Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co napadlo jabloň?

Od: martinpeugeot® odpovědí: 15 změna:

dobrý den, prosím co napadlo jablon?

jaká je ochrana? a) klasická b) bio

čím chránit stromy proti mšicím? (jablon, svestka, merunka...maliny) a) klasika b) bio

jak se zbavit mravenců co pěstují mšice? (stromy, zelenina)

prosím jen odpovedi věcné, přesné , vyzkoušené (né žádné že někdo povídal nebo že to někdo četl)

děkuji

Co napadlo jabloň?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

athenaise*
hodnocení

0x

vypadá to na obaleče, stříká se hned v brzkém jaru, když jsou vidět z listů jen "ouška" a stříká se prostředkem na savé škůdce. Před touto aplikací se dávají mezi větve a na kmen lepové pásy...ty jsou dobré i na mšice (resp. na mravence)

sametka
hodnocení

0x

To je padlí jak vyšité. Postříkat Cumulusem!

hodnocení

tak to postríkám cumulusem...a napr inporo PS (dokusát sodný)?

diky

floro*

Jaký padlí prosim vás?

Jednak na padlí je brzo a za druhé a hlavně jde o úplně normální ochlupení mladých rašících plně nevyvynutých listů. Poškození je ten smotek špiček listů a to bymohl být obaleč. Pokud je to jen na pár listech, tak bych to neřešila.

hodnocení

je to na polovine stromu, mám poslat více foto?

hodnocení

ještě upresním popis - listy jsou jakoby složené a uprostred slepené něčm...

lenik*
hodnocení

0x

Co se týká mšic, tak s úspěchem používám tabákový výluh, recept zde seminka-chilli.cz/... . Koupím v trafice ten nejlevnější tabák, pak to dle receptu vařím, přecedím, dám do rozprašovače a postříkám. Letos jsem na spodky kmínků ovocný stromků napatlala hornbach.cz/... Funguje to perfektně, žádní mravenci se nahoru již nedostali a mšice tam již nemáme.

lenik*

Ten odkaz na hornbach je hornbach.cz/... , předtím se mi to nějak špatně zkopírovalo.

hodnocení

dobrý den

lepový pás jsem taky dával ale po 3 letech se kůra pod tím bortí až na dřevo a strom asi uschne... ty lepové pásy jsou z delšího hlediska škodlivé... aspon moje zkusenost...

výluh z tabáku zkusím

hodnocení

dobrý den

zde jsou ještě další fota..

malé lístečky jablon

velké listy gdoule

diky moc za identifikaci škudce

Co napadlo jabloň? #2
Co napadlo jabloň? #3
Co napadlo jabloň? #4
hodnocení

prosím je to tedy padli nebo obalec nebo neco jiného?

dekuji za odpoved

Mrkněte na net na padlí jabloní. Při padlí se nikdy nezkroutí listy. Takže to na padlí nevypadá.
Letos tu bylo několik fotek javorů se zkroucenými listy. Důvod je pravděpodobně v počasí. Pokud není škůdce vidět a skvrn na listech je málo, pokusila bych se počkat na další nové listy. Mohou být zdravé.
Nevím, jak vypadají listy popálené ledem - kroupami, ale tipla bych hnědé malé flíčky. Nebo jako úder ledovými krupkami. Na netu na toto téma jsou potrhané nebo zkroucené listy. Víc lidí si ani nevšimlo, že kroupy padaly.
hodnocení

ještě jsem si všiml že na listech je takové jakoby chmýří... na zdravých není.. diky

floro*
Poškození je po posati v době brzkého vývinu listů. Možná nějaký roztoc, možná msice. Padli to určitě nejí, tak jak už jsem psala. Listy netrhejte, snizujete asimilacni plochu stromů. Fotek dáváte spoustu, ale celkovou fotku stromů, jak je poškození velké či jeho rozmístění na tomu ne. Je to stejné jako věta vytrzena z kontextu. Strom se ale s takovým poškozením vyrovná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]