Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám fialku půl roku, když jsem ji koupil, úžasně rozkvetla. Květy začaly po čase usychat, tak jsem je ostříhal a začala kvést znovu. Ale moje otázka je Zálivka. Zalévám jednou týdně trochu, ale když zaleju, okamžitě vodu vypije. Neměl bych zalévat víc? Nevím. Moje známá zalevala obden, protože se jí právě zdálo, že hrozně pije. Fialce začaly hnít spodní listy. Jak zalevate vy? Jaký máte názor? Zdravím.
Zalévat zásadně odspodu do podmisky! Nevadí, když tam v podmisce trochu vody zůstane. Kytka je vysoko a nenamočí se. Voda nesmí na krček, stonky, listy! A odraženou vodu, odstátou, ne ledovou.
Na světlo ano, ne na přímé slunce. Měla jsem nádherné v hydroponii ve vyvařeném drobném štěrku. Množí se jedním listem do skleničky. Narostou mu kořeny a pak malá rostlinka ze stonku pod listovou čepelí.
Zdravím. Já fialky moc "nerozcapuju". Mám je stát na vrstvě keramzitu v misce. Zalévám nepravidelně, tak, že s konvičkou v ruce rozhrnu hustý porost lístků, ukazovákem zavrtám do zeminy, a když je sucho, na ten odkrytý kousek zaliju - dost (takže vrchem). Voda která ja navíc, proteče mezi keramzit, odkud se odpařuje a vlhčí vzduch kolem fialky => to jí prospívá. Když je zem na omak vlhká, nezaleju. Nepřihnojuju, ale po 2 letech přesazuju. A rostou a kvetou jak divý. (Ale nevím, zda z radosti či z pudu sebezáchovy ). Ida
P.S. Petře, vaše fialka je úplně v pořádku, pěkná a zdravá. I.
pb mohu se zeptat, jakým způsobem jste kmínek zkracovala, také mám některé rostlinky s kmínkem a nevím, jak na to. Děkuji.
Petře, vaše fialka je krásná, souměrná, i listy jsou v pořádku.
Také zalévám do podmisky. Dřív jsem si nakoupila ozdobné květináče a fialky dala s tenkým květináčkem do nich a zalévala shora. Polovina jich hnila, druhá polovina schla. Tak jsem je vyndala z pěkných květináčů, šoupla je na misky a další várka fialek je parádní.
Množíme odlomeným lístkem v rodině i od přátel.
Fialku máte moc hezkou, spíše snese sucho než přelití, voda bude z podmisky stále mizet, protože funguje vzlínavost. Ale přemokření nemá ráda. Až budou vedra, zalévejte častěji, občas můžete slabě přihnojit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.