Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Určení rostliny z Řecka

Od: rubbs* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, rostlina se běžně vyskytuje na kamenitém terénu jižního Řecka (konkrétně ostrov Rhodos). Výška asi jako naše lebeda, kolem 1 m. Nikde na netu jsem na ni nenarazil, ale to bude tím, že neznám jméno. Prosím o určení.

doplněno 02.11.08 21:50:

Vyrůstá z takového "hnízda", které je pod povrchem. Další obrázky zde:

nov02.imghost.us/...
nov02.imghost.us/...

Určení rostliny z Řecka

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paja*
hodnocení

4x

Je to na 100% cibulovina Urginea maritima. To jsem ,ale holka šikovná.*smich*

doplněno 15.11.08 11:26:

Ještě odkaz , ale na netu je jí spostu.

rostliny.net/...

hodnocení

0x

Dejte snímek i s listem a v lepší kvalitě.

rubbs*
hodnocení

Rostlina v době fotografování (začátek října, tj. konec léta v Řecku) žádné listy neměla, byl to jen asi 1 cm silný zelený stonek přecházející v horní polovině v růžový. V horní části květenství. Následují veškeré snímky v plném rozlišení, které mám k dispozici. Výška rostlin je ve všech případech 1-1,5m

paja*

Mohl by to být nějaký druh orchideje, v Řecku je jich poměrně dost, ty fotky nejdou otevřít ani po zkopírování dám Vám sem odkaz edné konk.Neottia nidus-avis česky Hlístník hnízdák vyskytuje se hojně u nás a může mít i bílou barvu i když si nemyslím , že je to přesně ona tak by tudy mohla vést cesta , protože tato orchidej vůbec nemá listy a potřebuje vápencové podloží, její kořeny připomínají ptačí hnízdo.Více se zatím podle Vaší fotky zjistit nedá, zkuste je vložit vždy jako nový dotaz jinak to asi nepůjde.

j botany.cz/...

doplněno 11.11.08 10:46:

Tak jsem mrkla na fota a není to orchidej, květy vypadají jako u snědku(Ornithigalumú , ale že to nemá listy, zkusím ještě pohledat až bude čas.

limetka*
hodnocení

0x

Dobrý den, zkuste se zeptat na dz@vukoz.cz je to dendrologická zahrada výzkumáku v Průhonicích. Mám s nimi výbornou zkušenost, jsou to machři! *slunce*

doplněno 10.11.08 14:53:

Saprlot - chybka se vloudila ta adresa se tam vložila nějak divně, zkouším znovu správně dz@vukoz.cz

doplněno 10.11.08 19:40:

Tak nevím, co to blbne - napsalo to tu samou chybu takže poslední pokus jinak - dz zavináč vukoz.cz

rubbs*
hodnocení

Děkuju vám všem za tipy, teď budu až do konce týdne budu mimo internet, takže nejdřív přes víkend se na to podívám.

Ty poslední odkazy na obrázky fungují (uvádím zde ještě jednou)

Určení rostliny z Řecka #2

rubbs*
hodnocení

takže jinak - vložím postupně po jednom všechny fotky - fotky č. 1 (původní rozlišení snímku)

Určení rostliny z Řecka #3

rubbs*
hodnocení

fotka č. 2

Určení rostliny z Řecka #4

rubbs*
hodnocení

fotka č. 4

Určení rostliny z Řecka #5

rubbs*
hodnocení

a fotka č. 5

Určení rostliny z Řecka #6

limetka*
hodnocení

0x

A co třeba Eremurus robustus - liliochvostec? Ten v době kvetení přichází o listy a vyrůstá z hlízy. Fotka zde

profizahrada.cz/...

doplněno 12.11.08 10:21:

No teď se dívám - není to přesně ono, ale je to dost podobné, ještě pohledám

rubbs*
hodnocení

Velké díky za určení. Poděkování patří paja®

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]