Nejste přihlášen/a.
Čarodějné kruhy
Čarodějné kruhy (též mezikruží) se projevují jako kruhy plodnic rostoucích v kruhu na louce, v parku či v lese. Jedná se o přirozený růst některých druhů hub v kruhu. Někdy se projevují jako mezikruží tmavě zelené trávy, či nekrotické zóny. Některé čarodějné kruhy jsou staré stovky let.
Vznikají tak, že podhoubí (mycelium) se rozrůstá přibližně rovnoměrně od středu do stran a plodnice vyrůstají jen na okrajích podhoubí.
Nejstarší známý kruh má průměr 1km a je přibližně 700 let starý.
Juraja .
Přesně tak. A pro některé druhy hub typické. Mám jedno místo v lese, kde se mi to potvrzuje - každý podzim jsou kruhy čirůvek fialových o kus širší.
Zjistěte si, co to je za houby a pokud budou jedlé, tak máte o oběd postaráno /polívka, smaženice, omáčka/. Já jsem za každou houbu na zahradě vděčná. Jiní lozí do lesa, já jenom vyběhnu na zahradu. Mě takto roste pýchavka obecná. Také dělá čarodějné kruhy.
Zde doklad - zena-in.cz/...
Všiměte si, že v tom místě těch hub je tráva zelenější než okolní trávník. Je to tzv. mykorhizou. Houby pomáhají rostlinám s živinami a rostliny zase houbám. Je to známka toho, že v tom místě to správně funguje oproti ostatní ploše trávníku. Pohnojte ho alespoň hnojivem, ať se barva zcelí a kruhy nebudou patrné, navíc houby teď odplodí a ztratí se.
A důvod stylu: "Já to tam nechci" je hoden tak spíš malého dítěte než dospělého člověka. Všechno má svůj důvod, i to co je pro vás zbytečné a nežijete ve sterilní bublině...
nic nevysvětlitelného. Podhoubí se rozrůstá do kruhu, který se stále zvětšuje a houby rostou na těch nejmladších výhonech. Přijďte se podívat za měsíc, kruhy budou ještě větší a možná se rozdělí na kousky.
A taky si všiměte trávy uprostřed. Je úplně jiná, než tráva na vnější straně kruhu, protože podhoubí ty slabší a šťavnatější druhy trávy úplně vymýtí. Zůstane jen ta tvrdá a nechutná, ani krávy, ani ovce tuhle trávu nechtějí.
tady v linku je máte, ale já bych je raději nejed.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.