Dobrý den přeju. Nechci mít anglický travnik, ale tak nějak pěknější by být mohl. Bohužel při výsevu (cca 5 let) jsem nepoužil pod hlínu písek pro udržení vody, a samotná hlína taky je nic moc. Tráva sice je, ale není tak hustá jak bych si představoval. No co bylo to bylo. Chtěl bych ji nějak zhustit jde-li to. Nechce se mi ale už do zahrady zasahovat lopatou. Takže nějaký posyp, hnojivo,... a ješte jedno, mám zahradu cca 1000m, nechci moc utrácet, budu rád za nějaké levnější varianty. Zahradu jsem cca před měsícem projel 2x vertikutatorem. Ale teď koukám, že pořád je zde dost suché trávy. Dotaz: mohu vertikutatorem projet i během sezony,neublížim trávě? nebo počkat až před zimou? Asi bylo vhodné ihned po tom dosít že? Má to cenu ještě dělat teď nebo s tím počkat na příští rok? Přemýšlel jsem o nějakém travním substrátu smichaným s travním osivem a toto rozsýpat po zahradě a zalít. Stačí takto? Nebo i válcovat? Dobrý postup? Lepší asi po vertikutaci, že se to dostane do těch spár po nožich. Je to tak správně? Teda teď už to nemá smysl? No a během sezony co za hnojivo, granule by jste mi doporučili, ne drahé? Mám možnost rozmetadla. A je lepší hnojit 3x za rok, nebo pro mě amatéra stačí jednou? Fakt nechci anglický trávnik, ale chtěl bych ho mít hustší. Foto zahrady bych chtěl vložit ještě dnes nebo zítra. Děkuji předem všem, co se chtějí podělit se svými zkušenostmi, rady. Díky za návody, odkazy, tipy,... Cokoliv
pro zhoustnutí je třeba válet aby usel odnožovat, klidně můžete podsívat celý rok ale musíte denně zavlažovat než vzejde, já po vertikutaci také podsévám, ale trávník než vzejde tak to trvá a pak nechat vyrůst a první seč nejlépe kosou rotační sekačka na to není dobrá, až později až je dobře zakořeněno.
jendad
Nedávno to soused projel takovým válcem s nožmi . Tím ten trávník jakoby rozřezal a provzdušnil.
Na jaře trochu posypat překátrovaným kompostem s trochou písku, provzdušňovat a nezapomenout na hnojení. Na jaře hlavně NPK, jinak si pak vyberte třeba něco zde.Na vertikutaci už je asi pozdě, ale je dobré občas převálcovat, pro srovnání a utažení plochy. Na provzdušňování používám speciální vidle (mám vlastní výrobu), myslím ale, že lze nějaký přípravek zakoupit. Vertikutátor také provzdušní, ale není to tak do hloubky.
vyhoví i rycí vidle pokut toho není hektar, zašlápnout , zakvedlat na všechny strany a vytáhnout, soused si udělal rám a na to kónická bodla cca po 10cm a jen se na to šlapalo..
jabraka*
Vzal jsem ocelové hrábě a zbrousil hroty naplocho,vytvořil jakoby nože.Těmi prořezávám holá místa,nebo i tam,kde se objeví místo trávy plochy plevele,nebo mech.Pak doseju travní semeno,značené jako "dosev"stlačím prknem a zaleju.Někdy to skutečně chce podsypat prosátým kompostem s trochou písku.(spíše k prokypření) Někdo mi radil i dolomitický vápenec,ten trochu odstraní kyselost půdy,Na jaře důkladně pohnojím superfosfátem.
Ja si do desky cca 30x30 nabil asi 20 sliuhych hřebu v doměni že to položím na trávu a zašlápnu... Anj náhodou, tak tvrdo...asi je třeba čekat až zaprší? Jinak mám ku vertikutatoru druhý válec s drátky, ale to je spíš na provzdušnění samotné trávy než na prořez do hlíny.Díky za další rady a cenně zkušenosti
Mám stejný problém jako Vy.Prostě máme špatně udělané podloží a základ a to už se pak těžko napravuje.Sešlápnout do trávy vidle je opravdu problém jak je to tuhé.On dosev je sám o sobě problém a ještě když máme tak tuhou zem.Protože mužeme dosévat po "hrstích" ale semeno se stejně těžko chytá.Samozřejmě voda a její nedostatek je taky problém.Pomuže hnojení ale pohnojím měsíc je tráva pěkná pak jde zase kvalitou dolů.Co trochu pomohlo "poprášit" trávu kompostem je krásná zelená hustá ale pak je v trávníku zase strašně plevele.I když je zajímavé že kompost leží bez jediného plevílku ale jak ho popráším tak se plevel objevuje.Je to běh na dlouho trat jak říkají angličané kropit,hnojit,sekat kropit,hnojit,sekat kropit,hnojit,sekat a za 20 let uvidíte trochu výsledek...
Na jaře jak začne rašit tráva a je nutné jednou sekat, pak je vhodné vertikutátorovat. Po vertikutaci dosít vhodným osivem, dle typu zatížení hlavně pak vláhových a světelných poměrů. Nutné je také první dávkou hnojiva pohnojit.
Písek se dává pro provzdušnění, Protože je důležité dostat do půdy vzduch. Půda se totiž pohybem po trváníku, pojezdem atd utužuje. Vhodné je právě po vertikutaci prosypat pískem. Ještě lepší je pak aerifikace, což je právě projíždění válcem s hroty. Pak je zase nutné prosypat pískem, který se do narušené půdy po hrotech dostane a zabraňuje zase opětovnému sešlapu. Je ale nutné to nekolik let opakovat, za jednou zas zázraky nečekejte.
Hnojení je závislé na druhu hnojiva. Ty dražší právě mají výhodu v tom, že se rozpouští postupně a tím postupně uvolňují živiny během několika měsíců a nemusíte tolikrát hnojit pro efekt. Z těch levnějších můžete použít ledek vápenatý, cererit a jiné vícesložkové, jen na podzim pak použijte buď pro podzimní hnojení, nebo draslíkatá hnojiva, ne dusíkatá.
Diky za rady, já se právě dočetl, že ty dražší hnojiva pouze pro profesiální použití...tak nevím jestli já si nemohu to sám toto hnojivo,žebych si to zničil špatným rozsypem nebo jak... Děkuji za další rady pokud někdo ještě máte
Nejelspi jak se tu pise. Prorezat nebo prichat a prosipat mnoztvim kremiciteho pisku. K zadrzeni vlhkosti nejlepsi. A k dokonalemu odstraneni suche travy jsou nejelspi kvalitni kovove hrabe. Zozdrbete to a muze zacit odnazovat. Lepsi delat na vlhkem trávníku. Do rozdrbane travy vsit nove seminko a dukladne zalevat aby sem nevysychala... delame takhle fotbalove hriste.( ne cele hrabickama jen tam kde je to potrba jinak samozrejme vertikutator)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.