Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lithops - jak ho zachránit?

Od: mrsanonymous odpovědí: 4 změna:

Zdravím všechny,

potřebovala bych poradit. V prosinci jsem si v zahradnictví koupila malinký Lithops - dlouho jsem ani nemohla přijít na to, co to je za rostlinu a jak se o ni správně starat. Asi před měsícem jsem si o něm něco zjistila, jelikož má rád sluníčko, tak jsem ho dávala na balkón a jednou týdně jsem ho postříkala vodou. Bohužel jsem na něj na pár dní zapomněla, dneska jsem si na něj vzpomněla a našla jsem ho v tomto stavu (fotky). Předtím byl krásně zelený a měl tvrdé výhonky, ale teď jsou splihlé, gumové a vypadají, jako když hnijí... Nevím, jestli na balkóně přes noc zmrzl, nebo jestli jsem ho moc zalévala... Poraďte, co jsem udělala špatně a jak ho mohu zachránit? Vzala jsem ho dovnitř a čekám, co se stane. Mám ho moc ráda a nechci o něj přijít :( Předem děkuji za jakoukoliv radu.

Lithops - jak ho zachránit?
Lithops - jak ho zachránit? #2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

3x

Mám obavy, že uhnil v krčku. Já bych zkusila zachránit ty tučné lístky, odříznout od toho shnilého. Ranku nechat pár dní zaschnout, případně potřít dřevěným uhlíkem z popela, a pak ho píchnout do substrátu pro sukulenty. Některý by se mohl ujmout.Bude to ovšem trvat dlouho, i několik měsíců, než se objeví nový přírůstek.. Ale nestříkat! Jen občas navlhčit substrát mimo lísteček.. Nedávat zatím ven. I to chladno udělalo své.

liska5

To jste koupila v tom substrátu? Tam má převažovat písek, suchá propustná vrstva. Přečtěte si o jeho pěstování.

mrsanonymous
hodnocení

Ano, koupila jsem ho takhle, zjistila jsem si o jeho péči nedávno a teď se bohužel jen tak nedostanu do obchodu, ale udělám pro něj co budu moct, moc děkuji za rady

kamaz007
hodnocení

2x

Takhle většinou dopadnou Lithopsy, když se na jaře zalijí příliš velkým množstvím vody nebo se začnou zalévat dříve než uschnou staré listy... Zima by to být neměla, zvládají většinou i teploty lehce pod nulou. Bohužel v tomto stavu je už většinou nejde zachránit...

Správná péče by měla být taková, že v září Lithops přestanete zalévat a začnete zalévat znovu NEJDŘÍVE v dubnu - staré listy uschnou a vevnitř (jak je ta prasklina) se udělají nové. Nové listy berou vodu z těch starých, takže se ty staré jak píšu postupně vysuší. A ano, opravdu se Lithops půl roku nezalévá :)

Jinak - v létě zalívat max. 2x do měsíce, vždycky počkejte až se začnou listy trochu "krabatět" a pak zalijte. Samozřejmě záleží na druhu, teeplotě, atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]