Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je možné použít geotextilii 300g kolem tújí?

Od: zuzana* odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, vloni v srpnu jsem zasadila túje smaragd(40cm). Na doporučení jsem kolem obložila geotextilií 300g nerozpadovou(šedobarevná)+kůra. Kůra před zimou lehce zahnívala a několik tújí lehce rezne. Později jsem zjistila, že tato textilie je určena pro stavební účely, je možné textilii ponechat nebo je pro rostliny naprosto nevhodná. Děkuji moc za odpověď.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

4x

Žádné ale opravdu žádné textilie nepoužívejte. Pokud ji tam máte, tak ji odstraňte. Půda pod ni nedýchá, makrofon nemůže zpracovávat organickou hmotu, ta se nedostává do půdy. Jen samotné přidávání živin formou roztoků nemá význam, pokud se nemůže vázat právě na humus, který nemůže vzniknout právě díky textilii.

Rostliny potřebují v půdě vzduch. Pokud hodně zaléváte a máte textilii, půda je utužená a voda vytěsní místa pro vzduch a kořeny se vlastně topí. Rostliny pokud netrpí, tak alespoň živoří. Je to jako s nějakou horší rouškou, nezabije mě, ale neprospěje.

Pro zabránění prorůstání plevele mulčujte mulčem v dostatečné vrstvě (např 10 cm). K tomu vám zcela obstojně poslouží sečená tráva pravidelně přidávaná v menší vrstvě. Tak se v půdě udrží dostatečné vlhko, rozkládající se hmota obohacuje půdu o živiny a humus, ale při tom neprorůstají plevelné rostliny - pokud ano, tak na hranici půdy a mulče a lze se snadno vyplet.

liska5

Nemohu bodovat, mohu jen chválit*palec*

kenav
hodnocení

0x

Pokud je textilie nepropustna tak je nevhodna ,tuje reznou protoze usychaji

zuzana*
hodnocení

Nepropustná určitě není, když se zalévá propouští dobře a plevel prorůstá

72mona
hodnocení

0x

Chtělo by to zjistit, jak vypadá půda pod textilií.

Přijde mi opravdu podivné, že kůra na povrchu zahnívala. Proč? To jste tak prolévali vodou? Nebo je tam příliš vlhko přirozeně? Ale ani tak by mě hnití kůry nemělo dojít. Fakt divné. Textilie většinou brání odparu vody ze země, takže v parná léta ideální, ale pokud je zem přirozeně vlhká, bude to spíš na škodu (plísně, hniloba). Mrkněte tedy pod tkaninu, jak to tam vypadá. M.

zuzana*
hodnocení

Půda pod tkaninou je mokrá, protože túje zalévám

udrží vlhko poměrně dlouho. Zaléváme poměrně dost, všichni radí, hodně zalévat, ale nemyslím, že by byly přelité.

hodnocení

0x

Pokud myslíte zabránit růstu plevele, tak vám textilie nepomůže, protože plevel proroste. Tuje vyžadují značné množsví vody. Pro tento účel použijte třeba tuhle fóli. Dělá se to tak, že fólii položíte kolem dřeviny tak, aby okolo kmínku byl otvor např. průměr 30cm a zemina pod fólií vytvarována do tvaru misky, kde se svažuje vždy ke kmenu, kde dřevina je uprostřed. Je to takový mělký trychtýř. Pak položíte kůru do roviny. Při zalévání a při dešti pak voda stéká přímo ke kmenu. Takto mi to kdysi poradil známý dendrolog a funguje to mnoho let. Máme to kolem dřevin, kde plocha je zasypána ozdobnými kamínky a pod nimi je zmíněná fólie. Ta dostatečná závlaha je podmínkou. Při dešti se voda dobře ke středu stahuje. Když se někde objeví v kamení plevel z náletu, není problém ho vytáhnout.

U kmene není kořenové vlášení, které přijímá vodu a živiny. Opatření tedy postrádá logiku.

floro*

Ferax, děláte si legraci? Takovou folii používat na něco takového jako je pokládání na půdu? To, že vám ji nabízí na prodej nějaký hobbymarket ještě neznamená, že to má nějakou logiku než jen byznis.

Přečti si můj komentář celý, je to jasně vysvětleno a léta to funguje. Ta voda se pod fólií rozlije podle potřeby.

floro*

Ano, já Váš příspěvek četla. Textilie na mulčování jsou prostě špatně. Ta vaše igelitová ... na to není slov. A nejde jen o vodu.

No vidíš, pro tebe není slov, ale funguje to přes třicet let.

zuzana*
hodnocení

Děkuji všem za názor, tak textilie je propusná a odborník přes túje řekl, že nevadí.

72mona

A co vám ten odborník na túje řekl na jejich reznutí? A na zahnívání kůry? To vše ukazuje na přemokření. Zalévat ano, ale ne, když je hlína mokrá. Já mám na dvorku túje také mám, textílii a štěpku, ale zalévala jsem je naposledy snad někdy při sázení. M.

hodnocení

0x

Textilie nevadí, ale je naprosto zbytečná. Pod tújemi nic neroste. Snad je tráva.když jsou stromky malé. Ale tráva přestane růst a pod stromky bude holina. A textil tam nebude pěkný. .

priklad1*
hodnocení

0x

Thuje reznou. Tak tam chodí čůrat kočky, spíše psi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]