Nechci vás strašit, ale odejde do věčných lovišť. Chce stín a podle obrázku na něj pere slunce. Chce lehkou, kyselou, vlhkou zem. Jestli tedy máte těžkou zem a substrát není kyselý, tak tohle jsou první příznaky. Malá díra s nějakým substrátem a po roce kořeny dorostly do vaší těžké. Vyrýpnul bych ho ven. Udělal pořádnou díru. Naplnil směsí čisté rašeliny se substrátem na borůvky a nasázel zpět. Pak jako první pomoc postřik "tekutým železem".
doplněno 17.04.20 23:02:
Pieris mám doma taky. Půda nic moc, spíše těžší, zásaditá, sucho. Přesně podmínky, které ho spolehlivě zabijí. Mám však ho již řadu let a celkem prosperuje. Musí se však něco udělat. Určitě ale nechce nějaký substrát, písek a trávu, která tam začne hnít.
adka
Děkuji, tohle zkusím, když se nevzpamatuje. Dnes jsem ho přesadila. Už jsem se s ním v duchu rozloučila, ale na jednom místě listy zacinaji zelenat, snad ho zachranim.
adka
Dobry den, Pieris jsem tedy dnes znovu presadila do mixu čisté raseliny a substratu na boruvky dle Vasi rady. Cas ukaze. Dekuji jeste jednou vsem za rady.
Dobrý den,základem je skvěle připravená, lehká a propustná půda. V těžké zemi se mu zpravidla po čase přestane dařit- listy budou žluté a budou postupně opadávat. Hnojivo máte zvolené výborně,přesně toto pierisy potřebují. Jak dlouho roste na tomto stanovišti? Kolik zim?
adka
Dobrý deň, děkuji za Vaši zprávu. U nás půda velmi lehká není, i proto jsem pieris sadila do substrátu smíchaného s pilinami. Někde jsem o tom četla na internetu. Na zahrade ho mame 1 rok, na svém stanovisti byl tedy jednu zimu. Teď je čerstvě pohnojeny hnojivem pro azalky a rododendrony a čekám, jestli se mu začne darit.
Substrát smíchaný s pilinami lze také použít, zde chybu nevidím. Spíše nebyl smíchán správně a nebyla tak vytvořena "dostatečně vylehčená půda". A ano- odpovídá tomu i ta první zima. Po té se nejčastěji toto projeví. Zkuste se také zaměřit na zvolené stanoviště-neměl by být vysazen na průvanu,měl by mít vlhkou půdu(ale ne přemokřenou). Také nesnáší sucho. Je proto dobré do substrátu přidat i nevápenný písek,který pomůže s odvodem přebytečné vlhkosti. Sadbová díra pro pieris by neměla být moc hluboká,spíše se zaměřit na šířku.Pieris má celkem velkou schopnost regenerace. Můžete ho zkusit ostříhat a opatrně jemně půdu vylehčit (například přidat zetlelou trávu,jestli už máte letos posekáno,nebo dodat hrabanku,popřípadě jemnou kůrovou drť).
adka
Děkuji za rady. Zkusím ho malinko ostříhat a přidat do země trávu a správny typ písku. Stačí to dát na vrch díry nebo ji mám takhle upravit až po spodek ke kořenům? Díru jsem měla širší a ne moc hlubokou, to jsem taky četla vopred. Ještě ten průvan může být problém, máme na zahradě málo míst, kde moc vítr nefouká.
Rozrýpejte opatrně povrch půdy pod kůrou a přidejte mu rašelinu. On vypadá, že tam je tak trochu zabetonovanej. Zvažuji, jestli bych ho nevykopala a nenamíchala mu do zvětšené jámy propustné vlhké lesní podloží. Vy tam máte vápenatou půdu?
Jasný, souhlas- úplné vykopání je vhodné, ale nevím jak moc tam "bydlí " . Proto jsem napsala lehce opatrně odkopat. Ne každý je totiž jemný a mohl by ho při přrsazování porušit více, než je nutné. A také ne vždy je kolem dostatek místa, někdy jsou poblíž kořeny jiné rostliny.
adka
Bohužel netuším, jesli máme vápenatú půdu. Jenom vím, že když je mokrá, je jako lepidlo. Zřejmě tedy nebude moc lehká a vhodná pro pieris. Pokusím se opatrně dostat co nejhlouběji ke kořenům s ohledem na okolité rostliny a provzdušnit zem tou posekanou trávou a nevápenným pískem - jako zahradníčka začátecnice ještě musím zjistit, který písek to je a kde ho seženeme
Písek není třeba, s tou jílovicí to bude pořád beton! A tráva bude hnít. Pytel rašeliny potřebuje!
adka
No právě, pro Pieris je to očividně beton . Nemohla jsem se už na něj ubožáka dívat, tak jsem ho dnes vybrala ze země, která byla skutečně poměrně mokrá, navrchu pod mulčovací kůrou byla dokonce plíseň. Smíchala jsem zahradnický substrát s pískem a trávou a uvidíme. Snad mu to víc pomůže než uškodí. Kdyby se mu nezačalo dařit, zkusím to celé ještě jednou a už s rašelinou. Ještě jednou děkuji!
Netušila jsem, že budete tak spěchat. Pieris takhle dostane několikrát zabrat. Cit to chce i soucit. To je živý organismus.
adka
Dobře, udelam to tedy znovu s čistou raselinou a substratem na boruvky. Děkuji.
adka
Spechala jsem, protože jsem mu chtela co nejdriv pomoct. V podstate byl jeste v zime hezky a zrazu s prichodem jara prislo tohle. Tak ted nevim no, jestli mu mam spusobit dalsi sok. Ale kdyz ctu, ze tráva a pisek nepomuzou, raselina chybi, tak je to jasne..
A ty rezavé květy opatrně vystřihejte. Ne větve, ne listy, ale jen ty odkvetlé střapce. Nejzdobnější na pierisech jsou právě ty nové lístečky v červených odstínech, co se po odkvětu začnou tvořit na konci větviček.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.