ve skleníku. Raději v tomto deštivém počasí ve skleníku udržovat větráním teploty níž.

To svinování listů je jiný problém, většinou nevyrovnaná zálivka - sucho a pak přemokření, nebo nedostatek některých živin. Nebo třeba velký rozdíl mezi deními a nočními teplotami.

hodnocení

Děkuji Vám moc za radu, zkusím tu přesličku a udělat výluh, jestli to nějak pomůže. To kroucení listů je od začátku. Dával jsem do skleníku vlastní kompost a asi jsem toho dal moc a někdo mi radil, že prý to krucení listů může být od přebytku disíku v půdě tak nevím.

petr2000*
hodnocení

0x

Nevím přesně, co to je, ale určitě to bude škůdce, takže bych ošetřil postřikem. Petr

hodnocení

No, že by to byl škůdce se mi moc nezdá, koukal jsem podrobně a nikde jsem žádného živočicha nenašel.

floro*

Ošetřil bych postřikem... to je rada. A jakým, na houbové choroby, nebo na hmyz, nebo na roztoče? Ono totiž třeba insekticid na houbovku nebo i ty roztoče nějak nepomůže, hlavně, že máme zdravé potraviny...

111®
hodnocení

0x

tak jeden list ustřihni a prozkoumej lupou z obou stran...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]