Hezkou nedeli. Potrebuji sikovnou radu. Bydlim v dome, kde nekdo pred cca 35 lety vyhotovil mezi viceurovnovym travnikem par takovych jakoby skalek (vzdy vyskovy rozdil cca pul metru). Jsou to volne naskladane kameny, kde jsou skviry, ve kterych roste plevel. Jednak jsem stravila nekolik sezon unavnym vytrhanavim plevele, ktery rychle dorusta a skalky jsou nevzhledne, kameny skarede, misty s mechem, neustalym pletím se zacinaji prohlubovat skviry mezi kameny a nelze tak delat donekonecna, kameny se uvolnuji. Je to ale vyska do cca pul metru, vzdy dve, tri rady ricnich kamenu, nepravidelne... No a tak jsem si rikala, ze bych ty skviry vylila ci spis jakoby vysparovala nejakou betonovou smesi. Je to vhodne reseni? Co na to pouzit? Ono se nezda, načapim u toho hodiny a moc me zrovna tohle nebavi...
Zdravím. Pokud máte zídku z přírodních kamenů, je škoda je zničit betonem. Spíš bych vrchní řadu kamenů postupně nadzvedla, a do spár vsadila nízké barevné kobercovky. Časem se vám rozrostou, kořeny zpevní celou zídku a když zakvetou, bude to Paráda. Hodí se třeba: tařička, flox subulata, pochybek odnožující, hvozdíky nízké ... Všechny jmenované jsou trvalky, jsou nenáročné, snesou sucho (po výsadbě nutno do ujmutí zalévat), nemusí se nijak hnojit a kvetou v různých barvách, navíc většina voní. Ida
liska5
Taky bych to udělala, jak píšete, i když vím, že i floxíčky mohou prorůstat travou. Paní si mákla, aby to vyčistila. Pěkné to má...Určitě bych to nebetonovala. Spíš bych si sehnala na pletí výpomoc.
Mívala jsem také takovou zídku z dlažebních kostek, která držela vyšší úroveň části zahrady. Prý se tomu říká "suché". V těch škvírách rostly nějaké skalničky. Bylo to moc pěkné. Nepadalo nic.
julie*
Mi se ten skalkovy utvar libi, ja to mam rada prirodni, i ten mech, o to nic, fukla jsem tam i netresky, ale ona byla ta skalka dlouhodobe zanedbana spolu se zahradou a vsude hromada plevele, ktery mi prorusta i ty nebohe netresky. Zrovna vcera jsem vytrhavala vlastovicnik a pampelisky, pak takovy ten klasicky plevel a je to takove divoke... Herbicidy kvuli hmyzu nepouzivam a o tu skalku prijit nechci... A kdyz to vytrhnu, vzdy vypadne kus hliny a spary jsou hlubsi a hlubsi...
Pokud to ma vydrzet vic nez jednu zimu, musi se to udelat poradne. Idealne rozebrat, kameny ocistit a doslova vyzdit. Pokud to jen vysparujete par cm do hloubky, prvni mraz a tudiz pohyb kamenu vam to roztrha.
julie*
Dekuji . Ja si to tak trosku myslela, jen jsem to neodhadla na rok, ale treba na tri-ctyri. Rozebrat se to bojim, ale taky si myslim, ze to nejspis osulit nepujde... A kdybych to delala od gruntu, cim to vyzdivat?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.