Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč česnek žloutne

Od: altacina odpovědí: 10 změna:

Mám docela pěkný česnek ale odspotu me trochu žloutne, chybí mu snad něco?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

5x

5%roztok močoviny je 50g/l a ověřený je viz cesnek.cz/...

Přihnojování

Žloutnoucí špičky nejstarších listů česneku poukazují na nedostatečný příjem dusíku. Jestliže je půda chudá na dusík, lze porost přihnojit ve třech dávkách ledkem vápenatým (15,5 % N) v množství 100 kg/ha (10 g/m2). Žloutnutí špiček však nemusí znamenat, že dusík v půdě není, často se stává, že jej jen není schopna rostlina přijímat. To je způsobeno např. velkými výkyvy teplot, nedostatkem nebo nadbytkem vody, příliš nízkými nebo vysokými teplotami. Pak pomůže přihnojení na list. K tomuto účelu je vhodný 5% roztok rozpuštěné granulované močoviny nebo i obyčejný Kristalon. Hnojení na list je nutné provádět vždy večer, na světle totiž aplikovaný dusík uniká do vzduchu.

doplněno 30.04.20 11:12:

a mohla by se hodit i tabulka ředění...

Tabulka ředění.xls25.6 kB
Proč česnek žloutne

hodnocení

2x

Může to být sklerociová hniloba. To nepřeju, na dlouho je s pěstováním česneku amen. Pravděpodobnější je relativní nedostatek dusíku. Přihnojte ledkem vápenatým nebo lépe stříkněte 5% roztokem močoviny (pozdě večer)

doplněno 29.04.20 14:24:

Jo, nedostatek dusíku je žloutnutí od špiček listů. Otázka je v jakém je to stádiu. A choroby v dnešní době, když se kupuje na sázení cosi na trhu, jsou kapitola sama pro sebe. Ani uznaná sadby už není záruka zdravosti.

doplněno 29.04.20 15:24:

Claymane, 5% močovinu mám ověřenou leta, když mi zbylo, použil jsem na list na brambory a kiwi

Když česneku chybí dusík tak žloutnou konce listů, ne?

111®
hodnocení

2x

je dvojí žloutnutí, jeden česnek žloutne odspodu a prosperuje, vedl žloutne stejně ale zakrňuje a ten je chcen hnilobou, vypíchnout co nejdříve ven..jinak žloutnutí špiček může být chladno, nebo mokro ale také nedostatek dusíku viz výše postřik močovinou...

Něco jsem hledal o tom hnojení na list. 5% močovina znamená přidat 500g do 10L konve s vodou (9,5L), ale přijde mi to opravdu hodně. Našel jsem doporučení hnojení močovinou kolem 1%. Je ten 5% roztok ověřený? Nerad bych česnek spálil. děkuji! *palec*

hodnocení

0x

Mám to stejné. Mám dvě odrůdy, které rostou hned vedle sebe a jedna je krásně zelená, dobře přirůstá a druhá už má delší dobu žlutý nádech a viditelně roste pomaleji. Mají stejné podmínky. Myslím, že na ten druhý druh je asi moc teplo. *nevi*

Proč česnek žloutne #2

Na obrázku blíž je klasický kandidát na urychlené přihnojení. Jestli to není tajné - k čemu je ta nastýlka.

Říkáme tomu mulč a v současném suchu to udržuje vodu v záhonu. Moc dobrá věc. :-D Prihnojil jsem. Díky. Uvidíme jestli to něco změní.

Vždy jsem míval česnek pod závlahou (letos jsem s ním skončil), tak bych se obával plísní a hnilob. Proto se ptám.

Loni jsem česnek neuzaleval a měl jsem zbytečně malý. Takže letos to zkouším jinak. Teď jak bylo fakt sucho jsem byl rád že stačilo dát třeba 3 konve týdně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]