Nejste přihlášen/a.
Možná ve snihlém dřevu najdete malá kulatá asi půl milimetru velká nebo i větší vajíčka a tlustou vypasenou bílou larvu. Ale podle pravidelných drážek okolo otvoru je zřejmě už vykloval a snědl nějaký ptačí doktor - strakapoud, žluna, sýkorka, apod.
Pokud chcete strom zachránit, neptejte se, co to je za brouka, ale shnilé dřevo co nejpečlivěji vyškrabejte, při tom možná najdete shluky vajíček, ty je třeba rozmačkat, možná i larvu. Zničit. Chcete brouka nebo strom?
Vyškrábat čímkoliv, co bude zabírat. Starým kuchyňským nožem, stanovým kolíkem, šroubovákem, čímkoliv. Pak něčím vydesinfokovat, dřív se dutiny stromů vypalovaly, natíraly vápnem, apod..
Pak něčím ošetřit. Někdo používá sadařský balzám, někdo fermežovou barvu, někdo latexovou barvu, prostě zakrýt shnilé dřevo a zabránit brouku v jeho žravém dílu. Možná je to nějaký druh tesaříka, možná jiný druh, na jménu nezáleží, je to škůce.
Pokud jste milovník přírody, nezasahujte do díla přírody a dívejte se, nechte ptáčky, ať se krmí, nechte brouka dospět a vylézt. Je to příroda. Možná je to tesařík, možná bělokaz, možná jiný druh.
Brouk sice žral, ale je to dokonale vyklované nějakým ptákem. Ve dřevě jsou ještě vidět stopy po zobáku. Strakapoud, žluna, atd.
Narazil jsem na to na kraji lesa v podhůří Orlických hor. Překvapilo mě, že něco může udělat takovou díru do stromu. Strom byl smrk, viděl jsem takto vyžrané duby na jižní Moravě, ale nepamatuju si, že bych to viděl u smrku. Ty larvy, nebo co to bylo musely být poměrně velké.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.