Nejste přihlášen/a.
Kůra (z jedličnanů) je kyselá a borůvky rády kyselé, i odpar bude menší takže je nebude potřeba tak často zalévat. Ale jestli to kanadská borůvka, tak ta v normální zemině neporoste. Potřebuje kyselou (na borůvky, azalky... rašelinu).
Borůvky jsou náročné. Než se vykope díra, koupí rostliny, rašelina a vytvoří se podmínky pro růst, tak to zabere dost času i peněz. Někdo je naplácne na plot, aby k nim při sklizni nemohl, někdo zase vše přihrne půdou ze zahrady, ze které se do rašeliny vyluhuje vápník, kyselost bude v čudu a borůvky budou min. živořit. Ano, je to hezké. Kůru tam dát můžete, ale ta tomu nepomůže.
Co jste to těm chudinkám provedl? Borůvky mají být zasazené v rašelině. Ta má být od ostatní půdy oddělená třeba plastovým rantlíkem, aby se s okolní půdou nepromíchávala. Navrch se přysypává kůra. Borůvky potřebují kyselou půdu, jinak nebudou plodit. Mám borůvky zasazené jednu v asi 150l rašeliny. Trocha mulčovací kůry ani hnojení hnojivem pro borůvky nepomůže, když nejsou dobře zasazené.
Zdravím. @pckop má pravdu. Vysadili jste keříčky jako kytičky. Ale jistě budete chtít úrodu. Musíte vycházet z toho, že vám narostou keře vysoké cca jako člověk, a každý keř cca přes 1m široký. Takže je nutné, aby každý keř měl sázecí díru tak 80 x 80cm a hlubokou kolem 50cm. Celou díru zasypanou půl na půl rašelinou a polorozpadlou kůrou, dřevitou štěpkou či pilinami. Ale borůvkové keře potřebují hodně živin (jinak nebudou rodit), a ty se musejí dodávat => na start růstu a ujmutí při sázení pevnými + během růstu tekutými hnojivy bez Ca. A navrch je nutné zamulčovat => a to tou kůrou, na kterou se ptáte, ve vrstvě tak 20cm. Takže v tomto záhonku vám vaše keříčky porostou jako kytičky, ale nic z nich nesklidíte. Ida
Víte, my jsme mysleli, že chcete úrodu. Ale jestli vám stačí 15 - 20 kuliček... Ida
@jana222, kanadská borůvka je cizosprašná, takže váš keř musí opylit cizí keř. Tak pokud nemá nikdo v okolí kan. borůvku, a to takovou, aby kvetla ve stejnou dobu jako ta vaše, měli byste přisadit další, alespoň 1 keř. Budou se opylovat vzájemně. Ida
Charger, tak ještě jednou. To, že jste je nasázeli blízko plotu pominu a ono je to vlastně už jedno. Borůvky potřebují nutně ke svému zdárnému růstu kyselou reakci substrátu. Zasázeli jste ji správně do rašeliny. Nahoru jste dali nějakou koupenou zeminu, zřejmě ornici, obohacenou nějakým hnojivem, aby to bylo kyselejší. Můžu vás ujistit, že takové hnojivo neexistuje. A teď to přijde. Vlivem srážek a zálivky se vápník, který je obsažen v krycí vrstvě (ornici) dostane do rašeliny a ke kořenům borůvek. Tím se kyselost zneutralizuje a máte problém. Borůvky nebudou již v kyselém substrátu a budou živořit. Myslíte, že nějaká kůra tomu pomůže?
Nepochopil. Tak nic.
Dekuji a jak často ho používáte? Četl jsem , ze by se to mělo používat jednou za 10 dni ředit s vodou .. nbo tohle je něco jiného?
Chci se zeptat mám tady asi 3 roky jednu boruvku na zkoušku...samozřejmě ted co to tady čtu tak mám vše špatně a za 3 roky jsem neměl ani jednu fialovou kuličku .Polepším se vše udělám jak zde uvádíte.Ale chci se zeptat je pravda že musí být minimálně 2 keříky boruvek jinak že rodit nebude?
V rašelině jí mám ale holt je to málo...ted přidám ty piliny.Ale jak říkám mě je to jedno byla to zkouška.
Ale za 3 roky prostě ani kulička ! Ale je to aspon hezký keřík..
Spíš zda je pravda že musí být minimálně 2 keře.Minulý díl na CT1 v pořadu Polopatě to bylo zdůrazněno.
Opravdu to je mulčovací kůra? Není to mulčovací štěpka? Ty bývají barevné. Samozřejmě i ta štěpka může být. Nevím, čím to tedy barvějí, ale tohle bych na užitkové zahradě či u užitkových rostlin nechtěla.
Kupte raději rašelinu a pravou mulčovací kůru. Mám raději tuto přírodní, nechávám navézt volně loženou. travnik-realizace.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.