Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hnědne stonek - proč?

Od: zina odpovědí: 6 změna:
Dobrý den, mám problém se svojí rostlinkou, voděnkou (to mi aspoň řekli v obchodě, nevypadá vůbec jako běžné fialové voděnky). Udělala jsem chybu a hned po zakoupení jsem jí postavila na přímé sluníčko, takže se mi chudinka spálila. Teď už si hoví na rozptýleném světle, ale vadne. Nevím, jestli zalévám moc nebo málo, ale stonky které byly dříve silné teď u hladiny hlíny hnědnou a žloutnou, stahují se. Dříve nebylo nutné stonky podpírat špejlí. Listy se mírně kroutí, zespoda fialoví. Nejspíš jsem jí tím návalem sluníčka šokovala a pak jsem jí vystresovala nadměrnou péčí a asi jsem ji ii přelila i když jsem kontrolovala vlhkost hlíny, asi ne dost pod povrchem... poraďte mi prosím, co trápí mou voděnku a jak jí můžu pomoct?
Děkuju za rady!

Hnědne stonek - proč?
Hnědne stonek - proč? #2
Hnědne stonek - proč? #3

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cesmina*
hodnocení

4x

Nezofejte, voděnku ustřihněte kousek na tím zcvrknutým místem,aby měla zelený stonek z kterého může pustit kořínky a dejte do sklenice z vodou . Za pár dní pustí kořínky.Rostou i ve vodě a je jich více druhů.

zina
Moc děkuju! A tušíte, čím to může být? Přelitím?

hodnocení

1x

Dobrý den,nejspíš to bude z přelití,namnožte honem ze zdravé části a do jinéhoio substrátu nasadit.Nekdy může být i díky substrátu,doporučuji prolít previkurem jako prevence.

zina
29.04.20 12:19
hodnocení

hodnocení

0x

Toto rozhodně není voděnka, je to celé uhnilé, takový druh stonku po odstřihnutí kořínky nepustí, prostě celé bych to vyhodila. Jinak už tu bylo psáno, že v květinářských obchodech často ani nevědí, co prodávají, takže člověk až po čase zjistí, že udělal chybu. Takový druh rostliny na slunce nepatří a taky by mě zajímalo, oč se vlastně jedná. Snad někdo poradí.

zina
hodnocení

Dobrý den,

povedlo se ve vodě zakořenit :) už jsem dříve jeden stonek odstřihávala právě kvůli tomu hnědnutí. Ve vodě se jí evidentně daří velmi dobře - kupovala jsem jí jako "odolnou pokojovou rostlinu - voděnka" - v krámě stála za výlohou na slunci a rozhodně byla v lepším stavu než ji mám teď já :(

moc děkuju!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]