Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyžínač AL-KO TE 1000 TA - strunová hlava

Od: hlavicka odpovědí: 32 změna:

Potřeboval bych u vyžínače AL-KO TE 1000 TA vyměnit strunovou hlavu, ale bohužel nevím jak ji sundat a jakou novou nejlépe použít. Zkoušel jsem tu hlavu vyšroubovat, ale nejde to ani s použitím násili. Připadá mi to, že ta hlava je tam asi nalisovaná napevno a jen tak ji jednoduše asi nepůjde sundat, pokud je vůbec nějak vyměnitelná. Návod k tomu už bohužel nemám. Také bych potřeboval poradit jakou novou kompletní hlavu použít a kde ji sehnat. Poradíte mi prosím někdo jak na to?

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jarda*
hodnocení

2x

Dobrý den .

Právě řeším ten samý případ .

Držák strunové hlavy , to je to modré, jsem měnil před dvěma lety . Žádný závit tam není ani pravý ani levý, možná u jiných typů. Součást je nalisována na kovovém tisícihranu a jde po odmontování spodních plastových krytů bez pomoci speciálního nářadí rozebrat . Pro řešení našeho problému to však třeba není ! Tehdá jsem ho sehnal "za hubičku" - 70.-Kč , žasnu, co za to teď chtějí !

Samotný kryt cívky na strunu, tak říkám té poškozené části, asi taky neseženeme. Bude třeba vyměnit celou strunovou hlavu a vzhledem k tomu , že jde o vyběhlý typ , to vypadá na shánění. Seděl jsem u internetu a hledal , kde by se co dalo sehnat , zatím ne úplně úspěšně .

Za chvíli jedu do prodejny ND v Berouně , pokud uspěju , dám vědět . Když budete někdo vědět jak nebo spíš kam na to, prosím o info .

Ď

Jarda *

doplněno 29.05.20 20:26:

Máme kliku !

Já tuplovanou. Vypnul jsem počítač a jak jsem psal vyrazil do Berouna , těsně před městem jsem si uvědomil, že bez papírů , peněz a taky jsem si nevzal brýle :).

Paní v prodejně sáhla do regálu a na druhý pokus "cvak" , to je ono ! Nemám originál AL-KO, ale, opisuju z krabičky :

VALEX, Schio Italy ,

LONG BEACH 600-800, SEBRING 30-50. To jsou 4 druhy strunovek ,vyobrazený na krabičce, pro které je to určeno a náramně pasují na naší TE 1000 TA. Nasadit - pootočit - sekat .

V krabičce jsou dva kousky , po 170,- Kč. Čekal jsem to i horší , zvlášť, když v jednom odkaze od "Donka" jsem četl asi 370.- za kus , našel jsem jinde i dva kusy v balení za 550,-.

Pravda není to originál, ale věřte, že je to úplně stejné.

Myslím, že uvedený produkt od VALEXu by měl být spíš k sehnání a doufám, že jste nic dál nerozebíral

Přeji, ať se i Vám zadaří

Jarda*

jarda*

... tak ne "Donek" , ale "nonek" . Omlouvám se *

hlavicka
hodnocení

Děkují jardo za příspěvek. Tak nakonec se ukázalo, že jsem měl pravdu, že ten modrý držák je tam nalisovaný. Taký máš ten černý kryt cívky podobně jako já prořezaný od struny? Ono ten kryt je dost mizerný a když se podaří někde sehnat nový tak s časem se to asi stejně zase začne prořezávat. Je to blbé, že tam nejde použít jinou strunovou hlavu podobné velikosti tak jak např. u velkých křovinořezu a dá se použít pouze typ který je k tomuto vyžínači určený. Také jsem hledal v internetu ten samotný kryt cívky, ale bohužel nic takového jsem nikde nenašel. Našel jsem pouze něco takového ( zbozi.cz/...) což je asi cívka i s tím krytem. Cívku bych ani nepotřeboval a stačil by mi pouze ten ten kryt, ale to asi samostatně nikde neseženu. Mohl by jsi tu dát fotografií toho co jsi koupil v tom Berouně? Zajímalo by mne jak to vypadá. Je mi jedno jestli to bude originální od AL-KO a nebo něco jiného, ale aby to na ten můj vyžínač šlo bez problémů použít.

Obrázek tady amazon.de/...
jarda*

Jo,jo... mám taky zničenej ten kryt.

