Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se starat o tuto pokojovku?

Od: alena* odpovědí: 9 změna:

Když jsem si tuto pokojovku přinesla z obchodu, měla krásnou zelenou barvu, listy svěží, bez kazu, vypadala opravdu krásně. Ale asi po měsíci jsem si všimla, že začala jakoby šednout, na listech jsou suché okraje, některé se kroutí. Zalévám jednou týdně, ve vodě nestojí, vysušená také úplně nebývá. Občas rosím. Na přímém slunci ani v průvanu není. Poradíte prosím, co by ji mohlo chybět?

Jak se starat o tuto pokojovku?
Jak se starat o tuto pokojovku? #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Máte buď marantu, nebo kalateu. Jsou si podobné vzhledem i požadavky na pěstování. Přesně to neurčím, obě rostliny mají nespočet variant v barevnosti listů. To se pak musí pečlivě hledat v obrázcích na internetu. Práce už pro Vás :) a třeba i pro jiného rádce :). Pro obě rostliny je důležitá vzdušná vlhkost v místnosti a nepřímé světlo. Roznodně raději stín než slunce. O obou rostlinách najdete bezpočet textů na internetu. Bývají častou ozdobou místností, ale jsou na pěstování náročnější, proto jsou v zájmu pěstovatelských rubrik. Maranta v noci listy kroutí.

ireceptar.cz/...

alena*
hodnocení

Děkuji za odkaz, hned jak jsem rozklikla, uviděla jsem další co mám, takže pečlivě pročtu *palec* . A píšete důležitá vzdušná vlhkost, budu rosit víc a asi změnít i místo, zkusím a uvidím :)

hodnocení

2x

Když se podívám lépe, kytka je v přepravním substrátu. Tedy v něčem, co se hlínou nedá nazvat. Přesaďte ji do kvalitní půdy do stejného květináče. Jen z kořenů vytřepejte tu podivnou hmotu, která se půdou nedá nazvat.

alena*
hodnocení

Aha, no je to zvláštní materiál ale mě nenapadlo, že existuje něco jako přepravní substrát. Myslela jsem, že kytka se kupuje prostě "hotová". Já vím, mám vícero pokojovek, tekovéhle věci bych vědět měla *zed* Díky, přesadím!

Vida, zase jsem o něco chytřejší. Tím se vysvětluje, proč fikus benjamin vůbec neroste a celý je takový nespokojený. Jak jsem ho před půl rokem koupila, tak jsem ho postavila na okno, od té doby se nehnul. Ted jsem mu dala novou zeminu, už kouká veseleji.;)

hodnocení

0x

Rostlina je celá taková nespokojená, z prodejny si přinášíme květiny jakoby trochu přehnojené, aby vypadaly krásně a svěže, nejsem žádný odborník, ale dala bych ji trošku větší květináč, přidala trochu zeminy na pokojové rostliny, za čas lehce přihnojila hnojivem pro pokojové rostiny. Přece jenom mi připadá trochu přelitá, zkuste zalévat, až když řádně vyschne. Některé rostliny to vyžadují. Jistě se zde najde rádce, který tuto rostinu zná jménem a pak se snadno na netu dočtete, co potřebuje. :) Ten oschlý list bych odstřihla.

petr2000*
hodnocení

0x

Je to nejspíš Kalatea, jsou hodně náročné, ale může se vám dařit. Přesaďte ji do o něco většího květináče, zalévejte mírně, mějte ji na okně na sever nebo východ, hlavně ne slunce. Zalevat odstátou vodou, hnojit tak tři měsíce po presazeni jednou za měsíc hnojivem pro pokojovky. Průběžně obirat suché listy. Petr

alena*
hodnocení

Přemístěna na výhod, na slunci není a i tak nedaří *plac* Teď se mi dokonce zdá, jakoby ji něco napadlo, listy jsou posety nepatrnými tečkami a čím dál více jich žloutne. No nic, alespoň vím, co si příště nepořizovat. Děkuji za rady :)

petr2000*

To je možné, jestli má škudce tak ji osprchujte, nebo otřete a postrikejte leskem na listy. Zdravím

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]