Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Porézní/zavlažovací hadice do země (pod zem)

Od: rotorod® odpovědí: 16 změna:

dobrý den

překvapila mě možnost "zakopat"porézní hadici až 0,5m do země. Je to pravda že to lze? np tady o tom píšou

to se pak musí něčím obalit ještě? nebo hlína tomu nevadí? já bych něco bral, co bych zakopal kolem obrubníku, aby mi tráva tak nevysýchala. Kdyby tohle bylo možné zainstalovat do země, pustit vodu a ono si to bude kapkat...no není to dobré? možná se pletu.

děkuji za vaše rady, zkušenosti apod

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

neo®
hodnocení

2x

Dobrý den , uvedenou hadici poživáme druhým rokem , dávám ji asi něco kolem 15-20cm pod zem a od sebe 20cm v celkové delce asi 80m. Kdy ze 2/3 je v záhonu a zbytek je vytažená na povrch kolem jahod . Ničím se neobaluje jen si musíte pohlídat tlak přiváděn do hadice je dimenzovaná na 1 bar. Zítra bych vám nafotil jak to vypadá.Na regulaci tlaku je toto

hodnocení

Za foto budu rad. Mate vodu puštěnou z kohoutku pořád, nebo to napájíte čerpadlem nebo jak? Jaka je spotřeba za hodinu? Nějaké další info jen pomůže. Vy to máte v záhonech, podle vás můj problem by to vyřešilo, že to chci dát kolem obrubníku?
Díky zatim
neo®

Dobrý den

Vodu použivám z domácí vodárny čerpanou z vrtu, jiný způsob jsem nezkoušel , vzhledem k tom , že kalové nebo jiné čerpadlo by mohlo nasát nečistoty,které by mohly zanést regulator tlaku.

Co se týče spotřeby, tak jsem celou 100m hadici strčil do 200L sudu ,který byl do 2h plný.

Voda z řádu prochází přes regulátor do hadice pernamentně zakopanou pod zem asi jen 5cm .Chráněná pouze drenážní hadicí ,která je vidět v zahrádce.V zahrádce je připojena do uzavřeného okruhu k průsakové hadici , ale nemusí i když bude jeden vstup nic se neděje. Na zimu průsak.hadici vyndáme operem vodou a uložíme do prázdného sudu , údajně by voda v ní i když zmrzne neměla poškodit .

Co ovšem jsem řešil ,byl regulator který fungoval v opačném směru ,než šipka která je na něm . Mě šipka ukazuje proti proudu toku vody. Jde to lehce vyzkoušet .za regulator dejte volně hadici kterou zlomíte aby netekla voda pustite vodu protitlak sevře ventil v regulatoru, hadici na konci pustíte a voda teče krásně pomalu v opačném směru voda tekla podle tlaku v řádu.

Na fotkách je složení zapojení regul, a proud vody zní vycházející.

Snad jsem na něco nezapomněl...

Porézní/zavlažovací hadice do země (pod zem)
Porézní/zavlažovací hadice do země (pod zem) #2
Porézní/zavlažovací hadice do země (pod zem) #3
neo®

ještě foto zahrádky

Porézní/zavlažovací hadice do země (pod zem) #4
Porézní/zavlažovací hadice do země (pod zem) #5
Porézní/zavlažovací hadice do země (pod zem) #6
hodnocení

děkuji za popis a foto, jen ještě dotaz. to pouštíte vodu každý den na nějaký čas, nebo to máte puštěné pořád, nebo si to hlídá automatika? No jelikož já bych to chtěl dát hned vedle obrubníku pod trávu, aby neschnula přez léto, pak mi příjde ale blbost to každou zimu vytahovat z pod hlíny, a na jaře zase dávat zpět. V záhonu to je jiné, protože to zakryjete pod hlínu, ale já to chci pod trávu. Asi to nebude vhodné pro mě, protože člověk neví co udělá tomu mráz...

neo®
Zdravím
Zavlažování si pouští manželka podle se be, ale každý den to není. Ono pokud zaprsi je zahrádka celkem dlouho vlhká. A ano ve vašem případě bych hadici zakopal, i přes zimu bych se nebál je porezni a mráz ji nepoškodí, je ale varianta kdy před zimou ji na jednom konci otevřít a profouknout vzduchem, jen pro jistotu. Já ji vyndávám hlavně kvůli rytí. Rozhodně v zemi trpí min jak na povrchu. Kolik metrů to u vás bude?
Automatiku jsem nezkoušel jen měřič množství průtoku, ale to nefungovalo, jak byl nízký tlak, měřidlo to blbě
hodnocení

no já mám z jedne strany asi 12m a z druhé strany baráku 17m. Profouknout tedy by to asi byl problém, ani nemám kompresor :)

ještě se zeptám...vy pustíte vodu naplno, ono se hadice naplní, a pak jen ukapuje, ale je tzv hadice pořád plná vody, ano?chápu? podle fotek to pustíte z kuláku. já kdybych to chtěl, tak bych to měl napojené asi ze studny, takže bych musel zapnout čerpadlo...a to asi by nebylo dobré, kdybych měl čerpadlo zapnuté třeba 3-4hodinky denně a tlačil vodu do 30m takové hadice, že?

