Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rostliny vhodné do svahu

Od: sarkap odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda byste mi mohli poradit rostliny na osázení svahu o rozloze cca 12x6m. Jedná se o slunné stanoviště se sušší půdou, která je nekvalitní, z velké části tvořena ze zeminy a popela z černého uhlí, který tam léta sypali sousedi cca před 15ti lety. Potřebuji poradit levné a efektivní řešení zakrytí tohoto svahu. Děkuji.

Rostliny vhodné do svahu

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lipanek
hodnocení

4x

Kousek pozemku vyčlenit květnaté louce.

Minulý rok jsem rozhodila do svahu semena ,,slunná stráňka,, a i při suchu, jaké bylo minulý rok, je letos krásně porostlá a za 14 dní bude kvést. Samozřejmě jsem semena zalévala, než se uchytila.

plantanaturalis.com/... - asi všechno 100% nevzešlo /podle uvedených druhů v seznamu/, ale už se těším na motýly a jinou havěť.

liska5
hodnocení

3x

Krásná skalka by tam byla, ale to je náročné. Nebo to zatím zatravnit a nějaký ten keřík, či stromek, jaké vysázeli na Mostecku na ty kypy.

sarkap
hodnocení

Děkuji moc za cenné rady. Nemám žádné zahradnické zkušenosti, tak si jich opravdu vážím:) Šárka

hodnocení

3x

Pokud chcete zachovat pocit svahu -podíval bych se na skalník - ale ten plazivý,aby údržba byla minimální , možná ještě plazivý jalovec .

liska5

Skalník je ale divoch,. neproniknutelně svah zaroste. Dlouhé šlahouny ve styku se zemí zakořeňují a budete střihat a střihat. Možná i váčit s krumpáčem.

Jalovce se budou rozrůstat každý jako hvězdice. Taky pokryjí svah neproniknutelně.

72mona
hodnocení

3x

Skalka, jednoznačně. Využít naprosto obyčejné kameny, které se u vás běžně vyskytují. Vypadalo by to skvěle.

V jedné vsi u nás jsem viděla celkem prudký svah, který zpočátku tvořila jen hlína (většinou je tu jen maznice a jílovitá či písčitá zem). Pak tam umístili sem tam větší kameny, mezi ně menší, nic složitého. Neviděla jsem, že by jim to ujíždělo. To nejprudší zarostla bergenie, níž pak plamenky a tařičky. Vypadá to opravdu dobře, třeba samotný skalník je pořád takový neupravený. M.

doplněno 10.05.20 22:20:

My si ji celkem složitě museli vytvářet, máme zahradu plochou. Tak závidím každému, komu to terén sám umožní*slunce*

liska5

To jsem ráda, že to taky tak někdo vidí.*placni* Na skalku ideální místo..

.Taky by se dala skalka jen na půlce a na druhou trávu a nějaký keř.

hodnocení

0x
Vzala bych si papír, tužku, pastelky.
Nahoru bych vysadila keře, stejné alespoň 3 kusy k sobě, z dálky jsou pak lépe vidět. SPIRAEA THUNBERGII existuje i žlutý nebo bíle stříkaný list (S. FUJI). Červenolistý BERBERIS Red chief třeba. STEPHANANDRA TANAKAE nebo nižší S. CRISPA - konce zakořeňují. Tip převisu mají tyto keře podobný. (Berberis existuje i vzpřímený - erecta, několik barev, nebo i stálezelené druhy.) Kreslí se i výšky keřů, dají se sázet do kruhu. Množí se rozdělením keře nebo hřížením konců. Tyto keře se nestříhají kvůli tvaru.
Níže bych sázela vyšší trvalky po několika kusech do kruhu nebo vlnovek.Bez opory ale většinou padají (nepadá šalvěj lékařská, yzop, vyšší rozchodník, euphorbia polychroma, chrpa) CENTRANTHUS - musí se odstřihávat květy, NEPETA FASSENII padá. Růže mnohokvětá. Růže červená Nina Weibull nebo bílá půdopokryvná.
Dolů nízké SEDUM REFLEXUM AUREUM nebo S. ANGELINA žluté. Stejné stříbrné roste rychle. SEDUM SPURIUM, SEDUM IMMERGRUN. OREGANO ŽLUTÉ, MATEŘÍDOUŠKA CITRONOVÁ, SATUREJA MONTANA. Keř angreštu. Zakrslý jehličnan CEDRUS MR BLUE, ABIES NANA.. EUONYMUS FORTUNEI např. E. EMERALD GOLD září na dálku nejvíc. Jsou stálezelené, hodně se rozrůstají, mohou utlačovat jiné rostliny.
liska5

Kami, myslíte, že berberis, cedr nebo růže spokojeně porostou v uhelném popelu plném síry? Proto navrhuji skalku, která ne "nad tím" a svah jí bude sloužit jako drenáž.

liska5

Opr.: ...skalku, která bude "nad tím"...

Tipovala jsem, že u nás je uhelný popel v zemi někdy snad od 70.let. Máme ho v zahradě ve stínu, tak například neznám vysychavost takové půdy. Rostliny s ním vůbec neměly problém, rostly v takové hlíně normálně. Tak ji příliš neberu v potaz. Ano, pro cedr a zakrslé jehličnany bych vyměnila hlínu. Nepočítám s velkou převahou popela oproti hlíně. Rostliny bych po výsadbě sledovala, ale nebojím se takové hlíny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]