Šli jsme stejnou cestou , taky jsem se doklikal k tý nabídce na zboží.cz na celou strunovou hlavu , kterou uvádíš v odkaze. Jenže je to starý a "zboží" není. Samotnej kryt nebude nikde .

"nonek" mi předběhl s fotografií , vlastně nabídkou z Amazonu , na který je přesně to , co hledáš . Jak jsem psal :

Nasadit - pootočit - sekat

Nevím , odkud jsi a kde jsi sekačku kupoval , já před mnoha lety v baumaxu a tam nic takovýho nevedou. Bude asi nejlepší, obrátit se na nějakou opravnu zahradního nářadí , kde by mohli tu věcičku mít nabo vědí kam se obrátit.

Přeju úspěch*

hlavicka
hodnocení

Tak jsem hledal a asi i našel toto aukro.cz/.... Nevím ale jestli je to přesně to co hledám a jestli to pasuje i na ten můj vyžínač AL-KO. Detailní obrázek nebo rozměry tam u toho nejsou uvedené, ale vypadá to, že by to snad mohlo být ono i když to asi bude trochu jiný typ než to co jsi koupil ty jardo. Za cenu 20 Kč + 40 Kč doprava = 60 Kč by to snad za něco takového byla super cena na to, že je to i scívkou a jsou v tom balení 2 kusy. Jaký máte kdo na to názor?

hlavicka
hodnocení

Když se na to nyní dívám tak mi to z toho Aukra připadá jestli to náhodou nejsou pouze samotné cívky se strunou bez toho krytu tak jak je to uvedené i v mázvu zboží. To by mi můj problém nepomohlo vyřešít. Ono je to dost blbě nafocené tak, že není vidět jak to vypadá celé. I to tlačítko nahoře které je součásti cívky (nevím jak bych to měl nazvat) na tom není kulaté a má to po stranách i nějaké výřezy.

hodnocení

1x

Z návodu (je tam i čeština)

Montáž cievky so strunou (obrázok 5)
1. Strunovú hlavicu (1) s vloženou cievkou so strunou
nasaďte na hnací hriadeľ spodnej tyče.
2. Upevňovaciu skrutku (2) zaskrutkujte otočením doľava.
3. Strunovú hlavicu pridržte a dotiahnite pomocou ručného
kľúča (3)

odsud

je to sice pro podobný typ, ale upevnění cívky se strunou je stejné...je tam levý závit, tak klíčem točit doprava...

z návodu

Výmena cievky so strunou (obrázok 5)
1. Strunovú hlavicu (1) podržte a upevňovacie skrutku
(2) uvoľnite pomocou ručného kľúča (3) otočením
doprava.
2. Upevňovaciu skrutku vyskrutkujte.
3. Strunovú hlavicu stiahnite z hnacieho hriadeľa.
4. Cievku so strunou (1) vyberte zo strunovej hlavice.
5. Odstráňte nečistoty a zvyšky trávy.
6. Konce rezacích strún novej cievky so strunou navlečte
do otvorov v strunovej hlavici, ktoré sú na to určené.
7. Cievku so strunou nasaďte na strunovú hlavicu. Dbajte
na to,aby rezacie struny neboli zaseknuté a aby
boli z cievky vytiahnuté asi 9 cm.
8. Kompletnú strunovú hlavicu nasuňte na hnací hriadeľ
a zaskrutkujte pomocou upevňovacej skrutky otočením
doľava.
9. Strunovú hlavicu pridržte a dotiahnite pomocou ručného
kľúča.

Náhradní strunová/... - do sedmi dnů

Jinak je tam navinuto 5m struny, její průměr je 1,3mm; koupíte skoro všude, navinete...pokud máte v pořádku strunovou hlavu...

hlavicka
hodnocení

Ten AL-KO BC 1000 E na kterou odkazuješ mi připadá být trohu jiný (hlavně u té strunové hlavy) než ten můj AL-KO TE 1000 TA. Já tam žádný upevňovací šroub (upevňovaciu skrutku) nemám.

Právě, že strunovou hlavu v pořádku nemám a proto ji potřebuji vyměnit celou a ne pouze strunu. Jinak bych se nezabýval tím jak tu strunovou hlavu sundat, protože bych to nepotřeboval dělat. Jak navinout strunu a vložit do hlavy vím.

hodnocení

0x

"...nejde to ani s použitím násili."

Násilí není nutné (ani žádoucí). Ta hlava má levý závit (takže povolovat doprava).

