Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké stromy v současnosti kvetou?

Od: babkazov® odpovědí: 17 změna:

Na malém, starém sídlišti rostou parkové stromy a něco kvete tak, že kolem kaluží je silná vrstvan žlutého pylu, okna a plech jsou žluté. Javory, jasany, duby, buky, břízy, lísky, ty všechny už dávno odkvetly. Lípy ještě nezačaly. Kaštanů, černého bezu a šeříku příliš není a je hodně daleko, nestojí to za řeč. 3 borovice jsou také daleko. Předzahrádek je moc málo a jsou prakticky prázdné, žádná přehlídka květů. *zmateny* A já kýchám, což se mi nestávalo.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

6x

Obecně se toto momentálně dává za vinu řepce. Ale ta to opravdu není. Je to jen mediální bublina. Máme řepku doslova pod okny a žluté parapety. Sama jsem si ve vlastním mikroskopu zjistila, že na parapetech je jen a jedině pyl borovice lesní.

Je totiž rozdíl mezi pylem rostlin hmyzosnubných a rostlin větrosnubných. Ty druhé mají pyl lehký, často tvarově uzpůsobený tomu, že snadno létá. Hnyzosnubné, protože pyl létat nemusí, ale musí dobře držet na těle hmyzu je těžký, často ještě na povrchu zdrsněný, aby dobře lepil. No a řepka opravdu nelétá. Na parapetech nybyla vůbec a to i přes to, že momentálně po celou dobu kvetení u nás nepřirozeně fouká.

hodnocení

5x

pyly.cz/...

tedy smrk, borovice ..

mak*
hodnocení

4x

To nebude pyl ze stromů, ale asi z řepky olejky. Protože na pěstobání této plodiny jsou dotace, tak jsou všechna pole žlutá a alergici mají "žně".

liska5

Asi jak kde. Jsem v podhůří, kde široko daleko žádná řepka, zato dost jehličnanů i listnáčů, a taky mám žluté parapety. Pod oknem mi kvete růžová okrasná jabloň a rododendrony. Na svazích nade mnou střemcha.

Pyl z řepky je těžký a lepí se, takže se nachází pouze v blízkosti řepkového pole. Ani dotace ho neženou dál do krajiny.

hodnocení

4x

Vrstvy žlutého nánosu jsou všechno pyl z jehličnanů. Vítr ho unáší na kilometry daleko.

72mona
hodnocení

3x
Něco řepka, ale dost je toho z jehličnanů. Ty tolik nejsou vidět, ale pylu z nich jsou kvanta. M

hodnocení

3x

Jehličnany se opylují větrem. Jejich pyl je kolstruován tak, aby dobře létal a létá i stovky kilometrů.

Listnáče a kytičky (i řepku) opylují včeličky, čmeldové a jiná bzučivá havěť. Tento pyl je nelétavý a lepivý, aby se na svého "taxikáře" přilepil a doletěl s ním k cíli.

Říká to můj pes a ten o tom něco ví ..

hodnocení

2x

U nás je to v tomto období to samé. Posezení na dvoře máme pokryto žlutým pylem, každý den otírám. Na oknech je to přímo nalepeno, toto se opakuje každoročně. Ted kvetou kaštany, ty zde máme hodně blízko, jinak v dálce vidím žlutá pole, ale je to dost daleko.

hodnocení

2x

Že máte stromy daleko není podstatné. Bydlím téměř v centru Prahy a žluto je, kam se podívám. Stromy tu sice jsou, ale ani jeden z nich momentálně nekvete.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Teď dokvétají pampelišky, ale pyl trousí hlavně smrky a jabloně. Smrky bývají hodně vysoké, i slabý vánek donese jejich pyl hodně daleko. Z okraasných dřevin dokvétají "prunusy". Ida

hodnocení

Děkuji za odpovědi. Je to dobře, že pyl je. Alespoň vidím, že příroda funguje. *placni* To kýchání přežiju. A ráda.

dieselpower*
hodnocení

0x
Ještě stále kvete střemcha obecná ta má krásné bílé hrozny květů. Ale ve vašem případě se bude asi nejspíš jednat o jehličnany.

hodnocení

V blízkosti, cca 1 km máme Bělský les a tam jsou více listnáče, než jehličnany. Jinak smrky v okolí pošly a borovce, daleko široko jsou jen dvě. Spíše daleko, než široko.

72mona
Ono stačí, když má někdo před domem třeba kleč. Nebo na dvorku. Jediné květenství (takové zvláštní šištičky) dokáže vyprodukovat pěknou špetku pylu a i na poměrně malé borovici jsou těch květenství stovky.
Ještě než začalo pršet, vracela jsem se z lesa doslova obalená pylem. Boty a kalhoty ke kolenům komplet žluté. Při každém kroku se zvedala žlutá oblaka. Ovšem tam, kde to bylo nejvíc, jsou převážně buky, jedle a sem tam borovice a smrk. Z viditelně kvetoucích rostlin zas tolik pylu nebývá. M.

hodnocení

facebook.com/... Našla jsem tohle video, jak padá smrk a kolik pylu je z něho. Neuvěřitelné. Už vím, odkud ten pyl je. Bělský les je za rohem.

72mona

Jo jo, to je přesně ono*palec2* Zrovna včera jsem se kochala...sousedka má před barákem smrk, lezl po něm budníček a jak obíral ty větvičky, tak se z nich sypalo a sypalo... M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]