Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Třešeň nekvete

Od: neo® odpovědí: 21 změna:

Zdravím

Máme na zahradě asi 5 let třešinku, ale málo kvete nebo vůbec. Soused má od nas asi 20m podobnou ve velikosti a je samí květ. Odrůdu už nevím byl to dar ,možná ji špatně stříhám, což dělám když ty ostatní mají plody.

V zalévání a hnojení bych to neviděl to si hlídáme. Přikládám foto.

Děkuji za rady

Třešeň nekvete
Třešeň nekvete #2
Třešeň nekvete #3

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

U třešně se udělá výchovný řez a pak už se neřeže. Samozřejmě vyjímka suché, silně křižující a poškozené větve. Přiměřeně hnojte, zalévejte a nůžkami a pilkou choďte jen okolo. Čím hnojíte a jak často a kolik zaléváte?

doplněno 28.04.20 19:31:

Nedokážu si představit vaši péči. Krystalon se rozpouští, takže lítáte s konví? Každý týden. Zaléváte taky každý týden. Proč? Na jaře rozházím Cererit a případně defekty ve výživě řeším postřikem přes listy (což je vyjímečné). To je z hnojení vše. Zálivka, když je opravdu sucho v hloubce 20 cm+. Zalít pořádně (100+ litrů na strom) a nechat být.

doplněno 28.04.20 20:40:

100l se vám zdá moc? Zaléváte pod celou korunou. Kořeny schopné přijímat vodu jsou hlavně po obvodu koruny. Lépe řečeno: průměr kořenů=průměr korunyx1,5 až 2. Dejme tomu, že zaléváte 10 m2 sto litry. Tj. 10 l na m2 tj. 10mm vody. Jeden mm vody se vsákne do hloubky 1 až 2 cm dle typu půdy. 10mm tedy promočí 10 až 20 cm půdy. Proto jsem napsal 100+. Stále se vám to zdá moc?

neo®
hodnocení

Hnojení :Kristalon Start.. jednou za týden. Jak začnou ostatní stromy kvést pak jen voda jednou za týden pokud neprší.Vloni jsme poprvé dal Silva Tabs. Na podzim Forestina CERERIT s guánem PODZIM.

S tím stříháním asi dám na vás uvidíme...treninkově jsem si objednal ještě jinou třešeň, tak jsem zvědav jak ta pojede.

neo®
hodnocení

Ano ,ale těch stromů není tolik. A dát 100l ke každému stromu?

floro*
hodnocení

3x

Protože stříháte moc a ještě k tomu špatně. Všimněte si, že kvety jsou na starém dřevě. Letorosty nikdy nepokvetou!

Navíc máte třešeň přehuštěnou, příliš mnoho dlouhých větví. Dlouhé větve jsou vlastně velké přírůstky, což odpovídá vaší péči v zalévání a hnojení. To je dobře, ale je nutné dobře zapěstovat a pak už nestříhat. Zapěstovat, znamená jeden výchovný řez a v následujících pěti letech jen drobný poupravující a hotovo.

Vyberte jednu hlavní větev jako terminál - tu co je nejpřímější pokracování kmínku. Odstraňte jí konkurenty - větve podobné síly v postavení a výšce. Vyberte kosterní větve - ty které rostou pod ůhlem 45° a víc od kmínku, budou to vlastně spodní hlavní větve. Vyrůstat by měli od sebe výškově oddělené a na různé strany, počet by měl být ideálně 3, nejvýše 4. Opět ani ony by neměli mít v koncích konkurenty, tzn. véčkové větvení a stejně dlouhé. Ten kvetoucí pahýl odstraňte až u kmínku, jde o nebezpečné tlakové větvení (vývoj, kam to spěje můžete sledovat zde poradte.cz/...)

neo®
hodnocení

děkuji... konečně co jsem hledal, s tím střiháním mohu začít hned?. Přišla mi nová třešinka ,,Grace Star"výška 150cm a má dost divoký kminek , přiložím foto. Je to normální?