Mám něco podobného (menšího - taky AL-Ko) a je tam v takovém kroužku nad tou hlavou díra cca 6 mm. Do té zasunu nějaký trn (křížový šroubovák z příslušenství) a otáčím hlavou, až trn zapadne do otvoru v hřídeli. Tím zajistím hřídel proti otáčení a následně jde hlava přiměřenou ruční silou doprava odšroubovat. Možná se to bude trochu lišit, ale princip bude stejný.

hlavicka
hodnocení

Že by to mohlo mít levý závit to jsem předpokládal. Zkoušel jsem to povolovat jak doprava tak i doleva, ale bohužel nešlo to ani tím násilím. Pokud budu mít přes den trochu času tak to ještě zkusím.

hlavicka
hodnocení

Tak jsem to dnes ještě zkoušel odšroubovat ale opravdu to nejde. Je tam vůbec závit a nebo je to tam nějak nalisované?

Vyžínač AL-KO TE 1000 TA - strunová hlava
Ještě pohled dovnitř do modré trubky..
hlavicka
hodnocení

Tak zde je pohled dovnitř do té modré trubky. Je to tam celé plastové a nějaký šroub na kterým by to mohlo být našroubované nebo závit tam nikde nevidím. Co je pod tím plastem to nevím.

Vyžínač AL-KO TE 1000 TA - strunová hlava #2
Vyžínač AL-KO TE 1000 TA - strunová hlava #3
Možná za chvíli budeme u cíle... Tady je vyměnitelný držák cívky rawa.cz/... Klasická hlava s cívkou u tohoto vyžínače není, v tom černém krytu je elektrický motor. Co vlastně potřebujete vyměnit...je tam držák cívky, pak cívka, pod ní "nějaký"další držák (podložka?),
Mezi tím kryt průměru cca 30cm,dále plastový kryt před motorem a vlastní motor...a celé je to zakrytovano černým plastem
Stejný návod je i pro typy TE 550 VA, TE 303 VA a TE 252... takže by si měly být podobné... měly by.. manualslib.com/...
Mají tam dva držáky, Čínu a Alko za různé ceny rawa.cz/...
hlavicka
hodnocení

Tak předpokládal jsem, že ten držák cívky nebo jak se to jumenuje je součásti srunové hlavy a že to budu muset vyměnit celé i s tím. Stejně ten držák se jen tak jednoduše sundat nedá. Mne by ale stačil někde sehnat a vyměnit pouze ten plastový černý kryt který kryje cívku se strunou, ale nevím jestli se pouze toto samostatně dá někde sehnat (koupit). Myslím, že jsem už to někde viděl, ale jako komplet i s cívkou. Mne se jedná o to, že na tom krytu cívky už to mám dost hodně prožezané od struny, tak jak je to vidět na obrázku. Je to bohužel dost mizerné a s časem se to při sekání trávy začne prořezávat.

Vyžínač AL-KO TE 1000 TA - strunová hlava #4
Vyžínač AL-KO TE 1000 TA - strunová hlava #5
Vyžínač AL-KO TE 1000 TA - strunová hlava #6

jarda*
hodnocení

0x

Ne, ne , samá voda... tudy cesta nevede. Souhlasí sice výrobce , ale jinak je to něco úplně jinýho. Podívej se na odkaz na Amazon od "nonka", tam je to pravý .

Jarda .

hlavicka
hodnocení

Na ten odkaz od nonka jsem se samozřejmě díval. Našel jsem to i jinam ale bohužel vše v zahraničních obchodech. Jak se jmenoval ten obchod v Berouně kde jsi to koupil? Nemají náhodou i internetový obchod? Asi až něky pojedu do města tak se stavím do obchodu se zahradní technikou a do opravny sekaček a křovinořezů jestli tam něco takového náhodou neseženu, ale pochybuji, že bych měl v tom štěstí. Bohužel mám zcela funkční vyžínač, ale kvůli jedné blbé součásti nepoužitelný.

jarda*

Je to tak ... taky vždycky rozčiluju, že kvůli prkotině se musí koupit celý složení . Viz náš kryt , odhadem tak za

8 - 10.- Kč a celá strunová hlava pomalu za 20 násobek ceny !

V Berouně jsem uspěl u firmy "Šlemar zahradní technika " , sídlí na: Plzeňská 349, Beroun , telefon - 732 872 856 .

