Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Než se plně pustím do chovu žížal, potřebuji pomoci s vyřešením jednoho problému. Jak udržet konstantní teplotu ve skleníku bez ztráty vlhkosti? Myslím tím bez klasického vzdušného proudu sever-jih. Je nějaká levná možnost? Mám malý skleník. Nachystal jsem si pár starých větráků, ale nedošlo mi, že je nebudu mít čím napájet. (respektive jsem měl nachystané baterie, ale spočítal jsem, že bych je musel nabijet každý den) To se ještě pořeší.
Existuje tedy nějaký systém s vnitřní cirkulací? Krom zemní baterie, protože už se mi kopat díru nechce a navíc nechci kupovat potrubí. To možná časem až něco od někud zbyde.
Takže nějaké nápady na zvelebení skleníku?
Za všechny moc děkuji a omlouvám se za trochu horší pravopis a sloh.
Jinak větrat, protože ve skleníku bude v horkém létě 45 až 50 stupňů, To i praskaj teploměry.
A v zimě tam brzy bude stejně, jako venku. Zmrzne vám tam voda,...
V zahradictvích mají vytápění / často plynové, co se reguluje/ , když už od ledna postupně vysévají sadbu...
Topení do zásuvky? To bude peněz, při takovém úniku tepla! Do nevytápěného skleníku se vysévá zjara, když ještě hrozí jarní mrazíky a pak je úroda dříve. Nebo se do něj vysazují plodiny doma vyseté, na které je venku poněkud chladno, jako papriky, okurky, rajčata. Předpěstovává se tam sadba letniček a zeleniny, která půjde po zmrzlých rozsadit ven / kedlubny, zelí.../
To máte na ty žížaly, nebo chcete pěstovat něco speciálního, čemu vadí i slabé proudění vzduchu? To byste musel kvůli slunci skleník zabílit. Jinak v poledním žáru teplota vyletí. Ona i tak nebude konstantní. To jedině nějakou klimatizovanou buňku.
Ne. Na žížaly to není. Žížaly nemají rády teplotu nad 25 stupňů. To mělo být jen zmíněno proto, že než se začnu věnovat žížalám, musím udělat ještě tohle.
A proč trváte na vysoké vlhkosti? To tak pro tropické rostliny. Jinak to nahrává plísním.
A jsou plodové zeleniny, kterým se slepí přílišnou vlhkostí pyl a tím se nepřenese, neopylí.
Jestli jste začátečník, tak začněte něčím nenáročným, a sledujte, jak v průběhu roku ve skleníku s teplotou je.
Tak s tou vlhkostí to asi opravdu tak vážnénebude. Jde mi o papriky, rajčata, okurky a kaktusy. Kaktusy můžou v příliš nízké vlhkosti přestat růst.
Že my nevíme co vlastně chceš, to je tady docela časté a normální. Ale že ani ty nevíš co chceš, to už je trošku silná káva.
Ty chceš regulovat teplotu ve skleníku, ale přitom nechceš otevřít okna. Pak chceš do skleníku umístit něco, co ale nesmí spotřebovávat elektřinu.
Tak to snad jedině aby sis vykopal jeskyni. Tam je celoročně stálá teplota (bohužel pro tebe dost nízká) a když tam bude kapat voda tak i vzdušná vlhkost tam bude. Ale pak už to zase není skleník.
Tak tady vznikla chyba v komunikaci. Elektřinu to klidně žrát může. Třeba jsem právě slyšel o tom, že je fajn vnitřní ventilace, ale nevím, jak rozmístit ventilátory. Třeba se pochlubte, jak to máte vyřešené vy! Slyšel jsem o použití černých pet lahví s vodou, které by měli teplotu trošičku regulovat. Zdá se mi to nepravděpodobné, proto se ptám.
Tak jsem se teda rozhodl přidat do skleníku nějaké nádoby s vodou a do okýnka nainstáluji větrák, který bude (asi podle řídící jednotky nebo podle sluníčka) vytahovat vzduch ze skleníku ven směrem na jih a měl by trochu pomoci průvanu. K větráku zkusím schrastit nějaký panel, regulátor a baterku. Co chcete po geekovi?
Pěstovat ve skleníku není žádná věda, tak si to zbytečně neztěžujte. Kdysi dávno, když byl manžel malý, měli skleník s vytápěním a hydraulickým otevíráním oken. To už není, zbyl jen ten skleník, přesto pěstujeme úspěšně. Je-li teplo, okna ráno otevřít a na noc zavřít, pokud teplo není, nechat zavřené. Když jsou velká vedra, musí se zalít ráno i večer, jinak stačí jen 1x.
Existují solární panely na nabíjení autobaterií, na které je připojen nějaký spotřebič. Já to znám jen v kombinaci s elekrickým ohradníkem. Každopádně neznám nikoho, kdo by ve skleníku cíleně větral větráky. To se s píš přitápí. Kousek od baráku mám velké zahradnictví, kde mají veliké plynem vytápěné foliovníky. V domácích podmínkách by se to asi dost prodražilo. Něco zvládne v teplejších oblastech a při teplé zimě růst ve skleníku celou zimu. Já jsem takhle sklízela celou zimu rukolu. Pomoct si můžete i zbudováním pařníku ve skleníku, kde se udrží větší teplo a prodloužíte si dobu, po kterou lze pěstovat. My takhle měli v pařníku a ještě ve skleníku sazenice rajčat snad od března, v půlce dubna jsem přesazovala a teď už mi začínají červenat. Skleněných tabulí máme dost, zimovat dám letos rozmarýn do skleníku taky pod sklo, letos byla extrémě teplá a ta už být nemusí a jelikož jsem ujetá na zelené listí a bylinky, zkusím si ve skleníku na podzim udělat pařník a něco pěstovat i v zimě. Ta rukola by mohla jít, když šla i letos.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.