Nejste přihlášen/a.
Patříš k nám,páleníkům,takže ti mohu sdělit chyby,jichž se můžeš dopustit při tvé bohulibé činnosti.Především,jak to dělám já.
Ovoce,které chci po vykvašení pálit,je samo o sobě sladké,tudíž nemusím přidávat cukr.To platí o těch duranciích.Pokud je v kvasu cukru hodně,vpodstatě to konzervuješ.Já ovoce ,podotýkám čisté a ne plesnivé či nahnilé,nejprve rozvařím,rozmělním a tím ho zbavím nežádoucích kvasinek divokých nebo plísní.Po vychladnutí podle sladkosti přidám cukr,nejvíc však 1 kg na 20 l kvasu a dotuji kvalitními kvasinkami.Nádobu zakryju pokud možno těsně a ponechám malý otvor na odchod kvasných plynů.Vše umístím do teplého prostředí,kolem 18 st.C.Kvašení trvá 5-8 týdnů.Pak obsah mohu pálit.Pokud necháš vše kvasit déle,vznikají přiboudliny a kyseliny,což se projeví na nežádoucích příchutích pálenky.Pokud nechci,aby pálenka nebyla příliš hořká po peckách,ovoce odpeckuji a nechám v kvasu pecek tak 10 % a ještě je rozbiju.
Takže přiteli dobre popití.Ten svůj kvas nejprve ochutnej,jestli je pořád sladký,tak obsah trochu rozřeď horkou vodou/tak 10 %/pořádně rozšťouchej nebo míchačkou ve vrtačce rozmíchej a nech dokvasit v teple.
JABRAKA
Pěkný postup, opravdu. Ale představa, že bych tímto způsobem musel zpracovat letošních 35 metráků švestek, mě skutečně děsí. Třebaže na to nejsem sám. ![]()
Kovisi,To by mě skutečně velice zajímalo,v čem to kvasíš.To vypadá na 30 - 40 beček po 100 litrech.Ale stejně platí,že kvalita je daná čistotou.Slivovice jsem okoštoval v životě mnoho.Ale skutečně výborná byla vždy jen z čistého ovoce.Pokud se povede dokvasit sběr padanek,je výtěžnost s divokými kvasinkami nejvíc 3-5% 100 proc.lihu z naložené váhy.To je asi 100 l lihu z toho tvého kvasu.Po destilaci na 50 % slivovici je to 200l Ale při dodržení určitých zásad by byla výtěžnost trojnásobná,Nemuselo by se toho nakládat tolik.Ale aby se kvašení urychlilo,je třeba ty švestky rozdrtit,nebo rozmixovat .
JABR
Dobrý den, když jsou švestky zralé, cukr není potřeba. Možná trochu na rozjezd, aby měli kvasinky co papat na počátku ,než se rozjedou. Kvasinky jsou nutné, někdo dává i obyčejné kvasnice, jiný vinné kvasinky. Nechme přírodu ať si poradí. Dúležitá je taky teplota aby nebyl kvas v chladu. Ideální je tak 18 - 20 stupňů, tedy garáž a pod.
Slivovici Zdar Martin
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.