Je to malá rodinná firma , pochybuju, že by měli inernetovej obchod , ale paní je ochotná a vstřícná, možná by zabalila a poslala. Myslím , že jsem si vzal poslední kousek , vybrala mi to z regálu z bedýnky , kde bylo takový "pele-mele" , ale vědí kde objednat .*

hlavicka
hodnocení

Děkují jardo moc za informace o té firmě Šlemar zahradní technika. Beroun je pro mne bohužel příliš daleko. Budeš se asi divit, ale internetový obchod opravdu mají a nebylo ho problém podle tebou uvedených údajů ho najít. Doklikal jsem se tam až na shop.slemar.cz/... kde by ta hlava kterou sháním asi mohla být, ale bohužel je tam pouze, že "Produkty teprve připravujeme.". Zkusím nejdříve až budu mít čas zajet do města a tam se zeptat v opravně sekaček a křovinořezů nebo v obchodě se zahradní technikou jestli tam to náhodou neseženu a pokud ne tak pak zkuzsím napsat do toho obchodu Šlemar zahradní technika.

Bohužel je taková doba, že výrobcí často nedodávají jednotlivé drobné součástky (náhradní díly) ke svým produktům, ale pouze celé kompletní kusy a komplety. Asi by někteří nejradějí náhradní díly nedodávali vůbec aby si lidí jejich stroje neopravovali a pokud se jim na ních něco pokazí tak si koupili celý stroj nový. Také ty náhradní díly bývají často dost předražené aby se příliš neoplatilo něco opravovat.

hlavicka
hodnocení

Tak jsem to nakonec sehnal. V pátek jsem měl cestu do města a tak jsem se tam stavil do opravny zahradní techniky. Pán po chvíli hledání mi přinesl novou hlavu dá-li se to tak nazvat (kryt s cívkou s navinutou strunou) a chtěl za to (1 ks) 230 Kč. zeptal jsem se jestli by neměl pouze samotný ten kryt bez cívky. Vyndal cívku z toho krytu a nabídnul mi samotný kryt za 120 Kč což jsem koupil. Neměl to ani v žádné krabičce což vypadá, že mu to možná zbylo jako náhradní díl a nyní se mu naskytla možnost jak to dobře zpeněžit. Za věc která bude mít reálnou cenu asi do 20 Kč jsou někteří schopní prodat za 120 Kč když vidí, že to někdo potřebuje a jinam to asi těžko sežene. Doma jsem to vyzkoušel nasadit na ten AL-KO TE 1000 TA a výborně to pasuje. Zítra pokud bude vhodné počasí tak to vyzkouším při sekání trávy. Snad to nějakou dobu vydrží a nezačne se zase struna prořezávat do toho krytu. Škoda, že na ten vyžínač nejde použíti nějakou jinou hlavu podobné velikosti tak jak to je u křovinořezů.

Tady neoriginál cívka s krytem za cca 12 Euro...pro strunu 1,3mm; stejná i pro vyžínače Acapulco 300, Imola 300, Imola B500...dalo by se to hledat i podle těchto typů...

Teď v tom krytu je kovové oko, něco podobného, kterým prochází struna, po nasunutí do otvoru "roznýtováno"; na křovinořez, co máme doma, jsem udělal něco podobného (mám možnost použít soustruh) a zalepil jsem to zvenku po vsunutí na těsno zevnitř do krytu. Ono to lepidlo je tam jen proto, aby to nevypadlo při montáži struny, jinak se oko opírá hranou o kryt. Pokud si pohlídáte prodření oka, můžete rozříznutí krytu zabránit výměnou kovových ok za nové...Pak jsou i oka takového tvaru, a ještě, ale to tam bez úpravy nedostanete...je to pro kryty, kde oka jsou na okraji krytu... třeba tato a mnoho dalších provedení. Berte to hlavně jako inspiraci...

Fielmann má podobné kryty, ale rozměry? Jedině v případě potřeby zjišťovat u prodejců...

hlavicka
hodnocení

Nyní jsem už sehnal to co jsem sháněl a až mi to někdy začne dosluhovat tak pak budu přemýšlet co s tím nebo kde sehnat něco takového.

Stačí hlídat prodření ok...a hlavně, ať slouží...

jarda*
hodnocení

0x

Na Seznamu k tomu byl článek , že výrobci by měli opět dodávat opravitelné produkty . V diskuzi k tomu byla spousta názorů a zkušeností v duchu našeho problému .

Přeji ti úspěch ve shánění

Jarda.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]