Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, při dovolené v Bulharsku jsem v jedné zahradě u moře objevila zvláštní keře. Bylo to v srpnu, na keřích už nebyly květy ani listy, jen zelené větévky jako metly. Na nich byly zralé lusky, dlouhé asi 20 cm, v nich placatá semínka.
Keř - dost hustý, neměl žádné trny, vysoký asi 2 m, i víc. Připomínalo mi to náš janovec metlatý, ale v daleko větším provedení.
Zajímalo by mě, co to je a zda by to rostlo i u nás. Nějaká semínka jsem si dovezla. Jaga.
Vypadá to jako vítečník sítinový - Spartium junceum (a ten se dá celoročně pěstovat venku i u nás).
Děkuji, Ildiko, už jsem si myslela, že mě rádci nechají na holičkách. I ten, který tady radí vždycky a velice dobře, se u mé otázky odmlčel. Ale beru to tak, že nikdo z nás neví všechno.
Ano, vypadá to skutečně na ten vítečník, když jsem proběhla wikipedii. Semínka asi vyhodím. Píší tam totiž, že je to jedovaté a navíc je to vzhledem skoro totéž, co náš český janovec. Tak to nebudu zkoušet pěstovat. Jaga.
Já tento keř občas u lidí vidívám, sama ho nepěstuju. A máte pravdu, že je jedovatý, přičemž mám dojem, že dost silně -také se podobným rostlinám snažím vyhýbat. A že jsou některé z nich opravdu nádherné - třeba oleandry, které mají bohužel hodně jedovatý i nektar (jed zůstává i v medu). Z nějaké trošky se asi nic nestane, ale pokud bychom si je (tedy oleandry) všichni napořizovali, asi by to nebylo dobré i z tohoto hlediska. Vítečník by měl být nebezpečný méně, ale asi bych si ho také nezasadila. Z hodně jedovatých rostlin mám pouze narcisy a konvalinky, těch se mi přece jen nechce vzdávat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.