Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak prořezávat stromy vs zanedbaný sad

Od: xstanax® odpovědí: 5 změna:

Blíží se čas prořezávání stromů a já to budu dělat poprve. Dostal jsem neudržovaný sad, kde se stromy prořezávaly snad ještě v totalismu nebo i déle. Jsou tam všechny možné odrůdy, mladší, starší, nejstarší a některými stromy nejde kvůli větvím ani prolézt.

Dá mi někdo základní instrukce, abych něco nezkazil? Nerad bych o nějaké stromy mou nešikovností přišel, i když je jich asi padesát.

Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
První sezónu bych omezil pouze na prořezání všech větví jdoucích dovnitř koruny a tzv.větví konkurenčních,tj.jdoucích stejným směrem jako ty důležitější,které ponecháš.A doporučuji vzít ocelový kartáč a očistit stromy od lišejníků.

limetka*
hodnocení

2x

A pak také vystříhej všechny"vlky"- rovné silné kolmo vzhůru rostoucí mladé výhony, které korunu silně zahusťují. Za domácí úkol projet přes zimu internet, nanosit literaturu z knihovny a nastudovat další postup. Ale ještě lepší je ochotný soused, který ti ukáže v praxi, co a jak, to je literaturou nenahraditelné. A stejně jako mne tě čeká metoda pokusů a omylů, za pár let koukneš a už budeš vědět, co stříhat a je to veliká radost a zábava. Hodně zdaru a síly!

jabraka*

A vždy si pamatuj pravidlo,že kolik dřeva vyřežeš,tolik ti příští rok naroste,spíš ještě o 10% více.Nenechej si v koruně více jako 4 velké kosterní větve.Na jaře se důsledně zbavuj přírůstků,které neodpovídají tomu,co napsali kolegové.V knížkách se dočteš spoustě návodů,jak prořez provést,ale každý to dělá jinak,takže z toho budeš mít zmatek.Já bych asi staré stromy vykácel a sadil nové.

Mnoho štěstí.JABRAKA

limetka*

Nu, vykácet a zasadit nové, to lze vždycky, ale asi bych nejprve sezónu nechala stromky projevit se, jaké ponesou ovoce a pak bych obnovovala postupně, protože než nové stromky zaplodí, trvá to několik let a některé ty staré odrůdy mohou navíc být téměř poklady z kategorie"nikdo to nestříká a rodí to zdravé ovoce".

hodnocení

Máte pravdu, kácet se dá vždycky. Jsou tam t starší stromy, ale dokud rodí, omladím je prořezáváním a pak se uvidí. Děkuji všem za odpovědi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]