neo®

Dobrý den

Ano po celou dobu je kulový kohout otevřen voda projde přes regulator,který tlak sníží a vchází do zavlžovací hadice.A je puštěná celou dobu zavlažování.

Vodárna se skládá z čerpadla ve vrtu- expanzní nádoby

Nevím jak to máte vy ,pokud vás dobře chápu tak chcete mít pouze čerpadlo ze studny přímo napojeno na hadici, což asi bude problém. Čerpadlo nebude mít odtok a nevím jak by dlouho vydrželo , ale vždy je nutný regulátor tlaku před hadicí jinak zavl. hadici voda roztrhne. Pokud bych čerpal vodu přimo ze studny tak bych použil toto

A pokud jde o to profouknutí ,šlo jen o to aby přes zimu v hadici nezůstlo moc vody. Stejně si myslím ,že pokud necháte hadici víc jak tyden bez vody tak zem si ji vtáhne do sebe. Teď jsem zkoušel profouknout svích 80m zavlažovací hadice +11m přívodní hadice kompresorem a jde to krásně...

hodnocení

No nemam kompresor. To jste jak prosim poznal, že se vám profoukla celá hadice?
Aha, takže jsem pochopil,že na klasické čerpadlo, které by bylo pořad zapnuté to není dobré. Takže je třeba shánět čerpadlo, které by bylo jakby zapnuté, ale sepne jen při odběru vody. Díky za odkaz na tip, ale já bych asi bral nějaké na spuštění shora dolu do studny, aby bylo zavěšené. Také něco existuje, nevíte? Děkuji
hodnocení

našel jsem, že np čerpadlo Güde GDT 1200 má automatické spinání po otevření kohoutku vody. Je tomu skutečně tak? pochopil jsem to správně?

neo®

zdravím ..jak jsem to poznal? Hadici odpojil od kohoutu. V záhonu jeden konec v hadicové spojce odpojil, druhý konec napřímo propojil s přívodní hadicí a kompresorem jsem přes pistoli foukl do přívodní hadice co je regulátor. Voda začala proudem vytékat z odpojeného konce v zahrádce ...to stačilo ,dál čekat na to až bude foukat vzduch jsem neměl čas.

Rozdíl me způsobem čerpání co jsem vám navrhl a tím co jste našel vy (a domnívám se že by to taky šlo) je ten.

Jeden způsob čerpadlo načerpá vodu do tlakové nádrže co má a vypne . Sepne se ,až tlak v nádrži klesna na tlak který je nastaven u daného čerpadla. Celou dobu zavlažování čerpadlo namusí jít.

Váš způsob je ten, že po celou dobu zavlažování čerpadlo je sepnuté. Neudělá si ,,zásobu" v nádrži.

Možná by se hodil tento způsob viz.obr. (čerpadlo je ve vrtu)

Porézní/zavlažovací hadice do země (pod zem) #7
hodnocení

rozumim a prozatím díky moc za cenné informace

hodnocení

1x

Proč by to nefungovalo? Osobně bych to zakopal tak mělko jak by to jen šlo, abych zaléval kořeny trávy a kousek pod nima. Voda půjde hlavně dolů než by ochotně vzlínala 50cm vysoko. Takže kvůli vertikutaci apd tak max 5cm pod povrch a přijde mi to nejlepší. Snad to kořeny trávy nepoškodí. Pokud myslíte, že ano tak volte 10cm, ale rozhodně ne 50cm. To byste spotřeboval sakra hodně vody než by vyvzlínala nahoru.

Ta hadice je rosící... vznikají kapky po celém jejím povrchu.

hodnocení

Jenže mě spíš zajímá, jestli v hlíně se to nějak neucpe ta poréznost hadice? Jestli ji netřeba něčím obalit (geotextilie)?

Logická úvaha. Pokud by zemina byla tak ucpávací (jílovitá), rostliny by v ní nerostly. Neobalovat.

hodnocení

0x

LIDL: Možnost uložení až do hloubky 0,5 m - takže i menší hloubka. Ale pokud vysazujete stromky s větší hloubku kořenů, může být větší hloubka uložení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]