Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napadené thuje - škůdci

Od: cizek odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, věděl by někdo co napadlo thuje, které jsou 50let staré a zda je lze zachránit?

V řadě je více druhů thují a vypadá to, že to jde jen na jeden typ. Thuje jsou 6m vysoké a začínají schnout od shora. Některé jsou provrtané od škůdce až dolů. Pod kůrou jsou cestičky od larev (asi i brouků).

Viděl jsem tam i takové okřídlené mravence viz foto, ale nejsem si jist, že je to právě ten škůdce.

Děkuji

Napadené thuje - škůdci
Napadené thuje - škůdci #2
Napadené thuje - škůdci #3

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

icar
hodnocení

3x

A není to nááááhodou toto?

budejovice.rozhlas.cz/...

icar
hodnocení

2x

Zdravím, nejsem entomolog, ale ten Vámi vyfocený hmyz určitě neškodí, naopak. Fotka je dost špatná, ale evidentně jde o nějakého lumka, podle kladélka samičku, která klade vajíčka do larev a housenek, určitě nežere dřevo :)

jofa*
hodnocení

0x

Zejména starší thuje napadá lýkokaz jalovcový. Nejvíc řádí květen, červen. Jestli to je ovšem váš případ nedokáži přesně posoudit.

cizek
hodnocení

Děkuji všem za názory. Napsal jsem ještě na entomologický ústav na AV, kde jsem dostal jasnou odpověď, že skůdce je opravdu Krasec Lamprodila festiva a na třetím obrázku je skutečně lumek, který naopak krasce napadá a likviduje. Brouka jsem tam sice nanešel, ale našel jsem jeho larvu, dle které byl identifikován. Teď řeším postřik a zda to holt nevykácet.

hodnocení

0x

Dobrý den,neumím si moc dobře představit,takto vysoké thuje stříkat,ale je jich škoda.Opravdu nevím,muselo by se pomocí žebříku a opravdu v dobrých ochranných pomůckách,jako štít a vše gumové,za bezvětří atd.Postřik,jediná možnost a nebo nechat osudu,kácela bych až kdyby byly opravdu pryč

cizek
hodnocení

Dobrý den, včera jsem aplikoval postřik ze žebříku a poté ze země. Překvapil mě postřikovač z Lidlu, který dostříkl ze země s velkou přesností až do 6m. Jak mi ale bohužel bylo řečeno, postřik je jen pro ten pocit, jako že jsem pro to něco udělal. Pod kůru se potřik stejně nedostane a larvy nezahubí. Postříkal jsem hlavně preventivně i ostatní thuje s tím, že by to mohlo krasce odpudit, tak uvidíme. Ale stejně to napadá jen oslabené stromy, tak pokud jsou zdravé, tak přežijí i bez postřiku a pokud ne, tak by stejně zašly. Takže teď už nechávám osudu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]