Nejste přihlášen/a.
Jednou jsem dala do velkého květináče pět žížal, co zbyly mužovi z rybaření. Hodně se rozmnožily, asi po dvou měsících, taky jsem je hodně krmila zbytky zeleniny a ovoce. Měly rády hlavně voňavé věci, jako broskev nebo banán. Položila jsem do květináče banán, zakryla jsem vršek a když jsem po hodině nakoukla, tak všechny, asi stovka kusů, byly venku nahoře na tom banánu. Žížaly vyrobily krásný černý humus, a vyráběly i žížalí čaj, ten jsem slévala z tácku pod květináčem. Konec mého žížalího chovu byl, když jsem jim koupila větší plastový box, kam jsem je přestěhovala . Žížaly začaly hromadně z boxu utíkat, nelíbilo se jim, že byl průhledný, mají rády tmu. Zatímco žížaly v květináči nesmrděly ani jinak nevadily, tak žížaly co se utopily v podtácku s vodou na útěku z boxu smrděly velmi. Vermikompostér určitě nepotřebujete, stačí velký květináč, musí mít tmu, když chcete aby se množily, tak hodně krmit. Nekrmit nesmysly jako lógr, papír, nedávat trávu, trávu prostě nejedly, trvá dlouho než se tráva rozloží. Potřebují zbytky ovoce a zeleniny a přiměřeně zalévat, aby neuschly.
Děkuji za Vaši reakci.
Napadlo mě udělat takové malé vermikompostéry z upravených PET lahví, potom dát všechny ke zdi záhonu, která míří na sever do stínu a přikrýt novinami. Myslíte, že by šli krmit hlavně zbytky ze zahrádky? (ředkvičková nať, spodní listy rajčat, vršky z jahod a podobné věci) Slyšel jsem, že tráva se musí napřed předkompostovat.
Zajímavé,že máte jiné zkušenosti než tvrdí většina lidí na netu - hlavně log, sáčky od čaje a papír. Ale taky věřím tomu, že logr je lepší prdnout rovnou do hlíny a žížalám dát něco šťavnatějšího.
Jinak jakémnožství žížalího čaje bylo z toho květináče? Jak to ředíte? Někde jsem slyšl 1:2 jinde zase 1:10. Chtěl bych ho jako biohnojivo pro hydroponii.
Ty pet lahve se musí zakrýt nebo upravit tak, aby tam měly tmu, jinak tam žížaly nebudou chtít být a utečou. Žížalí čaj jsem nijak neředila, bylo toho asi deci za týden, lila jsem rovnou ke kytkám. Všechny kytky to přežily, fíkus a palma potom hodně vyrostli, ale asi bude lepší, když naředíte a budete přihnojovat rovnoměrně po menších dávkách.
Jistě. Zakryji novinami nebo listem rebarbory.
Jsem rád, že máte asi stejný názor na ty vermikompostéry (Podle mě to jsou předražené kbelíky za 3000Kč. )
Občas se sem během měsíce prosím zkuste mrknout, kdybych měl ještě dotazy.
Před pár lety jsem darovala příbuznému krabičku žížal z našeho kompostu. Taková trochu recese, když si nově zakládali svůj kompost. Trávu a listí prohazovali zeminou. V tomhle se jim samozřejmě pomnožily.
Kdybys měl takový malý komposterek někde ve stínu a aby do něj mohlo pršet nebo bys ho občas zalil, tak budeš mít časem z několika žížal docela hojné potomstvo.
Veškerý náš lógr dávám na záhony od lonského podzimu a letos máme v záhonech nevídané množství žížal, že by to bylo tím lógrem?
Když jsem na zahradě zakládal první kompostéry, žížaly jsem si kupoval, protože zahrada byla úplně jalová a při rýpání jsem na žádné žížaly nenarazil. Nejlepší jsou americký. Ale pokaždé mi zdrhly, když jsem kompostér nezaléval. Dnes vím, že kompostér musí být ve stínu a ne na slunci, stačí konev vody denně, veškeré zbytky z kuchyně, čaj, lógr, krabičky od vajíček, prokládat travou (lepší je zapařenou), nadrcenými větvemi. Žížaly si kompostér najdou samy a množí se v něm jako divé. Pokud máte zahradu stejně jalovou jako jsem měl já, stačí přidat kbelík hnoje - jakéhokoliv čerstvého hnoje a žížaly tam budete mít hned.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.