Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou bubnovou sekačku?

Od: martin12* odpovědí: 12 změna:

Zdravím. Momentálně máme bubnovou sekačku Jikov BDR 700, ale pomalu dosluhuje - špatně startuje a je s ní víc práce než užitku. Tak se poohlížíme po nové (v ceně kolem 20-25 tisíc) a nevím na co se pořádně zaměřit a jaký je v nich rozdíl.

Vyhlídl jsem si typ Agatha od VARI. Mají tam 3 druhy (Z, B a H), které se asi liší jen motorem. Dále Perlu a Belllu od Jikovu, tam vidím asi jediný rozdíl v šířce záběru. Ještě jsem slyšel o Dakru.

Prosím vás o radu, jakou byste zvolili vy. Díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Zrovna jsme se o tom dneska bavili s kolegou. Oba máme dobré zkušenosti s Adélou. Není těžká a má regulaci rychlosti pohybu. Jestli se už nedělá tak Agáta bude její nastupce. Dakr je víceúčelový stroj typu Tera. Je bytelnější, má těžké nože takže bez problémů usekne i náletové dřeviny ale když se podíváte třeba na bazoš na inzeráty kde se prodává jen samostatné sečení tak vám podle obrázku bude jasné, že jen ten buben s nosníkem váží víc než celá Adéla.

martin12*
hodnocení

Také se spíš přikláním k VARI Agatha. Jen asi nemá regulaci rychlosti pohybu. Je to v praxi velký problém?

Když tam není samostatná regulace, tak při sekání mokré trávy potřebuješ dát vyšší otáčky aby se to nedusilo a nelepilo na buben jenže jak přidáš tak zrychlí i kola pak za tím vlaješ jako hadr na holi. Záleží na věku. Do 50 to uběháš ale jak člověk stárne tak za prací nerad utíká :)
Tu Adélu jsem měl v ruce naposledy před cca 3 lety. Možná si to idealizuju. Nejsem si 100% jist jestli tam ta samostatná převodovka pro pohon opravdu je ale něco se mi plete o piktogramech šneka a zajíce na voliči spínání pohonu.
martin12*
hodnocení

V parametrech píšou pojezdová rychlost 2 km/h, takže ta regulace tam asi fakt není.

Ještě bych se zeptal do jaké verze by si šel. Agatha-Z má silnější motor VARI, ale nemá automatický sytič, a tak se musí namačkávat benzín (nevím, jestli je to nevýhoda). Agatha-B má slabší motor, ale zase prý výborný Briggs a má automatický sytič. To vypadá, že jsou hlavní rozdíly. Tak babo raď :).

Briggs &stratton jsou osvědčené čtyřtakty o které se prakticky nemusíš starat. Když jednou za sezónu vyměníš olej vzduchový filtr a svíčku. Jsou prakticky blbuvzdorné a vydrží věky. Jediný problém je, že válec je v jednom kuse s blokem motoru a když se někomu podaří ten motor zadřít, nedá se válec stáhnout a nechat udělat výbrus. Celý motor se posílá někam do horoucích pekel a výbrus nestojí o moc miň než nový motor, takže se oprava většinou nevyplatí. Ty motory jsou choulostivé na sekání bokem ke svahu, kdy špatně mažou. Jestli budeš sekat na rovině tak s ním žádný problém mít nebudeš. Maximálně ti za nějakých 10 let odejde membrána v karburátoru za tři stovky. Jinak do toho jen leješ benzín, mažeš bowdeny a brousíš nože.
Motory Vari používá Vari systém a každý majitel ti potvrdí, že dřív odejde převodovka než motor a kdo se o varinu stará, ten ji udrží v provozu třicet i více let. Takže asi neuděláš chybu ať vybereš co chceš. Nech si to předvést a kup co se ti bude lip startovat a víc líbit.
Možná by pro mě byla výhodou u té vari, to jestli má válec který se dá v případě potřeby oddělat. Dát na výbrus jen válec aniž by bylo potřeba rozebrat celý motor na prvočinitele. Malý plus jsou i šrouby s evropskými rozměry které při ztrátě šroubu koupíš všude. Briggs používá americké šrouby na které si musíš i kvůli obyčejnému vyčištění karburátoru kupovat extra golu. Evropské oříšky na jejich hlavy nesedí.
Můžeš se zkusit zeptat prodejce, jestli ještě briggs uvádí u svých motorů životnost 4000 provozních hodin. To mě kdysi docela pobavilo. Připadalo mi to jako dobrý alibismus... Podělal se vám motor? Nojo ale co byste chtěl. Určitě jste překročil 4000 hodin a my vám neslibovali ani o hodinu víc ;)

A kolik hodin ročně sekáte? I kdybyste sekal 100hodin ročně, tak to je 40 let provozu...a to nikdo ročně tak dlouho neseká...a není to motor pro profi použití. A za druhé... máme v rodině sekačky většinou s motory B/S a dřív odejde vlastní sekačka, než motor...

Však píšu výše, že jsou nesmrtelné. Sekám denně tak 20 minut sezóna cca 200 dní a tak šestkrát do roka vetší plochy co mi zaberou půl dne. Takže se k těm 100 hodinám teoreticky přiblížím a je pravda že jsem sekačce už dost času musel pomoct svářečkou aby držela pohromadě ale motor šlape bez větších závad.

hodnocení

0x
Ještě se zeptám, pane Martine, odkud jste. Mám u traktůrku vepředu nevyužitý náhon na řemenici. Možná bych od vás tu BDR až doslouží za nějakých rozumných pár stovek koupil. Už dlouho přemýšlím,jak bych na traktůrek dopředu nějaký buben narouboval. Jsem od Hradce Králové.
martin12*
hodnocení

Jižní Čechy - Táborsko. Nakonec jsem ještě dal sekačku na opravu na doporučení k sousedovu známému, tak uvidím, jestli má oprava smysl nebo ne...

Nojo, koukal jsem že na bazoši se dá sehnat samostatně i převodovka a dokonce i jen převodová kolečka. Takže se asi dá udržet v provozu.

bulik*
hodnocení

0x

DAKR je správná volba !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]