Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Housenky na jabloni

Od: pavel11* odpovědí: 13 změna:
Zdravím...objevil jsem dnes chuchvalec housenek na jabloni.Co to prosím je? Bude to prospěšné zahradě nebo to mám dát slepicim?
Děkuji za reakci.
doplněno 25.04.20 12:48: Dekuji za odpověď. Myslel jsem si že to přínosné nebude.
Posílám ještě jedno foto detail. Jinak housenky jsou v takové pavučině. Kdyby to pomohlo na identifikaci. Děkuji všem.

Housenky na jabloni
Housenky na jabloni #2

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

9x

Je to bourovec prstenčivý (Malacosoma neustriuma) a to mladá housenka. Dospělá housenka je větší a více vybarvena. Je to náš nejrozšířenější bourovec. Pokud si foto zvětšíte a zaostříte zjistíte, že nese znaky bourovce (chloupky).

Housenky na jabloni #3
25.04.20 18:26

*palec*

jofa*

Děkuji, ale byla to největší "makačka" dosavadního určování hmyzu, přestože jsem věděl ke kterému druhu (bourovci) mám upnout pozornost.

Broukolog opět boduje.

jofa*

To ani ne. Možná jediná výhoda je ta, že od roku 1976 kdy jsem poprvé vyrazil na Pálavu a Kováčovské kopce, jsem se našim motýlům a broukům amatérsky věnoval téměř 40 let.

host

jofa: obdiv k vašemu přesnému určení druhu motýla podle housenky. I laik se rád poučí. Kdybych mohl, také bych vám dal bod. *palec2*

72mona
hodnocení

0x
Sice je brzo, ale mohla by to být Předivka. Takže radši zlikvidovat. Motýlek je to pěkný, ale právě housenky, když se přemnoží, škodí. M.
doplněno 25.04.20 12:56: Samozřejmě ještě vydržte, určitě se ozve někdo další.
Ty pavučiny by Předivce odpovídaly. A divím se, že vám po těch housenkách nejdou ptáci.

hodnocení

0x
Tohle budou nějaké zatoulané motýlí housenky. Na obaleče je brzo. Ten létá až když je v noci +12. Každopádně v tomhle počtu ti spolehlivě ožerou zelené výhonky včetně květů, takže bez milosti zlikvidovat a strom ještě pro jistotu postříkat kdyby někde byly další vajíčka.

host
hodnocení

0x

Neničit, nezahubit. Motýli jsou létající drahokamy našich luk a zahrad. Těch pár listů co ožerou nic není. I když by ožraly celý keř, příští rok se vzpamatuje. Stovka housenek dovede okouslat listy z metr dlouhé větve břízy a pak se vylíhnou krásní motýli. Jsou vzácní. Navíc jich moc nepřežije, sezobají je ptáci, kteří se na nich také přiživé, Je to příroda, byla tu dřív než lidé a pro by ji lidé měni hubit,

Tyhle vám do jablek nevlezou, jen si našly strom, kde se mohou vykrmit, zakuklit a pak vyletět a zdobi náš svět.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Pokud to má pavučinku, nebede to nic dobrého. Předivka či zavíječ. Ida

pavel11*
hodnocení

Děkuji všem. Podle toho co jste popsali to bude na 99% predivka.podle obrázku na netu by to mělo být ono.

Pavel11 bohužel se 100% mýlíte, protože Jofa vám jako jediný určil 100% správně.

floro*

Když se podíváte na zbarvení, jak si můžete vybrat ze dvou typů, kdy jeden je spávně a druhý ne, tak ten druhý? Vaše housenky mají po celé délce těle čárky, předivka zase tečky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]