Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to rýmovník

Od: petr2000* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, mám otázku, je rostlina na mé fotce rýmovník nebo molice plectranthus. Kdosi mi říkal, že to není rymovnik, jen je za něj nesprávně označován. V květinářství jsem ho kupoval jako rymovnik. Voní, ale ne tak moc jako ten pravý. Mám ho už hrozně dlouho a krásně se rozrůstá a množí. Mám i obyčejnou molici, tu panasovanou a mám i Moud purpurový tmavý. Petr

Je to rýmovník

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Problém vidím složitější a zároveň jednodušší. Zůstaňme u latinského názvu plectranthus. Je velmi mnoho druhů. Některé v sobě mají silice. Některé hodně silic, jiné méně. Těm s nejvíce silicemi se česky začalo říkat rýmovník. V odkazu je například uvedeno, že nejvíce silic má mít ten, co máte doma - purpurový. Já mám doma rostlinu, které také zjednodušeně mohu říkat rýmovník. Oproti té Vaší na fotce má stříbřité chloupky. Výrazně voní. Ale proti rýmě ji vůbec nepoužívám, rýma mě netrápí, nezkoušela jsem to. Pěstuji ji proto, že se mi líbí. Pokud bych chtěla zkoumat sílu a účinnost jednotlivých druhů, asi bych je musela očichávat. Ale obecně soudím, že je možné použít český název rýmovník pro všechny plectranthusy (molice), které silice mají a voní.

72mona
04.06.20 12:55
*palec*

idanova*
hodnocení

2x
Zdravím. Za léčivý rýmovník se považuje druh Plectranthus Amboinicus = Rýmovník Citronový. Jak název napovídá, voní po citronu, ale jen tak mírně, a má takvou spíš štiplavou vůni po rozemnutí lístku, povrch listů i stonků je stříbřitě chlupatý. Tvarem je ten váš stejný, ale zda má to stříbřité ochlupení, z vaší fotky nepoznám. Ida

hodnocení

0x

Rýmovníků je moc druhů a toto je jeden z nich. Pokud se moc rozroste, tak to používám na dochucení sirupů. Nedávno jsem ho přidávala do reveňové marmelády a tam mi to udělalo takové malé černé kousky, na pohled nic moc, ale chuťově to bylo osvěžující.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]