Nejste přihlášen/a.
Mám petunie na okně, jakmile květ povadne, uštípnu i s kouskem stonku, jinak jsou pak "vyčouhlé". Během léta trochu sestřihnu, to jim prospěje. Nikdy je nedávám tam, kde jsou na dešti, to nemají rády.
Aby jsme nezklamali vaší důvěru v Poraďte.cz, napíši několik řádků ohledně surfínií. Je to náročná balkónovka a nikoliv, že není náročná., jak se leckde píše. Množí se vegetativně řízkováním. Množil jsem v polovině srpna 100 i více rostlin. Přes zimu pěstoval v udělaném vytápěném foliovníku (ve volné místnosti) při cca 15°C. Rostliny se pěkně zaštípnutím rozrostou na několik šlahounů a tím zaštipování končí. Již v únoru bývají pěkně rozrostlé a začátkm března dával do truhlíků a nechal v bytě. V dubnu dával do fóliáku ven a v polovině května na okna. Substrát kyselý rašelinový. Substrát nesmí vyschnou jinak rostliny zajdou, nesmí být ani trvale mokrý. V létě při parnech zalívat i několikrát denně. V každé, nebo ob jednu, zálivce mírně naředěné hnojivo pro azalky a rododendrony, tudíž bez vápníku. Surfinie trpí padlím a proto je třeba i preventivně nyní stříkat fungicidy. Májí rády sluníčko, ale nikoliv letní nepřetržité na jižní nechráněné straně. Jako již po několikáté, tak i nyní přidávám foto mnohaletého náročného pěstování. Sice obdiv byl značný, ale tu práci si jen málokdo dovedl představit. Jak jsem již jednou napsal, člověk byl doslova "otrokem" těchto květin v takovém rozsahu. Pár let se to nechá, ale trvale u mne nikoliv. Hodně úspěchu v pěstování. Jofa. PS. Pokud nějakou speciální radu na surfínie, tak se zeptejte. Pokud budu vědět, zkusím poradit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.