Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Borůvka a kůra jde dohromady?

Od: charger® odpovědí: 27 změna:
Ahoj
Vsadily jsme si borůvky no a na zahrádce nám zbyla kůra myslíte že se to může k těm borůvkám nasypat? Jde. O to aby se pak dostala voda k borůvce když ten záhonek celý zasypu . Teprve se to vše učím xd díky za radu :)

Borůvka a kůra jde dohromady?
Borůvka a kůra jde dohromady? #2

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kůra (z jedličnanů) je kyselá a borůvky rády kyselé, i odpar bude menší takže je nebude potřeba tak často zalévat. Ale jestli to kanadská borůvka, tak ta v normální zemině neporoste. Potřebuje kyselou (na borůvky, azalky... rašelinu).

hodnocení

No hlínu jsme si přivezly už s hnojivem namichanou určena pro záhonky a když se udělala díra na vysazení tak jsme tam nasypali tu rašelinu přímo pro borůvky . je to kanadska
priklad1*

V hlíně neroste vůbec nic. Ta je dobrá akorát na cihly

výtka
Upozornění od administrátora 30. 04. 2020 13:17:20
úplně zbytečné pošťuchování, které neřeší otázku *bum*
hodnocení

Myslel jsem zeminu . Pro mě je všecko hlína :D děkuji adminovi :)

hodnocení

2x

Borůvky jsou náročné. Než se vykope díra, koupí rostliny, rašelina a vytvoří se podmínky pro růst, tak to zabere dost času i peněz. Někdo je naplácne na plot, aby k nim při sklizni nemohl, někdo zase vše přihrne půdou ze zahrady, ze které se do rašeliny vyluhuje vápník, kyselost bude v čudu a borůvky budou min. živořit. Ano, je to hezké. Kůru tam dát můžete, ale ta tomu nepomůže.

hodnocení

No ale když jsme kupovali zeminu brali jsme promíchanou s hnojivem aby to bylo kyselejší a pak jsme ještě do díry nasypali přímo rašelinu na tyhle borůvky

72mona
hodnocení

1x
Ano, bude to skvělé. Kůra naopak bude udržovat vlhkost v hlíně. M.

fugass*
hodnocení

1x
No, na můj vkus to máte moc v zemině. Já mám borůvky co keřík to cca 50L rašeliny. Takto moc rodit nebudou.

pb®
hodnocení

1x

Co jste to těm chudinkám provedl? Borůvky mají být zasazené v rašelině. Ta má být od ostatní půdy oddělená třeba plastovým rantlíkem, aby se s okolní půdou nepromíchávala. Navrch se přysypává kůra. Borůvky potřebují kyselou půdu, jinak nebudou plodit. Mám borůvky zasazené jednu v asi 150l rašeliny. Trocha mulčovací kůry ani hnojení hnojivem pro borůvky nepomůže, když nejsou dobře zasazené.

vilik*
hodnocení

0x
Mám je ve směsi pilin, kůry a různých dřevních zbytků a rostou jak zběsilé.
Ale zdá se mi, že je máte málo od plotu a že mají málo kyselého substrátu.
Bohužel, tyto rostliny jsou levnější než substrát, ve kterém spolehlivě rostou.
hodnocení

Ten substrát jsme dali hlavně dovnitř ;) při sázení a zemina je i s hnojivem . Díky takže to poroste pěkně . To jsem rád :) takže to tam nasypu a bude to ještě hezčí :)

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. @pckop má pravdu. Vysadili jste keříčky jako kytičky. Ale jistě budete chtít úrodu. Musíte vycházet z toho, že vám narostou keře vysoké cca jako člověk, a každý keř cca přes 1m široký. Takže je nutné, aby každý keř měl sázecí díru tak 80 x 80cm a hlubokou kolem 50cm. Celou díru zasypanou půl na půl rašelinou a polorozpadlou kůrou, dřevitou štěpkou či pilinami. Ale borůvkové keře potřebují hodně živin (jinak nebudou rodit), a ty se musejí dodávat => na start růstu a ujmutí při sázení pevnými + během růstu tekutými hnojivy bez Ca. A navrch je nutné zamulčovat => a to tou kůrou, na kterou se ptáte, ve vrstvě tak 20cm. Takže v tomto záhonku vám vaše keříčky porostou jako kytičky, ale nic z nich nesklidíte. Ida

doplněno 01.05.20 15:33:

Víte, my jsme mysleli, že chcete úrodu. Ale jestli vám stačí 15 - 20 kuliček... Ida

doplněno 03.05.20 13:33:

@jana222, kanadská borůvka je cizosprašná, takže váš keř musí opylit cizí keř. Tak pokud nemá nikdo v okolí kan. borůvku, a to takovou, aby kvetla ve stejnou dobu jako ta vaše, měli byste přisadit další, alespoň 1 keř. Budou se opylovat vzájemně. Ida

hodnocení

Sice jsme to nedělali 80x80 ale hluboké to je 40 až 50 cm výplněne rašelinou jen se to na vrchu přikrylo zeminou ve které je namíchané i hnojivo . Tu kůru co jsem vyfotil tam teda přisypeme . Jo a už i vidíme u jednoho keriku bobulky . Tak by to mělo plodit pak ne? ;)

hodnocení

0x

Charger, tak ještě jednou. To, že jste je nasázeli blízko plotu pominu a ono je to vlastně už jedno. Borůvky potřebují nutně ke svému zdárnému růstu kyselou reakci substrátu. Zasázeli jste ji správně do rašeliny. Nahoru jste dali nějakou koupenou zeminu, zřejmě ornici, obohacenou nějakým hnojivem, aby to bylo kyselejší. Můžu vás ujistit, že takové hnojivo neexistuje. A teď to přijde. Vlivem srážek a zálivky se vápník, který je obsažen v krycí vrstvě (ornici) dostane do rašeliny a ke kořenům borůvek. Tím se kyselost zneutralizuje a máte problém. Borůvky nebudou již v kyselém substrátu a budou živořit. Myslíte, že nějaká kůra tomu pomůže?

doplněno 01.05.20 21:59:

Nepochopil. Tak nic.

hodnocení

Uvidime jak to dopadne . Pošlu pak misku borůvek fotku :)

priklad1*
hodnocení

0x

Čímpak zalévate. No vodou. Jistě. Ale odkud.

hodnocení

Dešťovou ze sudu :)

hodnocení

0x
Používám okyselovač substrátu. Podle návodu.
Borůvka a kůra jde dohromady? #3
Borůvka a kůra jde dohromady? #4
hodnocení

Dekuji a jak často ho používáte? Četl jsem , ze by se to mělo používat jednou za 10 dni ředit s vodou .. nbo tohle je něco jiného? :)

Na zadní straně je návod. Já ho dodržuji. Platí pro mnou zobrazený vyrobek.
Vaše utajené "to" by mělo mít název, složení, případně návod.
hodnocení

Nepřečtu to .. kolikrát to tim zalivate za měsíc? :) Jedná se o hnojivo že? Asi to objednám :))

hodnocení

0x

Chci se zeptat mám tady asi 3 roky jednu boruvku na zkoušku...samozřejmě ted co to tady čtu tak mám vše špatně a za 3 roky jsem neměl ani jednu fialovou kuličku *smich*.Polepším se vše udělám jak zde uvádíte.Ale chci se zeptat je pravda že musí být minimálně 2 keříky boruvek jinak že rodit nebude?

hodnocení

A vy jste tam nedal vůbec rašelinu?

V rašelině jí mám ale holt je to málo...ted přidám ty piliny.Ale jak říkám mě je to jedno byla to zkouška.

Ale za 3 roky prostě ani kulička ! Ale je to aspon hezký keřík..:-D

Spíš zda je pravda že musí být minimálně 2 keře.Minulý díl na CT1 v pořadu Polopatě to bylo zdůrazněno.

hodnocení

My máme vedle sebe ještě dva . Doufám že budou borůvky :)) rašeliny je tam dost ještě koupit to tekuté hnojivo prý se to má stříkat jednou za 10 dní . Až budou vyfotím misku borůvek

lipanek
hodnocení

0x

Opravdu to je mulčovací kůra? Není to mulčovací štěpka? Ty bývají barevné. Samozřejmě i ta štěpka může být. Nevím, čím to tedy barvějí, ale tohle bych na užitkové zahradě či u užitkových rostlin nechtěla.

Kupte raději rašelinu a pravou mulčovací kůru. Mám raději tuto přírodní, nechávám navézt volně loženou. travnik-realizace.cz/...

hodnocení

Myslíte celý záhon ještě zasypat rašelinou navrch a pak nato tuhle kůru jo? :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]