Nejste přihlášen/a.
Nove horni listky sazenic rajcat se krouti. Bylo to znatelne uz pri presazovani z vysevu. Prvne presazene rostliny mely i behem rustu poskozeny stonek, ale vrsek u z vypadal normalne. Dalsi sazenice se jevily vitalne, ale stejne se ty vrsky krouti i jim. Stejnou sadbu jsem predala do rodiny a tam je vse ok, nic se nekrouti. Zeminu pouzivame stejnou - AGRO s vyzivou. Postrikala jsem Fastem, nepozoruji zadne zlepseni krome toho, ze stonky jsou jiz bez znamek nejakeho poskozeni. Rajcata pestuji uz radu let, ale toto jsem jeste nevidela.
Vypadá to na substrát se zbytky reziduí trávníkových herbicidů. Česky řečeno. Je to substrátem a lepší už to nebude.
Ahoj všichni, mám ten samý problém u žlutých i červených datlových rajčat, oboje jsou zasazená v zemině od Agra, kterou jsem koupila letos v Kauflandu ve 20 l balení. Rajčata mám zasazená v velkých kelímcích od jogurtu. Myslíte, že pomůže když keříčky vyndám z kelímků, opláchnu kořínky a prozatím zasadím do skleníku a po zmrzlých zasadím normálně na záhon, nebo už je to v celé rostlině? Mrzí mě, že výrobce zeminy takhle zachází s pěstiteli, člověk si myslí, že když koupí osvědčenou značku zeminy, že udělal pro rostliny to nejlepší, jak je vidět, tak to není vždycky pravda.
Nevim, zda sazenice po presazeni porostou, sama jsem na to zvedava. Bohuzel jsme udelala asi tu blbost, ze jsem je z malych kelimku presadila do velkych, ale zase do nove zeminy Agro koupene v jinem obchode. Vrsky se krouti dal. Zatim je mam venku a vubec se mi nelibi, sice nasazuji na kvet, ale jsou divne. Budu prubezne informovat, jak to bude dal vypadat, zemina byla odeslana do Agro na test. Prilozte fotky svych rajcat, pokud to jde.
dostala jsem jeste sazenice rajcat od sousedky, tudiz nemohly byt eventuelne napadene necim od mych sazenic. Rostly nadherne az do vysky cca 6 listu, pak se zacaly kroutit uplne stejne. Dnes jsem jeste podrobneji shledla papriky, ktere se dosud zdaly perfektni. Silne stonky, listy cca 7 listu, zacinaji nasazovat na kvet, ale nove horni listy se zacinaji stacet dovnitr, tak nevim. Pujdou co nejdriv ven a jestli neporostou, tak diky Agru mam znicenou celou letosni sadbu, 150 sazenic rajcat a 60 paprik.
Viroza na 10 druzich rajcat? A pote na obdrzenych sazenicich z jineho zdroje? To uz je trochu moc. To mam tu virozu doma? A moje sazenice dopestovavane jinde v jine zemine bez priznaku? Po zvazeni vsech indicii vidim jedinou pricinu v hline. Nicmene bych opravdu rada zjistila, co je zdrojem teto destrukce, rajcata pestuji vic jak 30 let. Vam se to vyskytlo na rajceti zasazenem nebo pouze predpestovanem? Na zasazenem bych to neresila, to muze byt viroza, takovych rajcat mam v prubehu leta treba 2 mezi vsemi 50.
Podávám informaci, jak jsem slíbila. Rajče, které jsem přesadila do skleníku ,neroste, lístečky stále zkroucené. Ostatní rajčata ve velkých kelímcích taky přestala růst a lístečky jsou pořád zkroucené. Nechci riskovat, že rajčata zasadím a nic z nich nebude. Tak jsem dnes odpoledne sazenice zlikvidovala. Ještě, že jsem si nechala několik sazenic v sadbovací misce, jsou ale malá, nedá se nic dělat. Nechci sadbu kupovat, jsem zvyklá si ji vypěstovat. Určitě je to substrátem, je v něco co tam nemá být.
Sázíme 15 let na stejné záhonky do běžné hlíny a každoročně 100 % zdravé rostliny i plody. Plodí nám krásná rajčata do doby, než rostlinu spálí mráz koncem října, nebo v listopadu.
On se s tím člověk nesmí moc crcat a vědecky bádat nad substrátama a postřikama.
Hlavní je 2 x denně zálivka. Nezaštipujeme, rostliny zakrátíme leda až přerostou dvoumetrové tyče. Ničím nestříkáme!
Máte vidět tu vitalitu, stonky v průměru 2-3 cm, řapíky i přes 1 cm. Rajčat hafo z jedné rostliny. V podstatě hrozen rajčat od vrcholu /cca 2 metry/ po nejnižší patro. Na tornáda nedáme dopustit!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.