Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Před pár lety mě uchvátila kytička připomínající hejno motýlků. Gaura. Předloni jsem ji sehnala, celé léto se z ní těšila...a ač to má být trvalka, přes zimu jsem o ní přišla. Loni jsem si koupila dvě, každou jinou, řádně na podzim zakryla...a letos opět vykopala mrtvolky. Trochu jsem se zahojila na tom, že holky vysemenily. A když ty mini rostlinky sesadím dohromady, možná ke konci léta také "vyletí motýli". Chtěla bych se zeptat, jestli je někdo z vás pěstuje a jakou má zkušenost. Co dělám špatně, že nepřežije ani jedna? M.
A nemá příliš mnoho péče? Patří mezi skalničky a ty nechtějí péči téměř žádnou. Ale je možné, že jste koupila rostliny z dovozu a ty si u nás někdy prostě nezvyknou. Myslím, že nové rostlinky ze semen které nyní máte, mají mnohem větší šanci na přežití.
No, péče...to zase ne. Záhonek byl zřízen při budování chodníčku a zídky. Hoši tam naházeli kusy betonu a bordelu, co jim zbyl a tak jsem po vyčištění toho všeho postupně dodávala hlínu co byla po ruce. Ornice nic moc, kompostová to vylepšila do snesitelné formy. Taky tam vyklepávám hlínu z květináčů. To je základ, z čeho rostliny žijí. Péči mají jen při sázení, jinak si jich (kromě likvidování plevelů a zalévání) nevšímám. Ale s tím původem rostlin...to by mohlo být ono. První byla koupena na trzich spolu s trvalkou Coreopsis (taky nepřežila). Ty loňské myslím v jednom zahradnictví, ale nevím, odkud berou zboží. Ještě tam od nich mám dvě levandule a ty jsou v pohodě. Díky, taky mě to mohlo napadnout...
Mono, vůbec jsem tuto kytičku neznala, tak jsem se podívala a je fakt moc krásná. Také si ji pořídím. Píší, že právě snáší i těžkou půdu a spíše vlhkou a když je velké sucho, má se zalévat. I když má vydržet až do -25, tak u nás se má na zimu něčím chránit. Prý se může pěstovat i v květináčích a ty se mají na zimu zahrabat na zahradu do země a zahrnout. Na jaře prý zase rychle obrazí. Tak možná že jste ji málo zahrnula a protože máte právě spíše lehčí půdu, tak asi letos promrzla. Můžete mi napsat kde jste ji koupila? Teď ji nikde nemají, ale viděla jsem prodej semen, tak asi objednám semena. Ale líbí se mi víc ta růžová. Já viděla na obrázcích bílou a tu růžovou. Fakt moc hezká kytička a kvete od jara až do podzimu, což je moc fajn.
Ano, je nádherná. I když byl trs velký, vůbec nepusobil robustně, spíš rozevlátě. O to víc mě mrzelo, když nepřežila . Tu první jsem přes zimu nechránila, ty druhé už ano. Plus sníh, který konečně vydržel.
Později asi budou vidět v nabídce častěji, protože teď teprve začínají kvést a obchodníci rádi nabízí až zboží, které se prodává samo (plně nakvetlé).
Novinky: po loňské zimě mi přežila jedna rostlinka. Přes léto vytvořila krásný bohatý trs. A letos na jaře? Z ostříhaných pahýlků začaly opět rašit lupeny. Takže buď byly obě zimy natolik mírné, že rostliny přežily, nebo se mi podařilo ze skleníkové choulostivé rostlinky vypěstovat tu trvalku, co slibovali. Jsem zvědavá na další sezónu. M.
Řekla jsem si, že počkám ještě druhou zimu, než budu jásat. Na první kvítky si ještě počkáme, ale budou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.