Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vánoční kaktus nekvete

Od: kozoroh* odpovědí: 9 změna:

Máme doma vánoční kaktus a už nám nekvete, co s ním?

Děkuju všem za odpověď.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

5x

Jak je ta rostlina stará? Kde ji máš umístěnou? je blízko u okna? Byla někdy přesazovaná? V jakém jí máš substrátu?

Já u mých vánočních kaktusů postupuji následovně : poté co rostlinu koupím, nebo od někoho dostanu, tak si opatřím květináč širší tak o 2-3cm než původní, poté vjmu ze starého, odstaraním většinu starého substrátu, ale opatrně, abych neporušil kořenový systém. Do nového květináče dám dospod hrst keramzitu, nebo hrubšího písku a POTÉ použiju buď substrát pro pokojovky, nebo pro palmy, NE pro kaktusy! Po přesazení umístním květináč do středně hluboké misky a zaliji podmokem, do misky a nechám na slunném místě, zalévám po tom co voda z misky zmizí, no asi tak tak za dva po tom, u mě je to tak po 5ti dnech. ( pravidelně po 5ti dnech )Takto zalévám po celý rok, když mi kvetou, tak zalévám častěji. Po zmrzlejch je dávám do stínu ven a mám je zde až do konce září. Poté je dám do domu a už začátkem října mám poupata a po chvíli kvetou, už teď jich mám plno obsypaných květy... s vánočními kaktusy musíme zacházet spíše jako s kapradinami a ne jako s kaktusy, neboť ve své domovině rostou jako epyfytní rostliny s dostatkem vláhy a živin!

kozoroh*
hodnocení

kaktus je starý cca 20 let a už 4 roky nekvetl, je umístěná pod stěnou (nemáme rovnou) , blízko okna, ano, byla přesazována tak něak před 5 lety, má normální hlínu.

ukulele*

co je to normální hlína? a co znamená pojem normální?

kozoroh*

normální hlína je= hlína ze zahrádky, se žádným hnojivem.

ukulele*

to se vůbec nedivím! tu tvojí hlínu vyhoď, důkladně opláchni kořeny a zasaď ten vánoční kaktus do substrátu pro pokojovky, nebo pro palmy.

innkas*
hodnocení

1x

Mě před léty taky nekvetl vánoční kaktus i když vím,jak ho pěstovat. Stál na okně uprostřed,kde pod ním byl radiáor,pak mi řekla mamka ,ať ho dám až na kraj okna,co nejdál od topení,protože chce chladno a pak kvetl.

Hlína ze zahrádky ničemu nevadí,doma (u rodičů na vesnici) jsme do ní sázely všechny kytky a dařilo se jim dobře.

Kvetoucí rostliny co se jim nechce kvést skvěle probudí hnojivo pelargin,je na podporu květů u všech pokojových rostlin, ne jen na pelargonie-dávkuji to od oka a vždycky se mým kytičkám dařilo,dobrý je i kystalon.

limetka*
hodnocení

0x

Zhruba tři měsíce udržovat v suchu a chladnu, pak asi na měsíc umístit na teplejší místo, když se objeví poupata, zvýšit dávky vody a každé dva týdny slabě přihnojit. Po odkvetení zase zařadit krátké období klidu (12 - 15 °C). Stanoviště světlé až polostinné.

kozoroh*
hodnocení

NO jo, ale to víme, jenže kaktus nám přestal dávat poupata před 4 rokama.

paja*
hodnocení

0x

Souhlasím s Ukulele, letos už Vám bohužel nepokvete. Nejdůležitější je pobyt venku já ho letos vyhodila v půlce srpna a koncem září vzala domů , mám ho na chodbě kde je 15C a už rozkvétá a korunu má tak 40cm širokou.Na kvetení působí velké rozdíly mezi denní a noční teplotou a zkracování dne.Tak příští rok se Vám to určitě podaří.:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]