Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Larvy hmyzu v zámotku

Od: zmatenka® odpovědí: 5 změna:

Při sázení nových rostlin do žardinky, ve které roste již několik let brslen a odkvetly v ní macešky, jsem našla divnou věc. Původně byl na půdě položený kámen sloužící k dekoraci, a pod ním byly vytvořeny dokonalé zámotky listů, ve kterých byly larvy nějakého hmyzu. Zámotky byly stejně velké, naskládané z listů asi toho brslenu jednoho na druhém, uzavřené dole i nahoře "pokličkami" z téhož listí. Pod tím jedním kamenem jich bylo asi deset. S trochou zeminy jsem nerozbalené zámotky dala do krabičky. Na fotografii ta larva je neostrá, ale ty zámotky snad napoví. Ví někdo, co to může být za hmyz? Škůdce či užitečný?

Larvy hmyzu v zámotku
Larvy hmyzu v zámotku #2
Larvy hmyzu v zámotku #3

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

5x

Zdravím. Napadá mě, že by to mohly být "postýlky" Včely čalounice. Ta nestaví plástve jako Včela medonosná, ale klade svá vajíčka do válcovitých dutin a otvory zaklopí pečlivě vykousanou vrstvičkou kulatých "pokliček" z pevnějších listů rostlin. Já mívám vykousané kulaté dírky v růži Händel, která mi roste 2m od hromádky dříví, odkud tyto včelky vylétávají. Nežijí jen ve stéblech rostlin nad zemí, ale hlavně v dírkách v utužené zemi, tak by mohly žít i pod vaším kamenem; a brslen má pevné listy, takže podle mně pro Včelu čalounici ideální. Ida

doplněno 18.06.20 21:24:

Ráda jsem prospěla :). Ida

floro*

Idanova, body Vám. Přesně!

Jen bych doplnila, že ty zámotky nejsou z listů brslenu, ale něčeho jiného. Vypadá to jako jabloň nebo šveska, či právě ta růže.

liska5
hodnocení

0x

A dají se zachránit, když je tazatelka rozhrábla?

hodnocení

Idanova děkuji, jste fakt dobrá! Po přečtení vaší odpovědi jsem hledala na netu pod hleslem "včela čalounice" a jsou tam i fotky, které jsou podobné těm od nás. Určitě je to tak, jak píšete. Zmíněná žardina je v blízkosti záhonu růží, na jejichž listech jsem našla vykousané kruhové otvory. Taky jsem nevěděla od čeho jsou a pro všechny případy jsem je postříkala insekticidem. Bylo t asi dílo včelek, kterým se tímto omlouvám... Ty zbývající larvy z krabičky jsem dala na kraj záhonu pod kámen a doufám, že se alespoň některá zachrání. Ještě jednou díky vám za mně i za ty včelky. *palec*

A ta vaše růže, to musí být nádhera!

floro*
Aspoň vidíte, že každé poškození je potřeba řešit chemii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]