Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu všechny zdejší zkušené zahradníky a zahradnice - ráda bych ke vchodovým dveřím umístila nějakou kytku (stromeček s květy) v květináči. Představa je, aby byla venku od jara do podzimu, výška kolem 150 cm. Moc se mi líbí hořcový stromek, ale odradila mě jeho jedovatost - neznáte něco podobného nejedovatého?
Předem všem za rady děkuji.
No hlavně to, co je na tom obrázku ani není reálné. Je to domalovaná fotografie. Tento stromek jsem měla já a měla i moje kamarádka. Obě jsme to nakonec vyhodily, protože to nikdy nekvetlo tak, jak prodejce vykládal a jelikož to není mrazuvzdorný stromek, nestálo to za tu námahu. To už je daleko lepší Durman, ten krásně kvete a voní nádherně. Ten žlutý nejvíc. Ale je samozřejmě také jedovatý a pak oleandr. Ten kvete celou sezonu neúnavně, nemá takové nároky na živiny a vodu jako durman. Nejlépe kvete ten růžový. Měla jsem také ten žlutý, ale nebyla to taková záplava květů, jako u toho růžového. Tak jsem ho zlikvidovala. Mám doma zvířata a nikdy jsem s neměla problém. Jestli Vám jde o tohle.
Ten obrázek tazatelky je určitě ofocený z katalogu od Starkla. Je to běžné, nafotí nejrůznější krásné, bohatě kvetoucí či plodící rostliny, skutečnost je úplně jiná. S vnoučaty jsme, pokud byla malá, dělali rádi soutěže za pomoci Starklových katalogů. Obrázek, stromek nebo keř a najít třeba všechny květy, které jsou naprosto stejné. Nebo třeba třešinky. Kdo najde víc. Prostě, je vidět, že je to uměle zpracováno a slouží to ke klamání zákazníka.
Takže podobným krásným fotkám už nevěřím. Já mám u vchodu nádhernou gloriozu. Ale 1/ je jedovatá a to dost a 2/ zdobí ten vchod zhruba tak od června do srpna. A pak je konec. Jaga.
A ta Feraxova datura nemá chybu!
Presne ako píšete.V katalogu obrovské nádherné kvety a stromky bohate obsypané plody a pak když čtete nekteré recenze zákazníku v akom stavu im prišli rastlinky a že to pak rovno museli vyhodiť,tak sklamání.Mala som taky objednávku a nakonec som ji radšej stornovala,ako byť po doručení nemile prekvapená.
Pokud nemáte doma malé děti, tak bych se jedovaté rostliny nebál. Není důvod. Pouze při manipulaci je dobré mít rukavice, abyste si náhodou nesáhla pak rukou např. do očí. Já mám např. tenhle durman a v pohodě. Na zimu seříznout, umístit do domu na světlejší místo a občas (tak jednou za měsíc) trochu zalít. A tento druh krásně voní.
Já si myslím, že nebezpečí jedovatosti rostlin přeháníte. Zlatý déšť, konvalinky, vistárie a ještě mnoho rostlin, bylin, keřů a stromů je jedovatých a pokud si některá blbka neuvaří čaj z tisu, tak nikdo se neotrávil. Schválně, kolik jich je ve vašem okolí?
Mně se prostě nelíbí představa čehokoli jedovatého hned při vstupu do domu. A navíc máme dvě malé děti, tak to raději nechci riskovat..
Když dopolední slunko, tak jsou snad dveře na východ proti vycházejícímu slunci, ne?
A což tam dát keřík ozdobný listem, např. brslen Euonymus žlutě kropenatej. Ten tam bude zdobit i v zimě. A jestli je nádoba velká, tak k němu pro začátek ještě něco menšího, jako polehavý jalovec Juniperus, tmavý nebo stříbrný a nebo skalkový skalník, ten i kvete. Nebo si pohrát a přisadit po zmrzlejch k tomu trvalému keři nějakou letničku povislou, jako bacopu, lobelky, milionbels, agerátum, scaevolu.
Jinak taky bych zkusila ty fuchsie, třeba několik, stojaté i polvislé spolu. Kvetou celé léto pořád. Kdysi / 60. léta / byly obří stromkové fuchsie v parku v Čes.Krumlově. Ty se ale musí na zimu odnést do světlé chladné místnosti.
Venkovní, mrazuvzdorný, stromkový ibišek by se vám nelíbil. Kvete celé léto. rostliny.hyperinzerce.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.