Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napůl uschlá bříza - nechat či skácet?

Od: ekony odpovědí: 5 změna:
Dobrý den přeji, na zahradě mi roste cca 15-20.tým rokem bříza (viz obrázek). Víc jak polovina stromu je uschlá (zejména horní půlka). Na kmeni jsem našel místo v kůře, u kořene, které by mohlo být oním důvodem (druhý obrázek). Závlaha je v místě dobrá.
Otázka zní, zda jí dát ještě šanci, nebo se s ní rozloučit a v místě zasadit novou.
Pokud dát šanci - je něco, co by ji pomohlo nastartovat zdravý růst? (například uřezat horní mrtvou polovinu, odřezat uschlé větve, dodat živiny, zacelit "ránu", apod.)
Předem děkuji za odbornou pomoc.

Napůl uschlá bříza - nechat či skácet?
Napůl uschlá bříza - nechat či skácet? #2

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

6x

Sundat a novou. Bříza dobře hnije, to dole se už nezahojí = vyhnije kmen a zlomí se. Navíc to suché nahoře vypadá že už neobrazí = do pár let opět to suché shnije a ulomí se.

Nejlíp vykopat i s kořenama, zas tak práce to neni. Neskácet u zamě ale nechat co nejdelší pahýl (pokud je místo tak celou břízu), metr od kmene odkopat/ přesekat kořeny a zbytek vyvrátit za ten pahýl.. Pomůže hupcuk nebo kurtna..

lipanek
hodnocení

1x

Strom sundat, bříza je vlastně plevel, křehká, při větru může napáchat škodu. Nový stromek roste rychle, není důvod zachraňovat.

Není to odborná pomoc, ale selský rozum. Mám les 4 minuty od vrátek a strávila jsem v něm dost času.

777mates
hodnocení

1x

Jak už zde radili - pryč s ní! Bříza dost trpí na jakési houbové choroby. Často se stává, že to postupně postihne i okolní břízy. Je to nebezpečná záležitost, protože napadené kmeny jsou mimořádně křehké, stačí sebemenší poryv větru a kmen jde k zemi. Neriskoval bych zdraví a životy lidí.

hodnocení

1x
Odkopat, přesekat kořeny a vyvrátit. Potom nařezat na palivo.

olinl
hodnocení

1x

U nás jedna bříza po cca dvaceti letech uschla (podobně jako u vás) a před třemi roky u sousedů vysadili pětimetrovou a loni také uschla. Vypadá to na nemoc či sucho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]