Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem pěstitelům, jaké používáte truhlíky? Mně se nejvíc osvědčily ty s dirkami a podmiskou, zalévám ráno hodně do truhlíku do zeminy a večer, jak přestane pražit slunko, případně prebytecnou vodu vyleju. Petr
Za nejlepší považuji truhlíky s dírkami a s podmiskou. Mám nejrůznější truhlíky. Ty samozavlažovací se snažím dávat někam pod střechu, kde prší málo nebo vůbec. Letos se mi to úplně nepovedlo a z některých truhlíků s begoniemi musím obtížně vylévat vodu. Kdybych do nich dala popínavky, tak by to při současných deštích uhnilo.
Pozornost věnuji i barvě truhlíků a (plastových) květiánčů. Něco dávám na jižní stranu, protože to chce slunce. Ale nechci, aby se ve slunných dnech teplota vody a zeminy v tmavých obalech šplhala k 60 stupňům.
To nejak nechapu preci truhliky maji diry aby prebytecna voda vytekla a to i ty samozavlazovaci.Muze byt problem kdyz jsou sazenicev male a maj maly korenovy system.
Kenav, mám mimo jiné i truhlíky, které se zalévají do otvoru u horního okraje truhlíku. Kolem otvoru se nasype zemina. Jsou široké, krásně se mi do nich vejdou veliké hlízy begonií. Pokud nepřijde velký déšť nebo i malý déšť od severu a severovýchodu, jsou v nich rostliny celkem v bezpečí. Letos jsem už několikrát vodu vylévala.
Mám truhlíky obyčejné i samozavlažovací. Dnes jsem musela ty samozavlaž. dát pod střechu, protože vody bylo moc a muškáty by to nepřežily. Skoro mám raději obyčejné s podmiskou. Kdysi jsem koupila závěsné samozavlaž. květináče, ty jsou celkem dobré.
Kenav, mé zmíněné truhlíky vypadají přibližně takto. Mají své výhody, když jsou v místě, kam neprší. Otvory na odtok vody nemají, ale možná je sama vyvrtám. Jinak mám i truhlíky s otvory přímo od výrobce i s otvory, které jsem už v minulosti navrtávala sama. Lebišovy truhlíky mám také, ale na mé hlízy begonií jsou moc úzké. Už jsem v minulosti některé hlízy půlila, ale stále mám několik hlíz téměř o velikosti dezertního talíře.
Nie všetky samozavlažovacie truhlíky majú odtokové diery. Dodatočne sa dobre vyrábajú za pomoci rozpáleného klinca (hřebíku). Uchopte ho do klieští, nahrejte nad plameňom (sporák, zapaľovač, sviečka...) a vpichnite do boku truhlíku tesne pod úrovňou prepážky.
Nemáme zrovna ideálně situovaný dům. Z jedné strany celý den praží slunko, z druhé se ženou deště. Takže z jedné strany je jedno, jak truhlík použiji, slunko zeminu rozpálí a rostliny v druhé polovině léta "odejdou". Z té druhé je lepší ten s podmiskou. Ten se mi loni rozbil při větru, tak jsem použila samozavlažovací. Bohužel musím stále přenášet pod střechu (a vylévat) kvůli dešťům. Takže pod střechou bych preferovala samozavlažovací, jinak klasika s podmiskou. M.
Mám léta samozavlažovací truhlíky FLORA s kuličkou, jsou nerozbytné. Novější truhlíky s tyčinkou již kupovat nebudu, již dvě tyčinky mě sluníčko roztavilo
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.