Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, u terasy máme v plánu si udělat trochu soukromí. Jedna z variant je popínavka na dřevěné mřížce. Máte prosím typ na nějakou nenáročnou, ale zajímavou popínavku? Nemohu ji nabídnout prvotřídní půdu, ale můžu ji zalévat nebo hnojit. Byla by v otevřeném prostoru, otevřená na východ, jih a sever. Uzavřené od západu. Slunce tam v tuto dobu svítí od rána do cca 15,00. Čili od jara hodně slunce, ale zároveň v otevřené krajině a tím, že je u nás chladněji, tak žádná citlivka na jarní mrazíky. Líbila by se mi i běžná hedera, ale na tom slunci by to určitě nedala.
Píšete, že tam není dobrá půda. Pokud chci mít popínavku zdravou, tak koupím pytel, dva, univerzálního zahradnického substrátu. V té mizerné hlíně vykopu dostatečnou jamku a do ní ten substrát navalím, nebo možná lépe: smíchám s místní zeminou. Prostě, ať má popínavka pořádný základ. Než pak sem psát, čím popínavku podpořit, že je ubohá...
Jestli se nestihnete rozhodnout, tak tam teď vysejte povíjnici nebo tyčkové fazole. Rychle Vám mřížku zarostou a mezi tím můžete shánět něco ideálního...
myslíte, že břečťan snese plné slunce přes celý den? U kiwi a Klematis ano to bylo krásné, ale bojím se vymrzání.
Mám břečtan na plotě kde se točí sluníčko od rána do večera a roste že nestíhám stříhat.
Ale začátek po vysazení je pomalý že si myslíte že tam nejde a nedaří se mu a za 2-3 roky se probudí k životu a jede...
Nekupuji břečtan předpěstovaný v zahradnictví ale stříhám si krátké proutky a jen to píchám do hlíny.
Přísavník nedoporučuju roste jak blázen když se rozjede je k neukočírování o opadá.Na podzim plná zahrada a pergola listí a pak celou zimu do jara koukáte na suchý roští a klacky.
Břečtan stále zelený a neroste tak divoce ale jak jsem říkal je potřeba mít trpělivost než se rozjede a ze začátku ho navádět tak kde chete aby byl.
Kámoška má porostlou zahradní chatku popínavou hortenzií. Ta je celý den na slunku. Kvete bíle, květy velikosti, jako menší bezinková květenství a po obvodu toho střapce jsou větší kvítka. Pěkně to vypadá. Určitě budou i barevné. Ale hlavně narostla rychle. Nebude náročná, protože to je v Krušných horách v nadm.výšce kolem 600m.n.m.
To popínavá růže nebo plamének jsou podstatně náročnější.
Popínavky mám ráda, máme pnoucí růži, klématis a třetím rokem trubač. Trubač je také vděčný, kvete celé léto, jen mu trochu déle na jaře trvá, než se rozjede.
Maky, tazatelka je z chladnějšího kraje.
Jo, jo, na wistarie musí být pevná konstrukce. A taky některé clematisy se musí každoročně střihnout tak na 60 cm. Tam je třeba dobře vybrat druh..
Jarní mrazíky můžete mít kdekoliv. Pokud jste tak cca do 500 m, dal bych si tam rannou odrůdu vinné révy na východní a jižní stranu a táhnout ji múžete libovolně až nad hlavu. Pokud ji budete pravidelně udržovat a starat, budete mít i pěknou úrodu. Není nic krásnějšího než pohled na krásné zrající hrozny. Pergolu sice nemám, ale hrozny u sezení mám (420 m). Navíc je to dlouhodobá rostlina kterou tam můžete mít i 20 let a nádherně zastíní sezení, úroda každoročně.
Doplním, že kdybych měl něco takového stavět, po zkušenostech z různýma popínavkama, bych se rozhodl jedině pro tuto navrhovanou variantu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.