Dobrý den, ve skleníku nám něco ožralo sadbu květáku a kedluben. Když sazenici vyreji, má ohryzaný krček a bulvu a vždy je přítomna spousta mravenců. Vše se odehrává pod zemí, listy ožrané nejsou. Všimla jsem si také nějaké bílé potvůrky (viz druhé foto), ale možná ani není škůdcem. Je možné, že by za to mohli samotní mravenci? Děkuji za všechny rady!
Slyšela jsem o larvách květilky. Ty prý jdou na brukvovité a takto je likvidují. Nejsou na těch poškozených rostlinách malé bílé larvičky? Nebo, že by je mravenci stihli zlikvidovat?
kralovi*
To bude ono, mate pravdu, male bile larvicky tam jsou. Dekuji mockrat!
Mravenci chrání svoje mšice, starají se o ně, krmí se medovicí, kterou mšice vylučují. Nosí mšice ze země na listy. Když by medovice bylo moc, mohla by se na ni mšice přilepit a nebo medovici napadne tmavá plíseň. Tomu mravenci zabrání. Nikdy, ani při tvorbě mraveniště, mi rostliny mravenci nepoškodili. Občas i uloví housenku, která škodí. Mravenci rostliny neničí. Možná by se někde dal s pomocí lupy najít otisk zubů, pokud by šlo o malého hlodavce. Brouci, co znám, ničí spíše listy
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.