Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
při procházce lesy mě zaujal šťavel se zvláštním zbarvením. Všechny květy kolem byly bílé, jenom 2 keříčky měly květy se sytě fialovou, bramboříkovou, barvou.
Doma jsem hledala v Dostálově Klíči. Kromě šťavele kyselého s bílými kvítky u nás roste už jen šťavel tuhý a šťavel růžkatý. Oba tyto druhy kvetou žlutě.
Zajímalo by mě, co jsem to tedy našla. Šťavel to určitě je, ale takovou sytou barvu jsem u něj ještě nikdy neviděla. Děkuji - Jaga.
Ve skutečnosti byl ještě víc fialový, než na fotce, na foťáku to mám pokaždé vybledlé.
Myslím, že se jedná o běžný šťavel kyselý. Jen příroda (půda, ve které rostlina roste), způsobuje, že se některé květy zabarví. Některé mají jen růžové žilkování, některé se do r ůžova zabarví celé.
Vím, že se zde na poradně v minulosti objevily fotky fialek mnoha barvách. Odůvodňovalo se to druhem půdy. Toto bude (asi) něco podobného.
pckop - možná ty fialky byly ovlivněny genetickou mutací, už přesně nevím.
U fialek bych oponoval. Mám normální fialové, pak bílé a puntíkaté. Na jednom místě ve stejné zemině. Proč to tak je nezkoumám. Jasná genetická mutace (nebo něco úplně jiného)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.