Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zídka z kamenů

Od: ok® odpovědí: 6 změna:
Dobrý den, prosím vas o radu či tip. Na chalupě se nahromadilo spousta velkých menších kamenů. Napadlo mě, postavit z nich jakoby ohraničení části zahrady malou zídkou(možná do výšky max 80cm) Je nutné kameny lepit? Pokud ano čím nejlépe? Popřípadě je nutný nějaký výkop jakoby základ?
Není to vyloženě na okrasu, ale prostě ty kameny nějak využít a né je hromadit v rohu zahrady na kupu. Velmi děkuji i za postup a čeho se třeba vyvarovat

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Já jednoznačně preferuji květinami osázené tzv. suché zídky bez jakéhokoliv lepení, jen tzv nasucho. Kdy se zídka buď opře o svah, nebo se postaví samostatně a osází se ze všech stran. Nejvhodnější jsou kobercové trvalky vysazované do spár během kladení kamenů => přímo při stavbě zídky. Pro inspiraci mrkněte zde: google.com/... Ida

doplněno 05.05.20 12:36:

Zdravím ještě jednou. Pokud nechcete květiny, není to nutnost. I samotné kameny mají své kouzlo. Jak na to, pokoukejte zde: google.com/... Ida

ok®
hodnocení

No, květinky se nám zrovna nelíbí, ale to je o vkusu. Děkuji zatím

72mona
hodnocení

0x

A pokud nechcete přímo zídku, je možné tyto kameny využít k realizaci vyvýšeného záhonu. Nijak bych to nelepila. Jen je třeba si s tím pohrát, jako s puzzle. M.

ok®
hodnocení

Ještě prosím o radu jaké pojivo je ideální, když bych to spojoval betonem(cement,jemný štěrk, voda)?

Jenže když jsem si něco betonoval, tak ten beton je hodně svělý a to se mi nelíbí. Čím docílit aby "lepidlo mezi kameny" bylo tmavé?

Je to tím štěrkem?

re4zon
bal.cz/...
Timhle. Zkusit na mensim mnozstvi. Treba cerna barvi opravdu hodne.

liska5
hodnocení

0x

Nelepila bych, ale poctivě skládala, aby to do sebe pevně zapadalo. Těch 80cm je až dost.Bude to pracovat /mráz/. Trochu do země bych to " zakopala" a dospod ty mrňavé, ať to neklouže, ale sedí..Jestli to má být ve svahu, tak ne kolmo, ale velmi mírně nakloněnou ke svahu, jakoby opřenou o svah. Pokud by se spojovalo nějakým pojivem, tak bych tomu udělala základy. Pak na ně padne polovina kamení.

Ten vyvýšený záhon jsem jeden takový postavila, ale malý 120x70cmx35, jen na pažitku a petržel. Neleze do něj plevel. Dobře se obhospodařuje. Vnitřní strany lze vyložit folií, aby neprolézal pýr či zběhovec. Dno bez krytí. Na dno se hodí klacky a jiný hrubý materiál.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]