Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Keříky na záhon s malou vrstvou půdy

Od: sasanka* odpovědí: 15 změna:

Nemáte tip na okrasné keře nebo polokeře, které by zvládly růst i záhonu s nízkou vrstvou půdy? Máme cca 25cm pod úrovní záhonu starou cihelnou dlažbu, do té se mi nechce zasahovat. Zvládl by to třeba brslen? Levandule?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

1x

Levandule ano, ale to není keř, nýbrž trvalka. Taky divizny.

Z keřů asi skalník. Kvete bíle. Těch je více druhů. Možná ořechoplodec. Kvete fialově n. modře. Hodně snese mochna keřová. Kvete žlutě. Brslen by asi trpěl.

sasanka*
hodnocení

Ořechoplodec jsem si musela vygooglit, mochna mi opakovaně odešla po zimě, té se u nás moc nedaří. Klidně to mohou být i půdopokryvné trvalky, ale ne úplně nízké "kobercové" skalničky.

sasanka*
hodnocení

Levandule je spíš polokeř, ne? Ta by se mi tam líbila, ale co k ní? Skalník mi připadá tmavý, chtěla bych něco světlejšího, barevnějšího, aby bylo na co koukat.

liska5

Skalník je dost rozlézavý, ale zase pořád zelený, zjara kvete, pak má ty červené kuličky.

Ty druhé dvě jsou světlejší a nerozlézají se. Je to na velkou plochu? 25 cm je dost málo na keře.

Určitě něco poradí další.

sasanka*
hodnocení

Mám tam záhonek do tvaru L, dohromady cca 3m2. Takže nechci nic obřího, spíš bych ráda 2-3 keříky v různé barevnosti, případně si k nim pro zpestření postavím nějakou letničku v květináči. Skalník znám, ale moc se mi nelíbí. Jo - a nechci konifery, jen listnáče.

72mona
hodnocení

0x

I tavolník je nenáročný, na jaře a na podzim má krásně vybarvené listy, hezky růžově kvete. A jsou různé velikosti. M.

sasanka*
hodnocení

Díky, tavolník by mohl být fajn, podívám se po něm.

hodnocení

0x

3m2 je celkem malá plocha a 25 cm vrstva půdy pro keře je málo. Otázka je, jak vypadá ta stará cihlová dlažba dole. Jestli jsou v ní mezery, tak kořeny jimy prorostou dolů a je to v pohodě. Být vámi, podívám se po roubovaných listnatých čarověnících. Ty jsou malého kompaktního vzrůstu a když pod ně dáte nízkou levanduli a mateřídoušku, mohlo by to být pěkné i voňavé.

doplněno 07.05.20 23:12:

Ve skalce mám třeba čarověník Ginga na cca 60 cm kmínku.

72mona

Třeba betula nana je hezká. Břízy jsou celkově nenáročné a přitom krásné. M.

liska5

A k mateřídoušce tymián a vřesy. Všechny chtějí slunce, ale lesní půdu. Jestli to cihlové podloží nebude vadit.

Z letniček do květináče na slunko doporučuji vějířovku Scaevola.

liska5

V jednom skalním arboretu kvetla mavuň zajímavé červená barvy. Bude vysoká a podobně nenáročná na vodu, jak levandule.

Mavuň je dobrá, sázel jsem ji loni v červnu, dvakrát po výsadbě zalil a zatím ji stačí, co naprší. A u nás tedy moc neprší.

liska5

Mavuň jsem si přivezla z arboreta Makču Pikču. Radim Slabý všechno, co tam má, rozpěstovává a prodává v kontajnercích. Většinou suchomilné, je to v opuštěném lomu.

Kdyby paní bydlela blízko Šternberka...

hodnocení

0x

Pokud chcete nějaký keř, tak žádnému nebude stačit 25 cm půdy. Všechny nakonec koření do hloubky a po určité době začnou trpět. Možná by to chtělo nějakou půdopokryvnou trvalku a jen na léto tam dát něco, co rychle vyroste.

sasanka*
hodnocení

Děkuji všem za další rady, zatím mám na seznamu levanduli, tavolník a mavuň. Zkusím asi i ten brslen, láká mě svěží barvou, kdyby se mu tam nedařilo, tak ho přemístím jinam. Čarověníky jsou zajímavé, ale do naší zahrady by se úplně nehodily.

Ale jestli ještě někoho něco napadne, budu ráda, když napíšete ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]