Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zajímavá popínavka na zahradu

Od: jarin* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, u terasy máme v plánu si udělat trochu soukromí. Jedna z variant je popínavka na dřevěné mřížce. Máte prosím typ na nějakou nenáročnou, ale zajímavou popínavku? Nemohu ji nabídnout prvotřídní půdu, ale můžu ji zalévat nebo hnojit. Byla by v otevřeném prostoru, otevřená na východ, jih a sever. Uzavřené od západu. Slunce tam v tuto dobu svítí od rána do cca 15,00. Čili od jara hodně slunce, ale zároveň v otevřené krajině a tím, že je u nás chladněji, tak žádná citlivka na jarní mrazíky. Líbila by se mi i běžná hedera, ale na tom slunci by to určitě nedala.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petr2000*
hodnocení

2x

Přisavnik popínavý, nebo okrasný břečťan, klematis, nebo třeba růže.

liska5
hodnocení

2x

Píšete, že tam není dobrá půda. Pokud chci mít popínavku zdravou, tak koupím pytel, dva, univerzálního zahradnického substrátu. V té mizerné hlíně vykopu dostatečnou jamku a do ní ten substrát navalím, nebo možná lépe: smíchám s místní zeminou. Prostě, ať má popínavka pořádný základ. Než pak sem psát, čím popínavku podpořit, že je ubohá...

Jestli se nestihnete rozhodnout, tak tam teď vysejte povíjnici nebo tyčkové fazole. Rychle Vám mřížku zarostou a mezi tím můžete shánět něco ideálního...

hodnocení

0x

Břečťan by to dal, ne že ne. Pro trochu užitku bych tam dal samčí a samičí rostlinu kiwi, nejlépe argutu. Roste taky docela slušně, není to jedovaté jako břečťan a na podzim můžete i zobnout své kiwi.

jarin*
hodnocení

myslíte, že břečťan snese plné slunce přes celý den? U kiwi a Klematis ano to bylo krásné, ale bojím se vymrzání.

Mám břečtan na plotě kde se točí sluníčko od rána do večera a roste že nestíhám stříhat.

Ale začátek po vysazení je pomalý že si myslíte že tam nejde a nedaří se mu a za 2-3 roky se probudí k životu a jede...

Nekupuji břečtan předpěstovaný v zahradnictví ale stříhám si krátké proutky a jen to píchám do hlíny.

Přísavník nedoporučuju roste jak blázen když se rozjede je k neukočírování o opadá.Na podzim plná zahrada a pergola listí a pak celou zimu do jara koukáte na suchý roští a klacky.

Břečtan stále zelený a neroste tak divoce ale jak jsem říkal je potřeba mít trpělivost než se rozjede a ze začátku ho navádět tak kde chete aby byl.

liska5
hodnocení

0x

Břečťan, když se rozjede, budete s ním bojovat. Bývají i na slunci. Lidi je sázejí k betonovým sloupům, které pak hustě omotají slunko neslunko. To raději to kiwi. Známá má jimi prostlou pergolu a má plno malých jedlých chlupatých plodů.

liska5
hodnocení

0x

Kámoška má porostlou zahradní chatku popínavou hortenzií. Ta je celý den na slunku. Kvete bíle, květy velikosti, jako menší bezinková květenství a po obvodu toho střapce jsou větší kvítka. Pěkně to vypadá. Určitě budou i barevné. Ale hlavně narostla rychle. Nebude náročná, protože to je v Krušných horách v nadm.výšce kolem 600m.n.m.

To popínavá růže nebo plamének jsou podstatně náročnější.

liska5

Hortenzie ale patří mezi jedovaté rostliny. Popínavá je i Wistarie. Ta nádherně kvete a ty lusky pak ale mohou lákat děti a semínka obsahují silný jed. I když na plno zahradách se uvedené rostliny vyskytují a kolem je plno děcek...

hodnocení

0x

Popínavky mám ráda, máme pnoucí růži, klématis a třetím rokem trubač. Trubač je také vděčný, kvete celé léto, jen mu trochu déle na jaře trvá, než se rozjede.

Wistárie je krásná, ale myslím, že potřebuje hodně pevnou oporu.

liska5

Maky, tazatelka je z chladnějšího kraje.

Jo, jo, na wistarie musí být pevná konstrukce. A taky některé clematisy se musí každoročně střihnout tak na 60 cm. Tam je třeba dobře vybrat druh..

jarin*

díky moc za tipy. Vistárie je krásná, ale potřebuje masivnější oporu. A růže je moc náročná. Spíš bychom potřebovali něco jemnějšího jako je Klematis. Na trubač jsem zapomněl, to by taky mohlo fungovat.

jofa*
hodnocení

0x

Jarní mrazíky můžete mít kdekoliv. Pokud jste tak cca do 500 m, dal bych si tam rannou odrůdu vinné révy na východní a jižní stranu a táhnout ji múžete libovolně až nad hlavu. Pokud ji budete pravidelně udržovat a starat, budete mít i pěknou úrodu. Není nic krásnějšího než pohled na krásné zrající hrozny. Pergolu sice nemám, ale hrozny u sezení mám (420 m). Navíc je to dlouhodobá rostlina kterou tam můžete mít i 20 let a nádherně zastíní sezení, úroda každoročně.

doplněno 30.05.20 13:40:

Doplním, že kdybych měl něco takového stavět, po zkušenostech z různýma popínavkama, bych se rozhodl jedině pro tuto navrhovanou variantu.

hodnocení

0x

Já bych volila vistárii.Lze jí zastříháva a má ráda slunce.

hodnocení

0x
Záleží taky na tom, jestli to chcete zakrýt celoročně nebo jen na "teplou" sezónu. Celoročně ten břečťan nebo prisavník pětiprstý. Sezonně z toho co tu ještě nepadlo je pěkný i chmelníček. Od června do prvního mrazu by vám pomohla i ačokča. Ta když se rozjede tak roste jak filmová Adéla a ještě z ní sklizíte plody.
Já osobně dávám přednost vínu.

Přísavník opadává, co je podle vás chmelníček (u nás pokojovka)

Manželka to přinesla od sousedky s tím, že to je chmelníček. Vypadá jako chmel, má šišky jako chmel ale po zimě to obráží z loňských výhonů. Chmel myslím roste každý rok znova ze země.

hodnocení

0x
havlis.cz/...
Tenhle přísavník mi roste pomaleji, raší později, ale také mi jeden zahynul. Mívají ho v některých zahradnictvích. Já ho mám z Globusu, letos nevím.
Břečťan bych nedávala bíle panašované listy, mohl by být citlivější ke spálení sluncem.
Z léčivých rostlin by mohla podmínky přežít i klanopraška, ale tu mám zatím krátce.
Z jednoletých je zajimavá Černooká Zuzana nebo okrasný svlačec.
Nojo schizandra (klanopraška čínská) mě nenapadla. Bohužel první roky roste dost pomalu. Zato je ale super léčivá. Hlavně bobule a v menší míře i listy. A máte jistotu že vám ji nebudou ozobávat děti. Semínko je hořké až se člověku kroutí huba :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]