Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Africká fialka

Od: petr2000* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den. Mám fialku půl roku, když jsem ji koupil, úžasně rozkvetla. Květy začaly po čase usychat, tak jsem je ostříhal a začala kvést znovu. Ale moje otázka je Zálivka. Zalévám jednou týdně trochu, ale když zaleju, okamžitě vodu vypije. Neměl bych zalévat víc? Nevím. Moje známá zalevala obden, protože se jí právě zdálo, že hrozně pije. Fialce začaly hnít spodní listy. Jak zalevate vy? Jaký máte názor? Zdravím.

Africká fialka

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

3x

Zalévat zásadně odspodu do podmisky! Nevadí, když tam v podmisce trochu vody zůstane. Kytka je vysoko a nenamočí se. Voda nesmí na krček, stonky, listy! A odraženou vodu, odstátou, ne ledovou.

liska5

Na světlo ano, ne na přímé slunce. Měla jsem nádherné v hydroponii ve vyvařeném drobném štěrku. Množí se jedním listem do skleničky. Narostou mu kořeny a pak malá rostlinka ze stonku pod listovou čepelí.

petr2000*
hodnocení

Dělám to přesně jak píšete. Zálivka do misky odstátou vodou a mám jí na severovýchodním okně.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Já fialky moc "nerozcapuju". Mám je stát na vrstvě keramzitu v misce. Zalévám nepravidelně, tak, že s konvičkou v ruce rozhrnu hustý porost lístků, ukazovákem zavrtám do zeminy, a když je sucho, na ten odkrytý kousek zaliju - dost (takže vrchem). Voda která ja navíc, proteče mezi keramzit, odkud se odpařuje a vlhčí vzduch kolem fialky => to jí prospívá. Když je zem na omak vlhká, nezaleju. Nepřihnojuju, ale po 2 letech přesazuju. A rostou a kvetou jak divý. (Ale nevím, zda z radosti či z pudu sebezáchovy *smich*). Ida

P.S. Petře, vaše fialka je úplně v pořádku, pěkná a zdravá. I.

hodnocení

2x

Měla jsem je kdysi na severním okně. Zalévat do misky, podle toho jak je v místnosti teplo, já zalívala jednou týdně,občas přihnojit. Rozmnožovat řízkem z lístku. chvíli to trvá, ale ujímají se dobře. *slunce*

pb®
hodnocení

2x
Kdysi jsem měla hodně fialek, na severním okně se jim dařilo, zalévala jsem obden do misky, když byly starší s dlouhým kmínkem, naučila mě kolegyně, jak kmínek zkrátit a kytku omladit. Po přestěhování a okny na jih jsem je zlikvidivala, nedařilo se jim.

pb mohu se zeptat, jakým způsobem jste kmínek zkracovala, také mám některé rostlinky s kmínkem a nevím, jak na to. Děkuji.

ala*
29.05.20 12:58
Africká fialka #2

Zkusím to podle tohoto návodu, děkuji. :)

kare
hodnocení

0x
Zalévat do podtácku nikoliv k listům. Chce to zalévat tak, aby neproschla, ale naopak taky, aby nestála ve vodě. Podle vytažených listů bych řekl, že má málo světla :)

hodnocení

0x

Petře, vaše fialka je krásná, souměrná, i listy jsou v pořádku.

Také zalévám do podmisky. Dřív jsem si nakoupila ozdobné květináče a fialky dala s tenkým květináčkem do nich a zalévala shora. Polovina jich hnila, druhá polovina schla. Tak jsem je vyndala z pěkných květináčů, šoupla je na misky a další várka fialek je parádní.

Množíme odlomeným lístkem v rodině i od přátel.

hodnocení

0x

Fialku máte moc hezkou, spíše snese sucho než přelití, voda bude z podmisky stále mizet, protože funguje vzlínavost. Ale přemokření nemá ráda. Až budou vedra, zalévejte častěji, občas můžete slabě přihnojit.

petr2000*
hodnocení

Díky všem za odpovědi, Petr.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]