Nejste přihlášen/a.
Máte zkušenosti s pěstováním rajčat na balkóně? Jaké podmínky jsou pro rajčata pěstované na balkóně vhodné? Přemýšlím, že zkusím na balkoně pěstovat i papriky. Prosím o rady, zkušenosti.
Pěstuji na balkoně tradičně v truhlících balkonová rajčata. To jsou kompaktní keříky asi 20-25cm v průměru obsypané postupně dozrávajícími minirajčaty. Kromě denního zalévání 1x týdně přihnojuji Hoštickými granulovanými slepičinci. Aby byla větší úroda, malým kosmetickým štětečkem občas opyluji květy. Mám to ale na jihovýchod, takže slunce do 14h.. Z dálky se nepozná, že to jsou rajčata. Ostatně žluté květy to má a červené plody jsou dekorativní.
Dříve jsem na terase pěstovala v kýblech velká rajčata, tyčková, v univerzálním zahradnickém substrátu. Jen místo tyčky jsem je vyvazovala nahoru ke šňůrám na prádlo.Tam je třeba umět vylamovat postupně zálistky, aby se jelo na 1 výhon. Podstatné je, aby na ně nepršelo. Velké zmáčení a chladno nahrává chorobám. Slunko to chce hodně.
Ta balkonová rajčata si sama vysévám doma do kelímků, ale dnes se dají koupit sazenice. Sázím je úmyslně hlouběji, aby zakořenily ze stonku, což je posílí. Trochu smůla je, že největší úroda je v době, když jsou v obchodě a na tržnici zrovna nejlevnější. Ale hřeje ten pěstitelský úspěch.
Myslím, že těm Vašim bude chybět sluníčko, jestli dobře chápu, že na ně bude svítit až od 16 hod. /?/ To se skoro nevyplatí. Slunko je podstatné. Jinak jsem Vám chtěla doporučit odrůdu Bejbino. Ta není tak bujná a má chutné menší plody/ asi jako meruňka/.
Co Vám tam asi půjde, jsou fuchsie. Ty se teda nejí, ale mají rády právě takové nasměrování a pořád kvetou. Stojaté + povislé.
Trošku se rozepište. Chcete pěstovat rajčata tyčkové v pytlích, keříčková ve velkých nádobách a nebo balkovová v samozavlažovacích truhlících? První úspěch je dobrý výběr druhu rajčat.
Nemám balkon, rajčata mám na záhonu, ale kolem domu jsou balkonová rajčata v truhlících, ať je do čeho zobnout při chůzi kolem.
Já mám s pěstováním rajčat neblahé zkušenosti.Ale až v posledních třech letech,kdy nám sluníčko hodně přitápí.V květnu je pohoda,v červnu začínají červenat a pak přijde slunce žár...Naměřil jsem v červenci na balkone 78 stC
Toto rajčata už nesnesou.Je to odpolední strana a západní slunce.Představte si,že chudák rostlinka je v zemině dobře zavlažené a osmdesát stupňů horké.Vždyť člověk udrží ruku na předmětu teplém max.65 st C
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.