Třešeň nekvete #4
Třešeň nekvete #5
jofa*

Normální to rozhodně není. Bez možnosti osobního výběru se zbavili a řeknu to naplno "mrzáka" co by nikdo při osobním výběru nekoupil.

jofa*

Terminál bych seřízl za 5-6 pupenem.

floro*

Ano, řez je ideální provádět teď.

Nový stromek rozhodně reklamujte, toto je nestandartní výpěstek. U koho jste kupoval?

neo®
hodnocení

Zdravím
Reklamovat asi už ne, je zasazen a zastrihnut. Reklamace mě ani nenapadla, dam mu šanci a hlavně mě Zajímá jak poroste.
Koupeno Jukka.cz

hodnocení

2x

Já jsem teda třešeň nikdy nestříhala. Vysadila jsem malý stromek před 8 lety a dnes už je to opravdu vzrostlý strom a když se urodí, tak nevím co s třešněmi. Momentálně už přes týden kvete a vlastně už dokvétá. Doufám, že bylo dost včelek a bude dobře opylováno. Ale raději bych byla kdyby bylo méně plodů, protože loni to byla tak velká záplava plodů, že to bylo na úkor velikosti třešní. Ale já jsem opravdu nikdy nestříhala. Uvažuji o tom až letos, protože už je z ní fakt moc velký strom.

Přesně. Třešeň se nemá zběsile stříhat. Také máme doma strom, který jsme seřezali až potom, co si psychicky nemocná sousedka písemně stěžovala / fakt, hodili nám to do schránky, protože jsme spodina s postiženým synem/, že jim to lítá do jezírka, ty listy na podzim. Kdyby si řekli, tak jim dáme několik kýblů třešní. No nic, ta vaše třešeň je možná druh, co nemá opylovače, zkuste to s ní ještě příští rok a pak ji vyměňte.

Dajka, pokud nekvete, tak to s opylením nějak nesouvisí.

Hm, takže fakt vyměnit.

neo®
hodnocení

No kdybych neviděl souseda který má třešeň asi ve stejné velikosti a je každý rok ořezaná jak bonsaj a na jaře je v květu ...

Spíš mám dojem ,že nechce aby se moc rozrostla.

Ty co mě přijde tak udělám je výchovný řez ...

Ale nějaká velikost nesouvisí s nějakým plánětem, které máte patrně vy.

hodnocení

1x

Zdravím.No jasně,vy si prostě ty květy ostříháte.Jen jsem mrkla na foto a bylo mi hned jasné.Vůbec ji nestříhejte,to se dělá jen ze začátku a pak vyjímečně udržovací řez s odstupem minimálně třech let,ale jen když je třeba.Zmlazovací řez se u třešní naprosto nedělá. Z hnojením bych to také nepřeháněla.Zálivka není na škodu,pro mladý stromek.Hnojení nejlepší kompost,zetlelý hnůj.Pokud není,tak NPK+ Vápník.

hodnocení

1x
Jak to čtu, tak všichni hnojí jak o život. Jenomže hnojení dusíkem jde do zelené hmoty. Na květy když už se hnojí tak je potřeba hlavně fosfor. To samozřejmě nepomůže v případě, že jste všechno loňské dřevo, na kterém jsou květní pupeny ostříhala.
jabraka*

To totak:perfektní odpověd.Na Podzim zakrátit jen nové výhony.A také vlky,které zbytečně zahušťují korunu.Zjara přihnojovat do zálivky superfosfátem.Okolo stromku vyvrtat tři až pět otvorů,atrčit do nich husíkrky a zalévat do kořenů.

JABRAKA

liska5
hodnocení

0x

Jestli jí neberou vodu a živiny ty túje nebo co je za ní? Asi bych zalévala a hnojila. Má ráda vápnité půdy.

neo®
hodnocení

ano to máte pravdu , jsou tam thůje, nezdá se mi že by měla málo vody , pokud zaléváme stromy na zahradě tak všechny.Nevím možná divná odrůda...

hodnocení

0x

U třešní dělá často nedostatek boru. Každopádně bych zkusil přihnojit strom tak 50g boraxu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]