Zdravím, už delší dobu přemýšlím, proč mají naše orchidejky tak divné "kropenaté" listy. Všude vidím orchideje s listy krásně lesklými zelenými. Jde o nějakou nemoc? (ale měla to tak už od začátku) nebo špatná péče? (kvete nám ale každý rok i vícekrát a už jsme rozdali i pár miminek) nebo jde jen o nějaký jiný druh? Ta tmavší je starší, zrovna jí raší i další list. Ta co jde do květu je její dcerka.
Zdravím. Vaše orchidky mají jen 2 listy, to je málo. Navíc tvoří keiki (miminka) a i to ukazuje na to, že se jim nedaří. Ty kropenaté listy by byly v pořádku tak poslední 2-3 roky, kdy se dostaly na trh šlechtěnci mnohonásobných křížení pro vytvoření vůně u falenopsisů, ale zdědily propenaté listy. Pokud je kropenatění fialové na listech žloutnoucích či bělajících, je to špatně. To by znamenalo houbovou chorobu. Obě vaše orchidky neprospívají. Radila bych přesadit do nového substrátu a průsvitného květníku na orchieje, a pak vložit do průsvitného obalu na dně s vyvýšeným "kolíkem", kolem kterého se lije voda - ta vlhčí vzduch. Kořeny potřebují světlo a vlhko a listy s květy vlhký vzduch. Vaše kořeny jsou polámané nad substrátem a trpí častým přesycháním, tím ztrácejí svou vyživovací funkci. Až vysypete kytku z květníku, oberte všechno od kořenů, ty nepěkné celé odstříhejte a celou holou kytku - kořeny i listy - vymáchejte ve slabém roztoku hypermanganu (jen slabě růžovovém) a nechte oschnout - pak vsadit a i ty kořeny, které máte zvrchu. 1. hnojení až za 4 týdny. Když se tím listy nezlepší, bude to chtít postřik proti houbovým chorobám. Ida doplněno 07.05.20 20:06:
Všechny kořeny do substrátu => při nákupu nového substrátu osahejte pytlík a vyberte ten, kde jsou velké kusy kůry a žádný přídavek rašeliny + minimálně drobných příměsí. Té starší orchidce dejte napít ponořením na cca 1,5 hodiny do vlažné dešťové vody s hnojivem (na orchideje) - ať má sílu na manipulaci, pak vykoupejte v tom hypermanganu... jak jsem psala. Kořeny by měly být v substrátu, kam by na ně mělo jít světlo (skrz průsvitný květník i obal), velké kusy kůry pouštějí ke kořenům vzduch a voda okolo kolíku zvlhčuje vzduch kolem listů. U té mladší s poupaty bych oželela kvetení a raději ji zachránila. Počkejte, až se květy začnou otvírat, ustřihněte celý stvol, dejte do vázy a nechte rozkvést tam. Jinak vám květy orchidku vysílí a nemusela by to přežít. Již teď ji vyjměte z toho obalu a dejte květník na kamínky nad hladinu vody ve větší misce = ovlhčí vzduch kolem kytky, to jí prospěje. A dejte jí napít + hnojivo zároveň s tou starší, aspoň roztok využijete. No a po odstřižení květního stvolu přesaďte jako tu 1. Držím palce. Ida
Děkuji mnohokrát za cenné rady "Miminka" už tak dva roky nemáme, ale taky vidím, že se rostlinám né úplně daří. Určitě dle vašeho návodu přesadím a snad se jim bude dařit lépe Ty suché kořeny mě trápily také, to jsem zapomněla zmínit. Takže i ty zvrchu mám zasypat substrátem? A u té mladší mám počkat až odkvete, nebo mohu přesazovat i kvetoucí?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.