Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem, na zahradě mám rostou tři jehličnany, viz foto, které nám, bohužel, stíní na bazén, který se kvůli tomu dostatečně neprohřívá. Chtěl bych se s Vámi poradit, kácet se mi je nechce. Co vím tak většina jehličnanů neumí vytvořit nový vegetacni špičku, takže pokud bych je zkrátil tam bych tam stromům jen uškodil a i vzhledově by moc nevypadali. Napadlo mě, zda by nebylo možné "naroubovat" na zkrácený strom jeho vlastní špičku?
Děkuji Vám za vaše názory.
Kácet se vám je nechce, tak zbývají dvě možnosti. Nechat jak jsou a čekat až budou větší a může vyvrátí vichřice, nebo seříznout ( pro váš účel minimálně v polovině) a zmrzačit. Pohled na stromky bude žalostný a bude vás to trápit na to koukat. Podle mně včas porazit než z toho budou mohutné smrky. Vysadit něco nižšího. Toť můj názor a zkušenost.
Jen pro vaší představu, jak by to vypadalo po seříznutí.. Obrázek upraven za 5 minut.
Na to jste měli myslet při umisťování bazénu. Určitě tam stromy byly dřív než bazén. Pokud vám jde o vyhřívání bazénu, existuje také možnost externího vyhřívání využitím slunce. Pokud jste kutil, zhotovíte si klidně sám, jinak lze najít řadu možností na trhu.
Takových stromů si važme. Je dobré si uvedomit, že takový strom bude za chvíli celkem velká vzácnost, bohužel dnes chybí jakákoliv úcta a dokonce i přehnaná obava před nimi a nejobvyklejší varianta je jejich odstranění nebo nevhodná úprava.
Možná se taky může stát, že takové smrky budete mít do dvou let jako jediný. Nebo se také může stát, že vaše dilema vyřeší kůrovec a sucho.
Nemám foťák, ale na Vánoce 2018 jsme si takto uřízli vánoční stromeček (neměla jsem stromek, ale hlavně smrk byl příliš vysoký). Má za necelé 2 roky 3 nové vrcholy (odhedem tak 1,5 m) - budou zase stromky na Vánoce . Myslím by nebyl problém tam 1 nechat jako nový vrchol.
Původní výška byla cca 7 - 8 metrů. Těch smrků tam původně rostlo 5, 3 jsem sundala a změřila - měly cca 7,8 m, ale byly to ty nejvyšší.
Také se mi nelíbí uříznuté jehličňany v půli.
Zrubat a na mýtinách v lese se k pařezu vysadily vždycky nové stromečky.
Mě osobně by ty pařezy nevadily. Pokud by tam nebyl vysloveně žár od slunce, ale polostín od těch vysokých stromů v pozadí, vysadila bych k nim azalky a rododendrony, kapradí. Možná přivlekla z pole nějaký větší kámen /i více/, trošku vysypat kůrou a na okraj pár kvetoucích nižších trvalek.
Dobrý den. Seříznout velký jehličňan v žádném případě. Z vlastní zkušenosti vím, co se může stát. Po seříznutí vyrazí nové špičky, dvě i tři a jsou křivé. Vypadá to dost strašidelně, navzájem se utlačují, větve rostou křivě. U druhého 10 metrového jehličňanu, po nutném seříznutí 3 metry, zůstal v lese pahýl. Uschl. Jehličňan má dlouhé silné kořeny, když je blízko bazénu, mohl by ho i poškodit. Stíní jen tyto stromy bazénu? Nedělají i ostatní vysoké stromy, bazénu stín? Vše je potřeba brát v úvahu, než se udělá nevratné rozhodnutí. Jen můj názor. Viky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.