Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
normálně mám mšice i na šalvěji, který bude nyní kvést.. poradí nekdo jak na ně? Je to strašně moc, všude na malinách, třešni, ryngli, merunce... jsou tam ruzne druhy - černé, zelené...střikal jsem NemAzal ale nepomáhá moc...rojí se stále další a další ohniska i na rybízu, ryngle pravdepodobne nepřežíje je napaden skoro kazdý list...preventivne jsem to srikal i rock efektem pred mesícem... diky moc za rady co muze fungovat...krom tvrdé chemie... foto list šalvěje
Já vím, že to není bio a že bylinky se konzumují průběžně, ale je to za všech řešení nejefektivnější. Ochranná lhůta u plodové zeleniny je 7 dní, tak bych pro jistotu nesklízela aspoň 14 dní. Pak myslím ani s konzumací není problém, zvlášť u bylinek, kterých se dává do jídla jen pár lístečků.
Nálev z kopřiv - jícha je výborný. Kopřivy se nechají týden, dva vylouhovat v menším kbelíčku s vodou, pak se jícha slije a tou se mšice pokropí. Zbylé vymáchané kopřivy se nevyhazují, opět se zalijí vodou, případně se přidají další čerstvé a může se dělat další. Jen pozor, aby to nebyly už zralé kopřivy se semínky. Dokud kvetou, nic se neděje, jinak si s jíchou na kytky nalilete i semínka a pod ošetřenými keříky a kytkami vám vyrostou kopřivy.
Tabák nemusí být šňupací, stačí obyčejný do dýmky, vylouhovat, nebo pokud máte laciné cigarety bez filtru, tak i z těch. Voodu s výluhem tabáku natáhnout do postřikovače, stříknout na mšice a utíkat pryč, nenadýchat se, jinak hrozí otrava nikotýmem, motání hlavy, zvracení třesavka, bletost, zimnice, pokles tepu atd. Takže tabák funguje, ale opatrně.
Na růžičky shora, pokud jsou mšice pod listy, tak je kropení shora neúčinné, je třeba stříknout na listy ze spodu.
Ale mšice výborně hubí berušky - slunéčka sedmitečná, možná jich i jejich černých podlouhlých larev na mšicích také najdete hodně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.