Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, soused má u našeho plotu malý kompostér. Začíná se z něho linou zápach, nemám s kompostérem žádnou zkušenost a nevím, zda je to normální a musí to tak být, nebo jestli soused dělá nějakou chybu. My máme normálí kompost, tři takové chlívečky podle stáří a nikdy nezapáchal. Se sousedem vycházíme dobře, nic jsem mu neříkala, protože se opravdu v kompostérech nevyznám. Děkuji za odpověď.
Máme v práci kompost asi 20m od terasy a když tam hnije vysoká vrstva zapařené posekané trávy, tak ten zápach je cítit až na terase. Záleží, jak zrovna proudí vzduch. Zeminou by to měl prohazovat.
Díky, také si myslím, že má být vrstva trávy, vrstva zeminy a tak stále. Jinak tráva plesniví. Soused stále seká, asi má kompostér nacpaný trávou.
o tech bakteriích jsem slyšela, zavedu s ním řeč, budu dělat hloupou a uvidim, co mi bude povídat. Díky.
Dobrý den, v kompostéru dochází k rozkladným procesům a ty zrovna nevoní. Ovšem, zápach až k sousedům to není (soused má plastový kompostér kousek od našeho plotu a nic cítit není). Pokud tam soused odkládá např. zbytky masa, pukavce nebo mršiny (pokud např. chová slepice nebo králíky), tak to musí být puch značný (nejhorší je rozklad bílkovin viz zkažené vejce / pukavec). Ze "zeleného" odpadu ze zahrádky by extrémní puch být neměl. Zdravím!
maky - nemáte zač. Pokud máte se sousedem dobré vztahy, tak se jen mezi řečí můžete zmínit, že je kompostér docela cítit a zeptat se ho, co tam vlastně dává. Třeba by s tím přestal.
maky - .
aha, tak děkuji, zvířata nechovají, ale k rostlinému odpadu asi něco přidávají, uvidíme, jak to bude pokračovat. Nad tím místem máme okna do ložnice. Vloni to bylo to samé, pak tam asi nalili nějakou voňavku, byla to strašně silná vůně a smrad v jednom.
no ted me napadlo, že se ho zeptám, jak to funguje, že bychlom si ho chtěli pořídit a vůbec nemám představu, co a jak. Soused je hovorný, tak mi to jistě vysvětlí.
Nevím, jak je to jinde, ale kompostéry rozdává v našem okolí zdarma hodně vesnic. Dostali jsme jej taky, podmínkou je trvalé bydliště. Mohli jsme si vybrat ze tří velikostí. Chtěla jsem ten prostřední, ale starosta řekl: Vem si ten největší, máš to zadarmo... Tak jsem si ho vzala.
Kompostér musíme mít doma 5 let, nesmíme ho nikam zašamanit. Mohou chodit kontroly ze zastupitelstva. A po těch 5 letech bude náš a můžeme si s ním dělat, co chceme.
Zatím jsme spokojeni a cítit není vůbec. Jaga.
Zdravím. @maky, pokud jde o kompostér = plastovou uzavíratelnou bednu, tak ten nesmrdí nikdy a vůbec. V tom se hlínou materiál neprosypává, protože by kompostér byl hned plný. Bio materiál tam nesmí hnít, ale tlít. Tlení není cítit, hniloba ano. Je ale potřeba zelené = mokré, (hlavně posekaná tráva) míchat se suchým (listím, pozaschlou trávou, klacíky, drtí či štěpkou z větví, natrhanými platy od vajec, chvojím po zimním krytí...). Míchat sléhavé (tráva) s načechraným, aby mohl proudit vzduch. A taky by kompostér měl stát ve stínu. Na slunku se vše zahřívá a pak hnije. Navíc tam nepatří nic živočišného původu, to také hnije. Já dokonce do tohoto kompostéru dávám chuchvalce kopřiv, pampelišek, pýru, tvrdých kořenů, kapradí...po slití jíchy + maličko zasypu čerstvým materiálem a taky není nic cítit. Soused dělá něco špatně. Ida
Jsem ráda, že jsem mohla prospět . Ida
idanova děkuji, ted chápu, že tam asi narval posekanou trávu a nic jiného. Mohl by to prokládat senem, není problém trochu nasušit. Jestli se pro kompostér také rozhodnu, tak mám od vás pěkný návod.
Na skladování poskané trávy používám staré sudy.Než obsah začne zahnívat,hodím na to pár lopat zeminy.
JABRAKA
Jabraka, díky. Když někdy nechám posekanou trávu na hromadě, začne plesnivět, co také není žádoucí, tak nyní už vím, že prosypávat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.